Så påverkar de ökade matpriserna

Matpriserna har ökat kraftigt i år. För att klara budgeten gör vi nu några justeringar i menyerna på våra skolor och boenden. Så att maten är både pris- och klimatsmart.

I år har kostnaderna för livsmedel ökat med 16 procent. Det är framför allt mejeriprodukter och kött som blivit dyrare. Men även spannmål har stigit kraftigt i pris. Dessutom kommer matpriserna sannolikt att öka ytterligare under hösten. Bland annat på grund av de kraftigt stigande kostnaderna för energi.

För att klara prisökningarna gör vi nu några förändringar i våra matsedlar:

  • Fler vegetariska rätter
  • Mer fryst och mindre färsk fisk
  • Mindre mejeriprodukter i maten
  • Mindre kyckling

Men vi kommer självklart fortsätta att servera fullvärdiga måltider.

Vår kökspersonal gör ett fantastiskt jobb även med ändrade ekonomiska förutsättningar, säger Sarah Bengtsson, verksamhetschef för måltider på serviceförvaltningen.

Mer grönsaker på tallriken

När kött och fisk blir dyrare gäller det att vara kreativ för att få pengarna att räcka. Ett sätt är att lägga till grönsaker i klassiska rätter som köttfärssås och fiskgryta.

Stora grönsaksbitar är dock inte alltid så populärt bland yngre barn, men om man mixar grönsakerna går det mycket bättre, säger Madeleine Olsson, kock på Bosgårdsskolan.

I den asiatiska fiskgrytan på Kvarnbyskolan samsas exempelvis laxbitarna med krispiga, lättkokta, morötter. En kombination som går hem bland eleverna.

Vitkål och morötter är bra att ta till om man vill minska köttmängden, men inte laga helt vegetariskt, säger Camilla Green, köksmästare på Kvarnbyskolan, där det går elever i årskurs 7–9.

Viktigt minska matsvinnet

Ett annat sätt att få pengarna att räcka längre är att minska matsvinnet. Runt 5 ton mat slängs varje månad på skolor och förskolor i Mölndal. Till ett värde av cirka 1,3 miljoner kronor om året.

Här kan vi hjälpas åt och göra en insats för klimatet och samtidigt minska effekterna av de stigande livsmedelspriserna. Ta hellre lagom och ta om, säger Sarah Bengtsson.

Vi arbetar aktivt med att minska matsvinnet i Mölndal. Målet att max 45 gram per matgäst ska hamna i soporna är redan uppnått. I augusti var svinnet 41,5 gram per person.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad