Drönare med hjärtstartare testas i Mölndal

Nu testas drönare med hjärtstartare och videokamera vid akuta händelser i Mölndal. Denna innovativa teknik kan ge larmcentralen en bättre överblick vid olyckor och rädda liv.

En drönare flyger i luften med en hjärtstartare som hänger ner i ett snöre.

Bild: Everdrone.

Det nya innovations- och forskningsprojektet drivs av Västra Götalandsregionen (VGR) tillsammans med Räddningstjänsten Storgöteborg samt drönarföretaget Everdrone. Drönarna kommer att komplettera övrig sjukvårds- och räddningsinsats på platsen.

Snabbare insatser vid hjärtstopp och olyckor

Syftet med projektet är dels att förse invånare på plats med hjärtstartare för att kunna ingripa vid misstänkt hjärtstopp, dels att ge larmcentralen en tidig lägesbild från olycksplatsen.

Med en bättre överblick över situationen kan larmcentralen lättare bedöma vilka resurser som behövs. Ambulans och räddningstjänst kan då förbereda sig på vad de kommer att möta.

Det känns väldigt bra att Mölndals invånare får ta del av framtidens teknik. Det är en unik unik möjlighet som vi hoppas kommer rädda liv och öka tryggheten för Mölndals invånare, säger Karl de Verdier, biträdande stadsdirektör Mölndals stad.

Så fungerar drönarna vid en utryckning

Drönaren är märkt i rött, vitt och grönt och styrs på distans. Under uppdrag flyger den minst 30 meter över marken.

Om någon drabbas av ett misstänkt hjärtstopp och en invånare larmar så kan en hjärtstartare vinschas ner till platsen. Larmoperatören kommer att guida personen som har ringt in i hur hjärtstartaren används.

Relaterad information

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad