Sophämtning

I Mölndal hämtar vi hushållsavfall med egen personal och egna sopbilar. För boende i en- och tvåbostadshus erbjuder vi fastighetsnära insamling i flerfackskärl. I de flesta flerbostadshus finns tillgång till miljörum för sortering av olika avfallstyper.

Sophämtning

För att sophämtningen ska fungera smidigt behöver vi hjälpas åt. Det är ditt ansvar som fastighetsägare eller förvaltare att se till att tömning av kärlen kan ske utan hinder. Ladda ner vårt informationsblad om ditt ansvar för tömning av kärlPDF samt snöröjning och halkbekämpning runt dina kärl och utanför miljörum.

En- och tvåbostadshus

Du sorterar, vi hämtar hos dig. Du som bor i villahushåll kan välja att sortera i flerfackskärl, ett avfallssystem för fastighetsnära insamling där ditt hushåll får en mini-återvinningsstation vid tomtgränsen. Läs mer om våra olika abonnemang, kärlens mått, volym och fackindelning.

Du ställer fram ditt kärl senast klockan 6.30 på den angivna hämtningsdagen. Tänk på att sophämtningen kan förändras vid storhelger.

Vilken dag töms dina sopkärl?

Vi har en e-tjänst där du som står som abonnent på fakturan (privatpersoner) kan se eller ladda ner ett schema med planerade tömningar. Logga in med ditt kundnummer och personnummer. Kundnumret hittar du på renhållningsfakturan.

Sommarhämtning

Sophämtning vid fritidshus, så kallade sommarabonnemang sker mellan 15 maj och 15 september.

Att tänka på inför tömning

Du väljer själv var du placerar dina kärl mellan tömningarna. Du är ansvarig för att på tömningsdagen ställa fram kärlen. Tänk då på att

  • vända kärlen med handtaget ut mot gatan
  • På tömningsdagen ska kärlen stå inom fem meter från din tomtgräns eller där sopbilen stannar
  • kärlen ska stå på en hårdgjord yta utan kanter
  • håll vägen mellan kärlen och gatan ren från snö, is och annat hinder
  • locken ska vara stängda, överfyll inte kärlen
  • du får inte lägga brännbart restavfall löst i kärlet
  • lägga mjuka plastförpackningar i en plastpåse, så underlättas hanteringen.

Om kärlet blir för fullt

Om kärlet blir överfullt eller för tungt, kan du som står för abonnemanget beställa en extratömning.

Slut på matavfallspåsar?

När du behöver fler matavfallspåsar klämmer du fast en tom påse i locket på något av dina kärl på tömningsdagen. Då lämnar renhållningsarbetarna en ny bunt. Du kan även göra det de veckor vi tömmer kärl 2. Läs mer om matavfall.

Flerbostadshus

Du som äger eller förvaltar flerbostadshus kan underlätta för dina boende att göra en insats för miljön genom att erbjuda sortera av matavfall och förpackningar.

Relaterad information

Kontakt

Tekniska förvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
kontakt@molndal.se

Hjälpte den här informationen dig?

|

Dela på:

Senast uppdaterad 2020-06-08 13.34