Årets kulturstipendier går till författare och trollkarl

På kultur- och fritidsnämndens möte den 12 april utsågs årets mottagare av Mölndals två kulturstipendier. Arbetsstipendium konst och kultur tilldelas i år författaren och illustratören Jessika Berglund. Trollkarlen och buktalaren Martin Rosvall får årets kulturstipendium.

De två kulturstipendierna kommer att delas ut på lördag 4 juni under Mölndalsdagarna, en tredagars stadsfestival där vi firar Mölndals 100-årsjubileum.

Arbetsstipendium konst och kultur

Syftet med arbetsstipendiet på 50 000 kronor är att uppmuntra till ett kreativt och levande konst- och kulturliv i Mölndal. Stipendiet delas ut årligen till en enskild professionell kulturarbetare eller konstnär som bor eller vistas i Mölndal för att genomföra ett arbete eller projekt. Arbetet ska bidra till egen konstnärlig utveckling och gärna komma invånarna i kommunen till gagn.

Jessika Berglund, författare och illustratör

Med öga för det lilla och nära har Jessika Berglund skrivit för barn i snart 20 år. Böcker som i ord och bild lyfter det där som man kanske annars råkar gå förbi – barnets värld.

Jessica skapar i flera olika discipliner men alltid med nyfikenhet och ömhet för det lilla och sårbara.

Stipendiet kommer att stödja Jessicas arbete med en roman om en småskollärarinna i Mölndal. Kultur- och fritidsnämnden vill genom detta lyfta och hylla samlaren, illustratören, författaren, konstnären och den finurliga sakletaren Jessika Berglund.

Kulturstipendium

Med kulturstipendiet på 10 000 kronor vill vi uppmärksamma ambitiösa kulturutövare i Mölndal och goda kulturinitiativ som sker i kommunen. Det delas ut varje år till en enskild person, ett nätverk eller en förening som har engagerat sig i och främjat kommunens kulturliv.

Martin Rosvall, trollkarl och buktalare

Ibland är det lilla det riktigt stora. De kulturarbetare och konstnärer som ägnar sin tid åt våra minsta invånare är kanske våra största hjältar. Genom skratt och förundran växer vi som människor, lär oss att se saker från nya vinklar och att njuta av det vi inte förstår.

Mölndals stads kultur- och fritidsnämnd vill därför i år hylla Martin Rosvall som trollkarlen Ason Bson Cson. Han har roat generationer av små och stora Mölndalsbor med sina konster. Trolleriet som kulturform är tillgängligt, flexibelt och tidlöst och Ason Bson Cson är en skicklig utövare för oss i Mölndal att vara stolta över.

Läs mer om föreningsbidrag och stipendier.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad