Matavfall och sopkärl under sommartid

Under sommartid, framför allt under varma dagar, kan matavfallet i den bruna påsen börja lukta mer än vanligt. Det händer också att vätska läcker ut från påsarna. Så gör du för att ta hand om dina sopkärl.

Hantering av matavfall under sommaren

Sommaren är vanligtvis en period då matavfallet kan börja lukta mer än vanligt. Det finns också större risk för att matavfallet drar till sig insekter och ohyra, vilket är otrevligt för både dig och renhållningspersonalen som ska tömma kärlen. Se över vad du kan göra för att ta hand om ditt matavfall och dina sopkärl under varma perioder.

Villaägare

Som villaägare har du ett ansvar att hålla kärlen rena och se till att de kan tömmas av renhållningspersonalen. När du tvättar kärlen så se till att etiketten med streckkod och adressuppgifter sitter kvar och inte tvättas bort.

Flerbostadshus

Bor du i ett flerbostadshus är det din fastighetsägare som ansvarar för kärlen. De ser till att tvätta dem när det behövs eller beställer kärltvätt från Mölndals stad. Att det är bra ventilation och miljö i miljörummen hör också till ansvaret som fastighetsägare.

Så ska du hantera ditt matavfall

När du sorterar ut ditt matavfall bidrar du till att det brännbara restavfallet minskar och att det istället blir till biogas eller biogödsel. Du bidrar till smart användning av våra resurser och minskade koldioxidutsläpp. Tack!

  • Fyll inte matavfallspåsen över den sträckade linjen på den bruna påsen.
  • Rulla ihop påsen så att den är stängd. Matavfall som ligger löst i sopkärlet ökar risken för lukt och ohyra.
  • Lägg lite hushållspapper i botten av den bruna matavfallspåsen, så kan vätska sugas upp i pappret istället för att rinna ut i sopkärlet.
  • Torrare matavfall ger mindre lukt. Låt vätskan rinna av i vasken innan du lägger avfallet i påsen.
  • Som villaägare kan du placera kärlet i skuggan och inför din tömningsdag ställer du fram det.
  • Som villaägare eller fastighetsägare kan du lägga lite ättika på kärlets kant och botten för att motverka flugor och insekter.
  • Matfett ska slängas i matavfallet eller lämnas in till en återvinningscentral. När du slänger matfettet i den bruna påsen för matavfall kan du vänta tills det har stelnat eller suga upp det med hushållspapper.

Mer om matavfall

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad