Bli Sveriges cykelvänligaste arbetsplats!

Är din arbetsplats cykelvänlig? Bli medlemmar i Cykelvänligast så hjälper vi er att skapa bättre förutsättningar för era medarbetare att cykla till och från jobbet.

Två personer går ut från en byggnad. De har en orange cykel med sig.

Cykelvänligast är en plattform som erbjuder stöd, rådgivning och inspiration till arbetsplatser runt om i landet som vill göra det enklare för sina medarbetare att välja cykeln. Mölndal är med som en av kommunerna i arbetet och utmanar arbetsplatser att vara med.

Det finns mycket ett företag kan göra för att underlätta för sina cyklande medarbetare. Det kan handla om säkra cykelparkeringar, cykelpumpar och duschar, men också förmånscyklar, evenemang och engagerat ledarskap. När förutsättningarna för cykling är goda och det förstärks genom tydligt ledarskap, så skapas hälsosammare normer kring arbetspendling.

Friskare och skärpta medarbetare, lägre stressnivåer och färre sjukdagar - fördelarna med 30 minuters aktiv arbetspendling talar för sig själva, därför ska ni bli en cykelvänlig arbetsplats.

Mölndal är en partner till Cykelvänligast för att stötta arbetsplatser i kommunen att underlätta för sina medarbetare att cykla till och från jobbet. Alla arbetsplatser i Sverige är välkomna att anmäla sig.

Deltagandet är kostnadsfritt och ni bestämmer själva er ambitionsnivå. Alla arbetsplatser är välkomna att delta, stora som små. Cykelvänligast värdesätter engagemang framförallt och erbjuder tre prisklasser: Cykelvänligast, Årets nykomling och Årets cykelidé.

Hur går det till?

Arbetsplatser som vill delta i Cykelvänligast utser en kontaktperson som registrerar arbetplatsen på www.cykelvanligast.se.

På sidan fyller du i en checklista som ger svar på hur cykelvänlig arbetsplatsen är idag. Beroende på hur många kriterier arbetsplatsen uppfyller får de en till fem stjärnor. Ju fler stjärnor, desto cykelvänligare.

Har din arbetsgivare flera arbetsplatser, till exempel två kontor? Då kan du göra en registrering per arbetsställe/adress.

Sen är det dags att börja plocka fler kriterier och bli cykelvänligare. Ett kriterium kan till exempel vara att det finns en cykelparkering eller att det finns dusch och omklädningsrum.

Mer information om hur du gör finns på www.cykelvanligast.se.

Varför bli cykelvänlig arbetsplats?

Fördelarna med att bli en cykelvänlig arbetsplats är många. Det innebär friskare medarbetare, lägre stressnivåer, stärkt miljöprofil och stark konkurrenskraft på arbetsmarknaden. För att kunna ta del av dessa fördelar erbjuder Cykelvänligast coachning, exponering, nätverk, inspirationsföreläsningar, tävlingar och utmaningar till alla arbetsplatser som deltar.

Tips för att bli en cykelvänligare arbetsplats!

  • Köp in en pump och enkel verktygssats till arbetsplatsen och ha lättillgänglig vid receptionen eller ingången
  • Arrangera en cykeltävling - vilket medarbetarteam cyklar mest? HR mot IT, projektledare mot chefer? Kom ihåg, gör det kul och lättsamt!
  • Inför förmånscyklar där medarbetare kan leasa en cykel genom bruttolöneavdrag, det gör det lättare för fler att testa elcykel eller en annan drömcykel
  • Stärk teamkänslan genom en vårutflykt med cykelinslag

Ta del av fler tips på www.cykelvanligast.se.

En illustration över en cyklist mot en lila bakgrund och texten "Nähä, inga köer idag heller! Cykelvänligast".

Om Cykelvänligast

Cykelvänligast är en plattform för stöd och inspiration till arbetsplatser som vill göra det lätt att välja cykeln. Bakom satsningen står Cykelfrämjandet och Svenska Cykelstäder i samarbete med 3 regioner och 32 kommuner i Sverige. Alla arbetsplatser i landet är välkomna att anmäla sig och deltagandet är kostnadsfritt.

Cykelfrämjandet är en ideell förening som verkar för att fler ska kunna uppleva alla de fördelar ökad cykling ger. Vi arbetar också för säkrare och attraktivare villkor för dem som redan cyklar. Läs mer på www.cykelframjandet.se.

Svenska Cykelstäder är en förening av kommuner och regioner som målmedvetet arbetar för ökad, bättre och säkrare cykling. Ordinarie medlemmar är 36 svenska kommuner och 6 regioner som vill göra vardagscyklingen mer attraktiv. Föreningen stöds av 8 associerade medlemmar. Den gemensamma visionen är att hälften av alla resor som är kortare än fem kilometer ska ske med cykel. Läs mer på www.svenskacykelstader.se.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad