Årets unga innovatörer - Alexander, Tage och John

Eleverna går i årskurs 7 på Kvarnbyskolan och kom på ett blinkande grytlock, som börjar blinka när vattnet kokats upp.

Från vänster i bild: Alexander Alsterberg, John Byström, Tage Winckler och Camilla Nygren

Från vänster i bild: Alexander Alsterberg, John Byström, Tage Winckler och Camilla Nygren

Föreningen Unga innovatörer anordnar årligen en innovationstävling för unga. I år skickade Kvarnbyskolan in ett flertal bidrag. Ett av bidragen vann tredjepris i kategorin “samhällsnytta”. Innovatörerna bakom uppfinningen av det blinkande grytlocket heter Alexander Alsterberg, John Byström och Tage Winckler.

Såhär föddes idén

Vi hade en tävling i klassen på tekniklektionen, där vi skulle komma på en idé. Ganska snabbt kom vi på att det vore bra att göra något som gör att det inte kokar över vid matlagning, säger John Byström.

Efter att de kom på idén började eleverna att formulera en projektplan och ta fram en prototyp.

Från början hade grytlocket gula träklossar på sig för att visa hur vi tänkte med lamporna, men sen jobbade vi vidare med projektet, säger Tage och John.

Deras tekniklärare Camilla Nygren fick också ta emot ett lärarpris.

Jag fick ta emot ett lärarpris för att vi skickat in så många bra bidrag från oss på Kvarnbyskolan. Det känns givetvis väldigt bra att vi har så många innovativa elever på skolan, säger Camilla.

Kastrull med det blinkade grytlocket.

Kastrull med det blinkade grytlocket.

Resan till Stockholm

I början på förra veckan åkte eleverna och lärare Camilla upp till prisceremonin på Nobelmuseet i Stockholm. Där fick de träffa juryn, andra tävlande, äta lunch för att sedan delta på prisceremonin. Efter en nervös ceremoni tog eleverna emot ett pris på 1 000 kronor var.

När vi går i nian ska vi åka på klassresa så vi bestämde att pengarna ska gå till klasskassan. Vi vann även inträde till Nobelmuseet och choklad. Det känns väldigt kul att vi vann, säger eleverna.

Juryns motivering

När vattnet kokar blinkar locket. Det underlättar för de som inte hör och för de som glömmer saker på spisen.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad