Spanska elever besöker Fässbergsskolan

Fässbergsskolan har besök av elever från skolan Marco Fabio Quintiliano i Calahorra i Spanien. Besöket är en del av ett utbyte mellan elever i årskurs nio på båda skolorna.

Elene och Alejandra från Marco Fabio Quintiliano och Sigrid och Annes från Fässbergsskolan är några av de elever som deltar i utbytet. Längre ner i nyheten kan du läsa mer om deras tankar kring utbytet mellan skolorna.

Claudia Valdivieso har startat upp utbytet mellan skolorna som har pågått några år. Det här är andra året i rad som elever från den spanska skolan kommer och hälsar på elever på Fässbergsskolan. Innan besöket har eleverna haft kontakt och utbyte med varandra digitalt. Under besöket bor eleverna från den spanska skolan hemma hos elever från Fässbergsskolan.

Årets tema på utbytet mellan skolorna är kultur och identitet. Utbytet vi har med varandra digitalt är till exempel att presenterar olika ämnen kopplade till de olika kulturerna för varandra. Det är mycket jobb med projektet, men när man ser elevernas utveckling är det värt det, säger Claudia Valdivieso, lärare på Fässbergsskolan.

Utbyte av språk och kultur

Utbytet med den spanska skolan ger möjlighet att både lära sig mer om varandras kulturer och utveckla språkkunskap.

Elevernas utbyte med varandra ger dem en möjlighet att lära känna en ny kultur och ökar deras öppenhet och nyfikenhet för andra kulturer. En fördel för de elever som är en del av utbytesprogrammet är att tröskeln blir lägre för eleverna att till exempel prova sig fram genom fler internationella utbyten, jobb eller studier utomlands, säger Claudia Valdivieso.

Besöket i Sverige ger eleverna möjlighet till att träna och använda sina språkkunskaper i verkliga situationer. Under besöket pratar de på både spanska och engelska med varandra.

Här får de möjlighet att använda sina språkkunskaper mycket och ser fördelarna med att lära sig språk. Det är jättekul att se hur stolta eleverna är när de till exempel kan hjälpas åt att förbättra varandras språkkunskaper, säger Nuria Ezquerro, lärare på Marco Fabio Quintiliano.

En bit av Sverige

Under tiden som de spanska eleverna är på besök kommer de utöver vanliga lektioner på skolan genomföra flera aktiviteter tillsammans med de svenska eleverna. På schemat står till exempel besök på museum, båttur i skärgården och guidad tur på operan. Under aktiviteterna får eleverna möjlighet att lära känna varandra och de spanska eleverna får uppleva en del av Sverige.

Det här besöket kommer verkligen vara värdefullt, det här är en möjlighet för eleverna att knyta vänskapsband som varar hela livet, säger, Nuria Ezquerro.

Elevernas tankar om utbytet mellan skolorna

Elene och Alejandra från Marco Fabio Quintiliano och Sigrid och Annes från Fässbergsskolan är några av de elever som deltar i utbytet. Nedan delar de med sig av sina tankar om utbytet mellan skolorna och besöket.

Hur känns det att få träffas i verkligheten?

Jag har längtat efter att få träffa svenskarna som vi har pratat med online. Det är spännande att få se hur det är här och hur Sverige är annorlunda mot Spanien, säger Alejandra.

Jag tycker det är så roligt att de äntligen är här! Det är en helt annan sak att ses i verkligheten och få visa de spanska eleverna Sverige och hur vi har det, säger Sigrid.

Vilka är fördelarna med att vara i kontakt med en skola från ett annat land?

Det är roligt att få möjligheten att skaffa vänner från ett annat land. Du får möjlighet att träffa och lära känna personer som du säkert aldrig hade träffat annars, säger Elene.

Det bästa är att vi får möjlighet att knyta nya kontakter och träffa nya personer, men också att lära känna en annan kultur, säger Sigrid

Så här långt, vad har varit det roligaste med ert besök här?

Det roligaste med besöket än så länge har varit att få vara tillsammans och möta svenskarna. Jag gillade besöket på operan, det var väldigt intressant och så är snön rolig också, säger Alejandra.

Jag gillade vår guidade tur i Göteborg. Vi visade dem Göteborg och de fick se alla gamla monument. Det var väldigt roligt att få visa dem vår historia och vår kultur, säger Annes.

Vad har ni lärt er av varandra så här långt?

Det här har gett oss möjlighet att ha ett kulturutbyte och lära oss mer av och om varandra. Vi får till exempel lära oss mer om varandras kultur och öva på språk. Jag har lärt mig nya ord och uttryck och slang på spanska, säger Annes.

Jag har lärt mig mer engelska, vi får verkligen öva på engelskan när vi är med svenskarna, säger Elene.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad