Spanska utbyteselever välkomnas av Fässbergsskolan

I över två år har eleverna på Fässbergsskolan längtat efter att få träffa elever från Spanien. De har jobbat tillsammans i ett digitalt språkprojekt och nu är äntligen eleverna här. 

Onsdagen den 20 april landade 26 förväntansfulla spanska elever och två lärare. De möttes upp på Landvetter flygplats och blev sedan körda till Fässbergsskolan. Elever som läser spanska i årskurs 9 har fått möjligheten att vara värdar för de spanska eleverna och några av elevernas familjer är så kallade värdfamiljer.

Samarbetet med vårdnadshavarna har gått jättebra, jag tror vi alla har längtat efter att få till det här besöket. Coronapandemin har gjort det svårt för oss, men nu ska vi visa upp Mölndal och västkusten för de spanska eleverna, säger Claudia Valdivieso Ortiz, språklärare på Fässbergsskolan.

Roliga aktiviteter på och efter skoltid

De spanska eleverna kommer att stanna en vecka i Mölndal. Årskurs 8 och 9 på Fässbergsskolan som läser spanska har varit med i planeringen för de spanska eleverna och förberett olika aktiviteter.

De kommer få uppleva Mölndal och västkusten på bästa sätt. Vi kommer att grilla, besöka skärgården och Liseberg och även ha aktiviteter på skolan. Eleverna har förberett escape room som vi ska ha på skolan, det ser alla fram emot. Alla aktiviteter sker på engelska och spanska, så att alla kan förbättra sina språkkunskaper. Det är syftet med hela projektet, berättar Claudia.

På måndag eftermiddag anordnas ett kulturutbyte på skolan. Eleverna kommer att laga mat till varandra med recept från varandras länder, och utbyta traditioner på skolan.

Det kommer serveras all möjlig mat, allt från köttbullar med mos till paella och tapas. Vi har bjudit in värdföräldrarna till detta också, säger Claudia.

Lärorik erfarenhet för alla

I mötet mellan eleverna har många likheter men också olikheter upptäckts. De spanska eleverna blev förvånade att skolgången är gratis i Sverige, att det finns många möjligheter till eftergymnasiala studier men också tillgången till material. Eleverna är överens om att skolgången är viktig och att skolans klassrum ser ut på ungefär samma sätt.

Det var en spansk elev som berättade att hen blev förvånad att våra elever får suddgummin och pennor av oss på skolan. För de svenska eleverna blev det en ögonöppnare, saker som kanske vissa tar för givet är inte självklart överallt. Just de här samtalen är väldigt viktiga, säger Claudia.

Andra skillnader som upptäckts är till exempel att de spanska eleverna inte har undervisning i slöjd, hemkunskap och har en datorsal på skolan som behöver bokas en månad i förväg.

Fortsatt samarbete mellan skolorna

När de spanska eleverna åker hem kommer projektet att fortsätta. Eleverna som går i årskurs 8 på Fässbergsskolan just nu hoppas på att få besöka den spanska skolan nästa år.

De pratar redan om vad de ska göra när de kommer till Spanien och får besöka deras skola och bo hos deras familjer. Det är jättefint att höra hur engagerade de är. Projektet har lett till många fina vänskapsrelationer och jag tror att de kommer att bära med sig dessa minnen genom livet, säger Claudia.

Lärarna på Fässbergsskolan är helt övertygade om att det här projektet har ökat motivationen och förståelsen för att det är viktigt att lära sig språk i skolan. Samtidigt ser lärarna att elevernas språkförmåga har ökat.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad