Lämna in din fallfrukt
Blir din fallfrukt till en god sylt, paj eller must? Om inte, lämna bort den till släkt, grannar och kollegor, eller lämna in den så den blir till biogas och biogödsel. Ta hand om din fallfrukt så slipper du också påhälsning av vildsvin och andra djur.
Tusentals ton frukt såsom äpple, plommon och päron ruttnar bort i trädgårdar varje höst. Samtidigt köper vi massor av importerad frukt och juice. Vi behöver ta bättre vara på våra frukter.
- Gör sylt, mos, must eller annat med fallfrukten. Frys in en fruktpaj och ta fram en annan dag.
- Ge bort frukten till grannar, vänner och kollegor, eller till en ideell förening som tar emot överbliven frukt och gör något med den. Ofta kan du hitta föreningar eller grannar som söker frukt i sociala medier.
- Lämna in frukten till Återbruket Kikås eller Lindome återvinningscentral. Din fallfrukt blir då till biogas och biogödsel.
OBS! Du får inte lämna fallfrukt trädgårdsavfall i skogen. Det är nedskräpning och drar dessutom till sig djur som vildsvin och älg.
Lämna fallfrukten som blir till biogas och biogödsel
Från och med vecka 27 till slutet av november kan du lämna fallfrukt på Återbruket Kikås eller Lindome återvinningscentral.
- På Återbruket Kikås står containern på område B.
- På Lindome återvinningscentral står containern längst in. Ska du bara lämna fallfrukt? Säg till personalen innan du åker in!
Tänk på att du inte ska lägga fallfrukt i kärlet för trädgårdsavfall! Det blir för tungt.
Undvik älg- och vildsvinsbesök
Genom att ta hand om din fallfrukt slipper du besök av till exempel älgar och vildsvin i din och dina grannars trädgård.
Om alla i området lämnar in sin fallfrukt slipper ni djuren i närområdet och det blir tryggare både för er och för djuren.
Det händer med frukten du lämnar in
Fallfrukten som samlas in rötas och blir biogas och biogödsel, precis som dina andra matrester.
Biogasen används till att driva bussar och bilar. Det är ett mycket rent fordonsbränsle: bensin och diesel har tio gånger så stor miljöpåverkan jämfört med biogas.
Biogödsel kan ersätta den resurskrävande och övergödande konstgödseln, som sprids på våra jordar.
Kontakt
Återbruket Kikås
Besöksadress: Kikåsleden 5
031-315 10 00
Kontaktcenter
kontakt@molndal.se
Lindome återvinningscentral
Besöksadress: Smidesvägen, Lindome, se karta.
031-315 10 00 kontaktcenter
kontakt@molndal.se