Återvinningscentraler

När du behöver slänga grovavfall, farligt avfall och elavfall är du välkommen till våra bemannade återvinningscentraler i Kikås och Lindome. Minst antal besökare är det på vardagar från öppning fram till kl. 12.00 och mellan kl. 15.00-17.00.

Tack för att du visar hänsyn genom att skydda dig själv och andra! Stanna hemma om du känner dig sjuk, även lindrigt. När du väl är på återvinningscentralen, håll avstånd till andra besökare och till vår personal. På helger har vi många besökare. Om möjligt, besök oss måndag till fredag. Så undviker vi trängsel vid containrarna.

Återvinningscentralkort, ÅVC-kort

För att kunna lämna avfall på en återvinningscentral behöver du ha ett åvc-kort. Här gäller fordon på max 3,5 ton och vid varje besök får du lämna max 3 kubikmeter avfall. Har du mer avfall än så får du dra ditt åvc-kort flera gånger.

Öppettider från 1 mars 2020


Kikås

Lindome

Måndag - tisdag

8 - 19

9 - 19

Onsdag

11 - 19

11 - 19

Torsdag - fredag

8 - 16

9 - 16

Lördag

9 - 16

9 - 16

Söndag*

11 - 16

Stängt

* Söndagsöppet 1 mars - 30 november.

Minst antal besökare är det på vardagar från öppning fram till kl. 12 och mellan kl. 15-17.

Helgdagar

Tänk på att återvinningscentralerna har stängt helgdagar samt påskafton, pingstafton, midsommarafton, julafton och nyårsafton. Återvinningscentralerna stänger kl.16.00 dag före dessa dagar. Kikås åvc har öppet annandag påsk kl. 11.00-16.00

Ditt ÅVC-kort gäller i sju av Göteborgsområdets kommuner: Mölndal, Ale, Göteborg, Härryda, Partille, Lerum och Kungsbacka. Du kan alltså välja den av dessa som är närmast eller bekvämast för dig att använda, bara du har ditt ÅVC-kort med dig.

Det antal tillåtna avgiftsfria besök som varje kommun fastställt ändras inte. Läs mer om åvc-kort och antal fria besök.

Givetvis följer du de särskilda öppettider och regler som gäller på den återvinningscentralen du tänker besöka. Bland annat kan tillåtna avfallsmängder skilja sig åt och sorteringsanvisningar variera.

Det här tar vi inte emot

  • matavfall
  • överblivna läkemedel och sprutor (lämnar du till apotek)
  • asbest och/eller eternitplattor lämnar du till Renovas anläggning i Tagene. Obs att det gäller särskilda priser och regler för hur materialet ska vara förpackat. Du måste fylla i och ta med blanketten "Deponi av mindre mängd asbest" innan ditt besök. Kontakta Renova på 031-61 80 00 för mer information
  • explosiva varor som raketer, nödbloss, ammunition (Polisen)
  • farligt avfall från företag
  • stubbar från träd
  • behållare som inte är tillslutna och innehåller farliga vätskor

Det här lämnar du på återvinningscentraler

För att planera ditt besök kan du kolla på kartorna och se var de olika containrarna ärPDF. Du kan även ladda ner Mölndals stads ÅVC-guidePDF för mer information om våra centraler. Trädgårdsväxter som är fina, krukor och urnor som är hela lämnar du direkt till Växtåterbruket på Kikås återvinningscentral. Större mängder pant kan du lämna i pantautomaten Pantamera Express.

Containerindelning
MaterialContainer
Material
Container
Trädgårdsavfall1
Stoppade möbler17
Trä
2
Hårdplast
18
Obrännbart3
Återanvändning19
Brännbart
4
Kyl och frys20
Metallskrot
5
Fallfrukt21
Sten, tegel, betong6
Övriga vitvaror22
Wellpapp7
Elektronik23
Ris
8
Farligt avfall24
Tryckimpregnerat trä9
Förpackningar och tidningar25
Ren gips
10
Textil26
Däck med fälg (ej Lindome)13
Bilbatterier27
Däck utan fälg (ej Lindome)14
Aska 

Askan som blir över efter eldning i öppen spis, kakelugn eller grillning sorteras som obrännbart på återvinningscentralen.

