Fritt fram att bada i Tulebosjön

Miljöförvaltningen har nu konstaterat att det inte längre finns algblomning i Tulebosjön. Vi tar därför bort avrådan från bad.

Miljöförvaltningen i Mölndals stad har konstaterat att det inte längre finns någon algblomning i Tulebosjön.

Men du bör ändå bada med försiktighet då algerna kan ha förflyttat sig. Om du till exempel ser att vattnet är grumligt eller ser konstigt ut på något sätt bör du alltid avstå. Det gäller även för hundar och andra husdjur.

Det var den 25 augusti som Mölndals stad fick in rapporter om misstänkt algblomning. Av säkerhetsskäl utfärdade staden då en avrådan från att bada i Tulebosjön.

Vad är algblomning?

Algblomning är en naturlig process som inträffar under vår och höst och innebär att växtplankton massförökas. När det är lugnt väder och hög vattentemperatur kan plankton samlas nära vattenytan. Ytvattnet färgas då i olika nyanser av blågrönt eller brunt och kan fläckvis bli grynigt eller strimmigt och näst intill ogenomskinligt.

Du kan få algförgiftning om du badar i vatten som har blommande alger, dock mest om du skulle råka svälja vatten.

Symptom är illamående, kräkningar, diarré och eventuellt feber. Man kan även drabbas av hudirritationer och ögonbesvär. Om du får uppvisar något av symptomen bör du ta kontakt med läkare eller ringa 1177.

Var särskilt uppmärksam så att barn och husdjur inte kommer i kontakt med vattnet.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad