Nyfiken på Barnkonventionsveckan?

Den årliga Barnkonventionsveckan närmar sig. Vi ställde några frågor till den som håller ihop det hela!

Barnkonventionsveckan startar den 15 november och pågår hela veckan. Programpunkterna arrangeras både av Mölndals stad och delar av stadens föreningsliv. Programmet kan du hitta på molndal.se/barnkonventionsveckan

Vi passar på att ställa några frågor till Jennifer Yannelli-Dehlén, samordnare för barns och ungas inflytande i kommunen och även den som håller ihop barnkonventionsveckan.

Först, den klassiska sportfrågan: Hur känns det?

Det känns bra! Det finns något för alla på programmet, både liten som stor, och vi hoppas att många mölndalsbor ska få möjlighet att ta del av aktiviteterna.

Under barnkonventionsveckan har vi även stadens Instagramkonto, där går det att följa det som sker under veckan samt lära sig ett och annat om barnkonventionen.

Vad är det som ska hända?

Det kommer finnas både roliga, spännande, utforskande och lärorika aktiviteter. En del aktiviteter är riktade till barn, andra till vuxna men också en del aktiviteter där barn och vuxna får utforska barnkonventionen tillsammans.

Vilken programpunkt vill du särskilt lyfta upp?

Oj vad svårt, det sker så många bra saker! Men jag skulle nog ändå vilja lyfta workshopen ”Vad vill du säga?” där barn och vuxna tillsammans deltar i skapandet och leker med budskap och roller.

Jag passar även på att lyfta ”Tusentals lyktor – under samma himmel, under samma kväll” som är en nationell ljusmanifestation där alla våra förskolor i Mölndal deltar. Manifestationen avslutas sedan med en konsert på stadsbiblioteket av Kulturskolan.

Varför är det viktigt att ordna en särskild vecka för barns rättigheter?

Dels är denna vecka viktigt för att synliggöra allt bra som redan görs med fokus på barns rättigheter, dels för att få möjlighet att reflektera över den egna verksamheten och undersöka vad som kan göras bättre. Sedan barnkonventionen blev lag 2020 har arbetet med barnets rättigheter fått sig ett lyft men det finns fortfarande mycket utvecklingsarbete kvar.

Förhoppningen med veckan är att både kommun, föreningar, organisationer och mölndalsbor, men kanske framförallt barn ska få ökad kunskap om barnkonventionen. En annan förhoppning är att arbetet med att stärka barnets rättigheter ska ses som en självklar del av arbetet som leder till mer välmående barn och unga.

Några slutord du vill skicka med till mölndalsborna?

Jag hoppas att jag får träffa många av er på de olika aktiviteterna! Om du inte hittar något i programmet som passar dig, se veckan som en möjlighet att lära dig mer om barnets rättigheter.

Lär dig mer om barnets rättigheter

Programmet för veckan hittar du på molndal.se/barnkonventionsveckan

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad