Förpackningar och tidningar
På återvinningsstationerna (ÅVS) lämnar du förpackningar av papper, glas, metall och plast samt tidningar och batterier som du har sorterat ut hemma. Alla har ett ansvar att sortera ut förpackningar för att materialet ska återvinnas och kunna användas igen.

Vad är en förpackning
En förpackning är något som används för att innehålla, skydda, leverera och presentera en vara och kan vara av plast, metall, glas eller papper.
- Ladda ner Mölndals avfalls- & vattenapp för sorteringsguide.
- Sorteringsinformation på sopor.nu
- Sorteringsinformation på olika språk.
Här lämnar du förpackningar
Du som bor i villa sorterar i flerfackskärl hemma vid tomtgränsen.
Du som bor i flerbostadshus har förmodligen ett miljöhus eller sortering i ditt område dit du ska lämna förpackningar och tidningar. Kontakta din fastighetsägare eller hyresvärd för information om sopsortering.
Återvinningsstationer
På flera platser i kommunen finns återvinningsstationer där du kan lämna förpackningar. Här lämnar du förpackningar som inte är grovavfall.
Här finns återvinningsstationer i Mölndal, Kållered och Lindome där du kan lämna alla typer av förpackningar:
- Bäckstensgatan, Eklanda.
- Flyttfågelvägen.
- Fågelstensvägen.
- Fågelbergsgatan, ICA Lyan.
- Greggered, Norra Hällesåkersvägen.
- Kryssgatan, Ormås
- Kållereds IP.
- Lammevallsgatan.
- Lantbruksgatan.
- Tullbomsvägen.
- Återbruket Kikås.
Du hittar närmaste återvinningsstation för alla typer av förpackningar samt information om stationerna på sopor.nu.
Behållarna på återvinningsstationerna har begränsade inkast för att ta emot mindre typer av förpackningar och av säkerhetsskäl för att förhindra att någon klättrar in och skadas. Större förpackningar lämnas på en bemannad återvinningscentral.
Glasåtervinning
På några platser finns det enbart glasåtervinning och insamling av batterier, där får du inte lämna något annat. Dessa platser finns inte med i sopor.nu. Glas kan du även lämna på de stationer som har alla förpackningar.
Utöver återvinningsstationerna hittar du glasåtervinning här:
Vi sköter om återvinningsstationerna
Mölndals stad sköter alla återvinningsstationer i kommunen. Stationerna städas tre gånger per vecka, på måndagar, onsdagar och fredagar. I glasinsamlingen har vi nivåmätare som signalerar när det behöver tömmas.
Felanmäl en återvinningsstation
Om en container är full eller om det är skräpigt på stationen, anmäl det till oss via sopor.nu. Gäller det en plats där vi bara har glasåtervinning, vänligen felanmäl via vår synpunktshanterare.
Tillsammans håller vi rent
Att komma till en återvinningsstation som är nedskräpad är otrevligt och skapar onödiga kostnader som tas från viktiga samhällsfunktioner. Nedskräpning är förbjudet och kan ge böter eller i värsta fall fängelsestraff.
Hjälp oss att hålla rent genom att:
- Lämna bara förpackningar av papper, plast, metall och glas samt tidningar på en återvinningsstation.
- Kom tillbaka en senare dag om det är fullt på återvinningsstationen.
- Platta till kartonger och andra pappersförpackningar så mycket det går.
- Stoppa all mjukplast i en plastpåse. Knyt ihop påsen så flyger inte lös mjukplast runt.
- Lämna aldrig saker eller påsar på marken.
- Möbler, färgburkar, leksaker ska du inte lämna en återvinningsstation. Lämna in grovavfall, farligt avfall och trädgårdsavfall till Återbruket Kikås eller Lindome återvinningscentral.
- Ta hjälp av vår app Avfall & Vatten för att sortera rätt.
Förpackningar som sorteras som grovavfall
Större förpackningar är grovavfall och du ska lämna det på Återbruket Kikås, Lindome återvinningscentral eller en återvinningscentral i en grannkommun.
Förpackningar som ska sorteras som grovavfall är till exempel:
- Större wellpapp.
- Flyttlådor (lämnas för återbruk).
- Hårdplast som plastleksaker, dunkar och hinkar.
- Kastruller och stekpannor
- Dricksglas, spegelglas och annat planglas.
Förpackningar som sorteras som farligt avfall
Trycksatta förpackningar är farligt avfall och du ska lämna det på Återbruket Kikås, Lindome återvinningscentral eller en återvinningscentral i en grannkommun.
Trycksatta förpackningar som ska sorteras som farligt avfall är till exempel:
- Lustgas.
- Hårspray.
- Raklödder.
- Plastflaskor med aceton eller nagelborttagningsmedel.
Om du slänger trycksatta förpackningar i restavfallet eller bland metallförpackningar så exploderar dem i hanteringen och orsakar kostsamma driftstopp.
Vanliga frågor och svar
Är källsortering ett måste?
Svaret är ja! Som konsument är du skyldig att sortera ditt avfall. Det framgår av avfallsförordningen (2011:927), riksdagen.se.
Allt blandas väl ändå, varför ska jag sortera?
Nej, avfallet blandas inte
Du kan lugnt och säkert sortera dina förpackningar. De hålls åtskiljda hela tiden från hämtning till att de material- eller energiåtervinns.
Det är viktigt att du sorterar rätt, så att det mesta materialåtervinns istället för att energiåtervinnas. Är materialet blandat så energiåtervinns det istället för att bli nya produkter och förpackningar.
Hur ska jag sortera?
Sortera förpackningen som det som den består mest av. En mjölkkartong med plastkork sorterar du till exempel som kartong och en chipspåse som plast.
Använd sorteringsguiden på sopor.nu för mer information om hur du ska sortera. Du kan även ladda ner Mölndals stads app Avfall & Vatten där det finns sorteringsinformation för förpackningar och grovavfall.
Måste förpackningen diskas eller sköljas?
Nej.
Du kan ta bort det värsta som kan sorteras som matavfall genom att skrapa ut det eller torka med lite papper, resten kan lämnas. Du behöver inte diska förpackningen.
Platta gärna till dina förpackningar. Då tar de mindre plats i kärlet och då kan vi minska antalet tömningar och därmed utsläppen från våra bilar, det är onödigt att transportera luft.
Stoppa gärna pappersförpackningar och plastförpackningar i varandra - det tar också mindre plats.
Vad händer med förpackningarna?
Alla insamlade förpackningar tas om hand.
- Pappersförpackningar blir till exempel nya förpackningar eller som material inom byggindustrin. När fibrerna inte kan användas längre rötas de till biogas. Läs mer om pappersförpackningar.
- Plastförpackningar blir nya förpackningar eller produkter som plastpåsar eller resväskor. Läs mer om vad som händer med plastförpackningar.
- Glasförpackningar blir nya förpackningar eller konstruktionsmaterial som isolering. Läs mer om glasförpackningar.
- Metallförpackningar blir konstruktionsmaterial i byggnader, fordon och nya förpackningar. Läs mer om metallförpackningar.
- Tidningar, broschyrer och liknande papper blir nytt papper i böcker och tidskrifter men även till exempel toapapper. Läs mer om tidningar.
Mer information
Kontakt
Stadsserviceförvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
Felanmälan vatten, avlopp eller gator efter kontorstid: 031-315 10 00, knappval 2 (kopplas till SOS).
kontakt@molndal.se
Hjälpte den här informationen dig?
Tack
Din synpunkt hjälper oss att göra webbplatsen bättre, för alla.