Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Mölndals stads startsida

Växtåterbruket

Kan du tänka dig att köpa återbrukade trädgårdsväxter? Perenner och andra växter som någon annan inte vill ha. Eller kanske begagnade krukor? Det kan du göra på Växtåterbruket på Kikås återvinningscentral. Växtåterbruket har stängt under hösten och vintern.

Växtåterbruket Kikås återvinningscentral

Varje år slängs tonvis med trädgårdsavfall på Kikås återvinningscentral. Bland avfallet finns en stor del växter som faktiskt skulle kunna leva vidare hemma hos någon annan. Kanske i din trädgård? På Växtåterbruket ger vi nytt liv åt trädgårdsväxter och ser till att prydnadssaker, urnor, krukor och annat till trädgården kommer till användning igen. Ett smart och cirkulärt sätt att ta hand om resurser!

Priser

Trädgårdsväxter säljs i regel för 10, 20, 30 eller 50 kronor beroende på storlek och kvalitet. Större växter i finare krukor kostar lite mer. På Växtåterbruket hittar du även diverse begagnade trädgårdsprydnader, krukor och urnor.

Så lämnar du växter med mera

Trädgårdsväxter som fortfarande är fina samt hela urnor och krukor lämnar du direkt till Växtåterbruket. Övrigt lämnar du på återvinningscentralen.

Ett cirkulärt arbetssätt

Stina Moberg är trädgårdsmästare och ansvarig för Växtåterbruket. Växter som har ett fint rotsystem och som inte har vissnat tar hon hand om. Först gör hon en okulär besiktning av växterna för att se om det finns ohyra, sjukdomar eller ogräs. Sedan rensar hon och beskär växterna. Till slut planterar hon om växterna i krukor och säljer dessa vidare på Växtåterbruket.

Krukor, urnor och andra prydnader till trädgården tar Stina hand om och säljer vidare i befintligt skick.

En del av Framtidens Kikås

Växtåterbruket är en del i projektet som kallas för Framtidens Kikås. Mölndal stad satsar på att utveckla återvinningscentralen i Kikås till en verksamhet med mycket större fokus på återanvändning av material. Kommunstyrelsen har sagt ja till att bygga en ny hall för mottagning av material som kan återanvändas. Den nya hallen är tänkt att byggas nära den befintliga återvinningscentralen, som ett första stopp innan man kör vidare till ÅVC. Tanken är att ha permanent försäljning av återbrukade trädgårdsväxter och byggmaterial i den nya hallen.

Kontakt

Vanessa Maciel Pinto
Kommunikatör
0765-17 61 60
vanessa.maciel-pinto@molndal.se

Växtåterbruket i Kikås
Kikås återvinningscentral
Kikåsleden 5
0704-67 79 16
vaxtaterbruket@molndal.se

Öppet från 14 maj, torsdag - fredag kl. 11-16

Följ oss på Facebook

Hjälpte den här informationen dig?

|

Dela på:

Senast uppdaterad 2019-11-13 14.15