På grund av brandrisk måste askan vara helt släckt innan du lägger den i containern. Tänk på att glöden kan finnas kvar i askan även om det inte ser ut så på ytan. Vi rekommenderar att du låter askan ligga i minst 7 dagar innan du lämnar in den. Stora mängder aska kan behöva ligga ännu längre tid.

Hantera aska säkert

Det är viktigt att du tar hand om askan efter eldning. Lägg den i en plåthink eller plåtburk med lock. Utan ett lock kan vinden lätt sprida askan. Förvara askan utomhus på ett obrännbart golv, exempelvis stenplattor. Lägg inte askan i en plastpåse eller pappkartong.

Det är okej att slänga mindre mängder aska i det brännbara restavfallet hemma. Även här ska du se till att askan är helt släckt.

Bildäck

Dina bildäck kan du lämna på Kikås återvinningscentral. Max 8 däck åt gången. Vi tar emot däck med eller utan fälg. 

Vi tar inte emot däck i Lindome

På Lindome återvinningscentral tar vi inte emot bildäck på grund av utrymmes­skäl. 

 

Fallfrukt i trädgård

Mellan 20 augusti och 30 september tar återvinningscentralerna emot fallfrukt. Frukten som du lämnar till oss skickar vi vidare för produktion av biogas och biogödsel.

Kikås ÅVC

På Kikås ÅVC ställer vi ut en container för fallfrukt (nr 21) i anslutning till återvinningsstationen (ÅVS) där du lämnar förpackningar och tidningar. 

Lindome ÅVC

På Lindome ÅVC finns en container för fallfrukt (nr 21) innanför bommarna men du behöver inte dra ditt åvc-kort. Ta kontakt med personalen så öppnar de bommen åt dig.    

Tänk på att du även kan skänka bort ditt fallfrukt till ideella föreningar eller andra organisationer som jobbar med frågan.   

Du får lämna max 4 slipers åt gången vid varje besök. Om du vill lämna fler slipers, får du dra fler besök från ditt ÅVC-kort. Om du redan utnyttjat alla fria besök, tar vi ut en avgift på 100 kronor per besök.

Pantamera Express på Kikås återvinningscentral

Panta 100 burkar och flaskor på ett par minuter. Låter det för bra för att vara sant? Inte alls. På Kikås återvinningscentral hittar du pantautomaten Pantamera Express.

Detta kan du panta

Alla burkar och flaskor (ej glas) som har pantmärke på sig kan pantas i en pantautomat eller på något av alla de ställen som tar emot pantförpackningar på annat sätt. Panten på burkar och små PET-flaskor är en 1 krona och på stora PET-flaskor 2 kronor. Se efter på flaskan eller burken om du är osäker på om den ger pant och hur mycket i sådant fall.

Snabbt, smidigt och enkelt

Samla panten - Du behöver inte sortera aluminiumburkarna och PET-flaskorna var för sig.
Töm säcken - Töm enkelt i hela säcken. Smidigt, snabbt och nästintill kladdfritt.
Utbetalning - När du är klar väljer du enkelt hur du vill få panten utbetald.

Kontakt

Lindome återvinningscentral
Smidesvägen
031-99 54 81

Kikås återvinningscentral
Kikåsleden 5
031-87 78 93

Teknisk kundservice
Tekniska förvaltningen
031-315 15 80 vardagar kl 8-12
teknisk.kundservice@molndal.se

Akuta ärenden efter kontorstid
Till exempel vattenläckor, vattenavbrott, gatuproblem, fara för allmänhet:
031-87 18 00 kopplas till SOS Alarm

Hjälpte den här informationen dig?

|

Dela på:

Senast uppdaterad 2020-07-24 15.45