Vaccinering mot covid-19 snart igång på våra grundskolor 

Alla barn mellan 12 och 15 år kommer inom den närmsta tiden att erbjudas vaccin mot covid-19. Som vårdnadshavare kommer du få information om vaccination från Västra Götalandsregionen och skolan när det är dags. 

Varför erbjuds vaccinet?

Enligt beslut från Folkhälsomyndigheten ska barn i ålder 12–15 år erbjudas vaccin mot covid-19 under hösten 2021. Kommunernas skolor kommer att hjälpa till med vaccinationen och vaccineringen kommer erbjudas i skolans lokaler. Vaccinationen består av två sprutor med några veckors mellanrum.

Barn kan bli svårt sjuka av covid-19, även om det inte är lika vanligt som hos vuxna. Även om just ditt barn skulle få en lindrig variant av sjukdomen kan personer runtomkring bli svårt sjuka. Genom att vaccineras skyddar du dig själv och andra. Som vaccinerad bidrar du till att minska smittspridningen i hela samhället på sikt, vilket är nödvändigt för att vi ska kunna gå tillbaka till ett normalt liv.

Det vaccin mot covid-19 som rekommenderas för barn i Sverige är Pfizer-Biontechs vaccin Comirnaty. Det är godkänt att användas från 12 år och ger ett gott skydd mot allvarlig sjukdom.

Vaccinationen är frivillig och gratis.

När får mitt barn en vaccintid?

Det kommer se olika ut på olika skolor och det exakta upplägget och datumen kommer att variera. Regionerna gör också olika. Vi ber dig därför invänta information från Västra Götalandsregionen och ditt barns skola när det närmar sig.

Vårdnadshavare - vad ska jag göra?

Som vårdnadshavare kommer du få hem en hälsodeklaration och samtyckesblankett med ditt barn från skolan. Om du vill att ditt barn ska vaccineras ska du fylla i hälsodeklarationen och samtyckesblanketten. Tänk på att samtliga vårdnadshavare måste skriva under samtycket för att barnet ska kunna vaccineras.

Skolan meddelar när det är dags för vaccination för ditt barn. Om du som vårdnadshavare vill följa med ditt barn vid vaccinationstillfället ska du istället boka tid på vårdcentralen.

Om ditt barn inte vaccineras i den här omgången behöver ni själva kontakta vårdcentralen för att boka tid senare.

Osäker eller har frågor?

Folkhälsomyndigheten har information om vaccinationen och sjukdomen covid-19. Du hittar bra information på deras sida frågor och svar om vaccination mot covid-19 och barn och ungdomar - om vaccination mot covid-19. Du kan också ringa till 1177 Vårdguiden.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad