Fallfrukt

Varje höst ruttnar stora mängder fallfrukt bort i trädgårdar. Men det behöver inte vara så. Din fallfrukt kan bli biogas och biogödsel eller kanske god sylt eller must? Ta hand om din fallfrukt så slipper du också påhälsning av exempelvis vildsvin.

Fallfrukt i trädgård

Tusentals ton frukt såsom äpple, plommon och päron ruttnar bort i villaträdgårdar varje höst. Samtidigt köper vi massor av importerad frukt och juice. Vi behöver ta bättre vara på överbliven frukt.

  • Ett sätt är att ge bort frukten till grannar och vänner eller till någon ideell förening som tar emot överbliven frukt om du inte själv gör sylt, mos, must eller annat med den. I olika böcker eller på internet kan du hitta många recept på hur du gör till exempel mos, sylt eller must.
  • Om du inte tar hand om frukten kan du lämna in fallfrukten till stadens återvinningscentraler som ser till att din fallfrukt blir biogas och biogödsel.

Du får inte lämna fallfrukt (eller annat trädgårdsavfall) i skogen. Dels räknas det som nedskräpning men det drar även till sig djur som vildsvin och älg.

Vi tar hand om din fallfrukt

Från vecka 26 kan du lämna fallfrukt till Återbruket Kikås eller Lindome återvinningscentral i en särskild container för det. Containern står kvar under hösten till ungefär slutet av november. Containern för fallfrukt tas bort vid första frosten.

  • på Återbruket Kikås står containern på den delen som vi kallar B.
  • I Lindome står containern längst in. Ska du endast lämna fallfrukt - säg till personalen innan du kör in så behöver du inte använda ett av dina fria besök.

Undvik älg- och vildsvinsbesök

Genom att lämna in fallfrukt på en återvinningscentral eller ge bort den slipper du besök av till exempel älgar och vildsvin i din och dina grannars trädgård.

Om alla i området lämnar in sin fallfrukt slipper ni djuren i närområdet och det blir tryggare både för er och för djuren.

Det händer med frukten du lämnar in

Fallfrukten som vi samlar in rötas och blir biogas och biogödsel, precis som dina andra matrester.

Biogasen används till att driva bussar och bilar. Den är ett mycket rent fordonsbränsle: bensin och diesel har tio gånger så stor miljöpåverkan jämfört med biogas. Biogödsel kan ersätta den resurskrävande och övergödande konstgödseln, som sprids på våra jordar.

Kontakt

Öppettider
måndag 8.00-16.30
tisdag     8.00-16.30
onsdag   8.00-16.30
torsdag  8.00-18.00
fredag    8.00-16.30

Dela på:

Senast uppdaterad