"Våga pröva bli god man"

Det började med att en anhörig behövde en god man. Magnus Granell tog sig an uppdraget och insåg att god man är något som passar honom väldigt bra. Känslan att göra något bra för andra är det som driver honom.

Den viktigaste egenskapen för en god man är ett intresse för andra människor. Resten kan man lära sig efter hand. Det menar Magnus Granell som är god man i Mölndal. Han tog sitt första uppdrag för fyra år sedan och nu har han elva huvudmän, som personerna han hjälper benämns.

En god man har i uppdrag att bevaka en persons juridiska och ekonomiska rättigheter. Det kan röra allt från kontakter med Försäkringskassan till att betala räkningar.

Samhället har gett mig mycket och nu har jag chansen att få ge tillbaka.

Viktigt vara nyfiken

Magnus Granell jobbade länge på bank innan han började som god man och är därför van att jobba med ekonomi. Men genom uppdraget har han fått en mycket större insikt om hur samhället är organiserat och hur olika myndigheter och förvaltningar fungerar.

Allting går att lära sig, bara man är nyfiken och vetgirig. När jag gick utbildningen till god man var det en blandning av människor med olika erfarenheter och åldrar. Det viktigaste är som sagt att man är engagerad.

Erfarenheten kommer med tiden

Därmed inte sagt att uppdraget är enkelt. Den största utmaningen för Magnus är att det ibland är rätt tungrott, i synnerhet kontakten med myndigheter.

Men med tiden har jag blivit mer och mer erfaren och känner mig säkrare. Dessutom finns det många bra forum på nätet för gode män, där man kan få råd och svar på sina frågor.

Samhällsnyttan är något som Magnus också drivs av. Han berättar att han fått mycket av samhället och nu har han en chans att ge tillbaka.

Magnus råd till blivande gode män

För den som funderar på om god man är ett uppdrag som skulle passa, så har Magnus några råd på vägen. Först och främst, fundera över vad du brinner för. Är det för unga som har det tufft, psykisk ohälsa eller kanske människor med missbruksproblem?

Det är så lätt att tappa fotfästet i livet och som god man får man hjälpa människor som befinner sig i utsatta situationer.

Sen tycker Magnus att man inte ska fastna i tanken att uppdraget som god man verkar väldigt komplicerat och svårt.

Våga pröva på ett ärende och ser hur det känns. Svårare än så är det inte.

Vill du bli god man? I november startar en digital utbildning för dig som vill bli god man.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad