Mölndals författarkarta är här!

I samband med stadens 50-årsjubileum gör biblioteken i Mölndal en satsning för att lyfta stadens författare i en författarkarta på webben. Mölndals författarkarta lanseras i oktober.

Illustration av Filip Ekström på Lindome bibliotek.

Jag kände ju till att vi hade en del författare här i Mölndal, men jag blev ändå förvånad över att de var så många, säger Jenny Westlin Green, en av de bibliotekarier som har arbetat med projektet.

Idén till den nya författarkartan föddes ur Litteraturbankens litteraturkarta. Kartan gör litterära nedslag runtom i Sverige med utgångspunkt i Litteraturbankens äldre litteratur. I Mölndals författarkarta listas istället lokala författare med hänvisning till webbplatser där man kan läsa mer om dem, till exempel Alex författarlexikon eller författarens egen hemsida.

Storsäljare och överraskningar

Författarkartan lanseras i oktober och rymmer både barn- och fackboksförfattare. Såväl storsäljande författare som mer okända, och så en och annan överraskning.

- Det kanske inte är så många som vet att Bamses pappa är från Lindome, säger Jenny Westlin Green.

Synliggöra författarna

Linda Rydgren Rönnberg är samordnare för författarkartan. Hon tycker att det viktigaste och roligaste med kartan är att kunna lyfta fram och synliggöra alla de författare som har anknytning till staden.

Vi som arbetar på biblioteken vet ju att de är många fler än de som fick plats i Litteraturbankens karta. Det finns många mölndalsförfattare som har gjort stort avtryck!

De författare som kommer med i Mölndals författarkarta ska dels vara utgivna på något förlag, dels ha en tydlig koppling till Mölndal, säger hon. Linda Rydgren Rönnberg betonar att kartan är under uppbyggnad. Den kommer att fyllas på efterhand.

Faktaruta författarkartan

Mölndals författarkarta listar utgivna författare som har anknytning till Mölndal, Lindome eller Kållered. De kan vara födda i, ha bott eller verkat i staden. Författarkartan länkar sedan vidare till andra källor, där man kan läsa mer om de olika författarna. Sammanställningen är gjord av Biblioteken i Mölndal,

bibliotek.molndal.se/mölndals-författarkarta

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad