Förpackningar och tidningar
Ju bättre du sorterar förpackningar och tidningar desto större chans att det kan återvinnas. Här får du information om och tips för sortering och återvinning av förpackningar och tidningar.
Förpackningar
Förpackningar (inte material) är något som används för att innehålla, skydda, leverera och presentera en vara. I Mölndal har vi förpackningsåtervinning. Lägg därför bara metallförpackningar i kärlet/containern för metallförpackningar. Här ska du inte lägga stekpannor, plåtar eller diskställ eller annat som inte är en förpackning. Grovavfall lämnar du till Återbruket Kikås eller Lindome återvinningscentral.
I Sverige återvinner vi två tredjedelar av alla förpackningar. För att lyckas skapa ett hållbart Mölndal behöver vi bli ännu bättre på att sortera våra förpackningar rätt. När produkter hamnar i fel kärl eller container blir det sämre kvalitet på återvinningen.
Olika förpackningar sorteras i olika kärl
Papper
När du sorterar ut pappersförpackningar blir de till nya pappersförpackningar. De används även som ytskikt på gipsskivor.
Exempel: mjölkpaket, äggkartonger, tvättmedelspaket, papperskassar och omslagspapper.
Plast
I Mölndal lägger du hårda och mjuka plastförpackningar i samma kärl. Ny teknik gör det möjligt att återvinna både hård- och mjukplast och få diskborstar, telefoner, mattor med mera.
Exempel: schampoflaskor, smörbyttor, små frigolitbitar och plastlock.
Metall
Återvunna metallförpackningar blir bland annat till motordelar och nya förpackningar. Återvinning av aluminium tar tillvara på 95 procent av energin som annars skulle krävas för att producera varan av nytt material.
Exempel: kaviartuber, konservburkar, lock, aluminiumfolie, kapsyler och aluminiumformar.
OBS. Värmeljuskoppar ska inte läggas bland metallförpackningar! Lämna dem som metall på Återbruket Kikås eller Lindome återvinningscentral (container 5). Dela gärna på koppen och vekhållaren.
Glas
Glas går att återvinna hur många gånger som helst. Därför är det viktigt att du källsorterar dina glasförpackningar. Du skiljer på färgade och ofärgade. Färgat glas kan nämligen aldrig bli ofärgat.
Färgade glasflaskor och glasburkar lägger du i den gröna glasigloon. Kom ihåg att skruva av locken och lägga i plast eller metall beroende på material. Locken återvinns också.
Lägg dina ofärgade glasförpackningar i den vita glasigloon. Tänk på att trasiga fönsterrutor och dricksglas ska lämnas på återvinningscentralen. Produkterna är av en annan kvalitet som försämrar kvaliteten om det blandas med glasförpackningar. Kom ihåg att skruva av locken.
Tidningar
År 2020 samlades 140 823 ton returpapper in för materialåtervinning i Sverige. Det är ett bra resultat med tanke på att mängden insamlade tidningar har de senaste åren minskat till följd av ändrade medievanor. Allt insamlat papper materialåtervinns i svenska pappersbruk.
Exempel: trycksaker som tidningar, tidskrifter och reklamblad.
Kuvert och post-it lappar ska inte lämnas med tidningarna utan istället läggas i det brännbara restavfallet. Du som bor i villahushåll och har fyrfackskärl kan lämna tidningar i facket för tidningar.
Relaterad information
- Hitta återvinningsstation nära dig
- Ladda ner Mölndals stads sorteringsguide för villa Pdf, 377.7 kB.
- Ladda ner Mölndals stads sorteringsguide för lägenhet Pdf, 257.3 kB.
Kontakt
Stadsserviceförvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
Felanmälan vatten, avlopp eller gator efter kontorstid: 031-315 10 00, knappval 2 (kopplas till SOS).
kontakt@molndal.se
Hjälpte den här informationen dig?
Tack
Din synpunkt hjälper oss att göra webbplatsen bättre, för alla.