Körkortet öppnar bommen

Från den 8 april 2021 har vi nya kortläsare på våra återvinningscentraler. Privatpersoner använder svenskt körkort för att öppna bommen. Företag, verksamheter och föreningar använder åvc-kort för företag (gult kort).

Ett körkort förs in en kortterminal och på skärmen står välkommen till Kikås återvinningscentral

Våra nya kortläsare skannar av svenska körkort (privatpersoner) och hämtar uppgifter från folkbokföringsregistret. Utländska körkort fungerar inte. Företag, verksamheter och föreningar ansöker om gult åvc-kort.

Saknar du svenskt körkort?

Du som saknar svenskt körkort har rätt till ett åvc-kort. Du ska då vara folkbokförd på en adress i Mölndals stad där det finns ett aktivt abonnemang för sophämtning. Åvc-kortet är kopplat till ditt personnummer och du kan endast ha ett kort åt gången.

Det är personalen på återvinningscentralen som skapar kortet, ta kontakt med dem på plats. Ett stycken kort per personnummer ingår i den renhållningsavgift som ett villahushåll, en hyresvärd eller förening betalar till kommunen.

Tappat bort åvc-kortet?

Åvc-kortet är en värdehandling som du ska vara noga med. Vi spärrar av borttappade kort innan vi skapar nya. För varje extra kort vi behöver producera tar vi 156 kr, inklusive moms. Det betalar du på återvinningscentralen med vanliga betalkort, till exempel Visa och Mastercard. Vi tar inte emot kontanter.

Fritidsboende

Kunder som har åvc-kort som är kopplat till fritidsboendets abonnemang för sophämtning sedan tidigare, behåller sitt kort. Vi läser över kortet till det nya systemet. Kunder utan kort skaffar det på återvinningscentralen (vitt kort). Ett kort per hushåll med 12 fria besök.

Dödsbon

Om du har hand om ett dödsbo kan du ansöka om ett åvc-kort som ger dödsboet tillträde till våra återvinningscentraler. Det gör du på plats på återvinningscentralen i Kikås eller Lindome. Du måste legitimera dig med godkänd fotolegitimation samt visa upp ett dödsfallsintyg med släktutredning eller annat likvärdigt intyg.

Du som har kortet har rätt till 6 fria besök för dödsboets räkning i sex månader från det att första besöket görs. Efter sista besöket tar återvinningscentralen tillbaka åvc-kortet.

Vanliga frågor och svar

Om det nya passersystemet

Varför byter ni kortläsare?

Vi inför körkortsbaserad inpassering för att förenkla för Mölndalsborna att sortera sitt grovavfall. Det tidigare systemet var av gammal modell och kunde inte längre uppdateras. Under 2020 upphandlade vi ett nytt passersystem tillsammans med Lerum, Härryda, Ale, Partille, Kungsbacka och Göteborg. Det nya systemet innebär dessutom mindre administration för kommunen och mindre kostnader för hyresvärdar, BRF:er och samfälligheter när kort tappas bort eller när boende flyttar ut och nya flyttar in.

Hur fungerar kortläsaren?

När du kommer fram till kortläsaren för du enkelt in ditt körkort i springan. Kortet läses av och bommen öppnas. På displayen visas hur många fria besök du har kvar. Åvc-kortet håller du framför en yta på terminalen. För privatpersoner kommer körkort vara den primära inpasseringsmetoden och för företag, verksamheter och föreningar gäller åvc-kort (gult kort).

Om jag saknar körkort?

Du som är folkbokförd på en adress i vår kommun där det finns ett aktivt abonnemang för sophämtning, kan skaffa ett åvc-kort (vitt kort) på plats på återvinningscentralen. Ett nytt åvc-kort per person ingår i abonnemanget. Varje extra kort kostar per person 156 kr, inklusive moms. Betala gör du på åvc med vanliga betalkort, till exempel Visa och Mastercard. Inte kontanter.

Vad heter systemet och hur hämtar det information?

Systemet vi går över till heter Green Key, från företaget Omnigon. Det hämtar information från folkbokföringsregistret.

Hur använder ni mina körkortsuppgifter?

Passersystemet är kopplat till personnummer och adress. För att kunna identifiera personer lagras personnumret och antal besök i systemet. Kommunen hanterar dina personuppgifter enligt Dataskyddsförordningen GDPR och använder dessa för att vi ska kunna veta vem som lämnar avfall kopplat till antalet besök. Personuppgifterna hämtas och uppdateras från folkbokföringsregistret varje dygn. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter.

Fungerar utländska körkort?

Nej, endast svenskt körkort.

Måste jag registrera mitt körkort första gången?

Nej, det behövs inte.

Vad händer med mitt gamla åvc-kort?

De gamla åvc-korten (vitt kort) slutar att fungera den 8 april när vi aktiverar de nya kortläsare. Undantag för dig som har fritidsboende i kommunen. Dessa kort läser vi över till det nya systemet. Även gula kort som företag använder, kommer vi läsa över till det nya systemet.

Kan jag fortfarande besöka grannkommunernas åvc?

Javisst! Göteborg, Kungsbacka, Partille, Lerum, Härryda och Ale installerar också nya kortläsare, dock inte samma dag. Fram till 16 april kan man använda de gamla korten i Kungsbacka och Göteborg.

Företag, verksamheter och föreningar

När ni ska ska lämna avfall på kommunens återvinningscentraler ska ni använda ett åvc-kort för företag (gult kort). Varje besök kostar 300 kronor, exklusive moms. Kostnaden läggs på nästa faktura. Skulle ni öppna bommen med någons körkort, dras besöket från personen.

Företag som har gult kort sedan tidigare fortsätter med samma gula åvc-kort. Vi läser över dessa till det nya systemet. Företag, verksamheter och föreningar hemmahörande i Mölndals stad och som inte har
ett gult kort sedan tidigare, ansöker om det via molndal.se.

Kortterminal på Kikås återvinningscentral.

Till vänster exempel på hur körkortet förs in i kortläsaren. Till höger exempel på hur ett åvc-kort blippas.

Vad innebär det att privatpersoner får 12 fria besök?

Antalet fria besök är inte längre kopplat till ett hushåll. Nu har varje person från 18 år 12 fria besök. Exempel: Tre personer är folkbokförda på samma adress, varje person har 12 fria besök. När en person har använt sina 12 fria besök under ett kalenderår, kostar ett extra besök 125 kr inklusive moms. Beloppet betalar du på plats på återvinningscentralen.

Varför skriver ni att 12 fria besök gäller under 2021?

Vi kommer att följa upp användningen av de 12 fria besöken i slutet på 2021 och efter det återkoppla till våra politiker som då får bestämma om vi ska behålla det eller inte.

Kontakt

Tekniska förvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
Felanmälan vatten, avlopp eller gator efter kontorstid: 031-315 10 00, knappval 2 (kopplas till SOS)
kontakt@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad