Matavfallslocket tas bort successivt

En del villahushåll har kvar locket till matavfallsinsatsen på flerfackskärl 1. Kvarstående lock plockar vi bort successivt, dock senast i samband med att vi byter plats på matavfallet och tidningar nästa år.

Vi har tidigare informerat om att vi plockar bort locket till matavfallsinsatsen på flerfackskärl 1. Vi hade som mål att vara klara under vecka 46-47 men lyckades inte på grund av de väderförhållanden som varit.

En del hushåll har därför kvar locket. Kvarstående lock plockar vi bort successivt men dock senast i samband med att vi byter plats mellan matavfallet och tidningar. Bytet är planerat till januari-februari 2022.

Vi kommer att byta plats på matavfallet

Flera synpunkter har kommit in till oss från kunder som inte tycker det är en bra idé att byta plats på matavfallet och tidningar. Vi har samtidigt under de senaste vintrarna tagit emot många fler synpunkter om problemet med matavfallspåsar som fryser fast.

Vi är tacksamma för all input. Vår bedömning är att platsbytet ändå måste ske och vi prioriterar det utifrån följande:

 • Arbetsmiljön för våra renhållningsarbetare
  Kärl 1 har varit väldigt framtungt och obalanserat. Detta förbättras avsevärt om matavfall och restavfall hamnar längst bak i kärlet. Tidningarna har minskat mycket under flera år vilket även kommer bidra till ett mer lättarbetat kärl.
 • Fastfrysning i matavfallsfacket
  Missnöjet från våra kunder har varit stort på vintern då facket för matavfallet inte blir tömt och många hushåll får svårt att klara sig till nästa tömning. Vi blir inte av med fastfrysningen helt men med större volym ökar chansen att klara sig till nästa tömning även om det ligger kvar någon påse i botten.
 • Dyra reparationskostnader och trasiga insatser
  Det är först i år som vi fått till oss från påbyggnadstillverkaren NTM att tunga fraktioner som matavfall inte är lämpliga att ha i insatsen på framsidan. Tunga fraktioner bör ligga bak i kärlet för att inte belasta lyftarmen på sopbilen. Vi har idag fått byta samtliga lyftarmar på våra bilar vilket medfört stora kostnader. Insatserna har också gått sönder ovanligt mycket vilket skapat kostnader och merarbete. Kostnader som till slut belastar renhållningstaxan och dig som kund.
 • Kommunalt ansvar för restavfall och matavfall
  Det finns i dag ingen möjlighet med nuvarande regler att flytta matavfallet till kärl 2 då kärlet är frivilligt att nyttja. Kommuner har det politiska ansvaret att i huvudsak samla in restavfall och matavfall.

Planerat till januari-februari

Vi planerar att genomföra bytet under januari-februari 2022. Du som kund behöver inte göra någonting. När vi har bytt på just ditt kärl kommer vi samtidigt att lägga ett informationsblad i din brevlåda, så håll utkik.

Matavfallet kommer du att sortera längst bak i kärlet och tidningar längst fram. Nya dekaler sätts upp i samband med bytet.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad