Söka bostad – tips och råd

Att söka nytt boende är ofta en process som väcker många frågor och funderingar. Hur ska jag börja och hur ska jag gå tillväga för att nå mitt mål? På den här sidan finns information, tips och råd som kan vara en hjälp längs vägen för dig som söker en bostad att hyra i Mölndal.

Många lediga lägenheter annonseras ut på internet. När du söker boende kan du därför börja med att söka efter bostadsannonser på internet eller via sociala medier och registrera dig på olika hyresvärdars hemsidor.

Du kan också ringa till hyresvärdar eller skicka en personlig boendeansökan. Om du inte har tillgång till internet kan du låna en dator på närmsta bibliotek eller med hjälp av en smartphone ta del av gratis wi-fi som erbjuds i många offentliga miljöer.

Eftersom många konkurrerar om samma bostäder krävs det att du söker bostad dagligen och på så sätt är aktivt bostadssökande.

Tänk på att det är bostadsbrist i Mölndal precis som i resten av Göteborgsområdet. Det kan vara lättare att hitta ett rum eller en del av en bostad att hyra.

Informationen på den här sidan finns även samlad i en tryckt folder. Om du vill ha ett exemplar, hör av dig till kontaktcenter031-315 10 00.

Tips och råd

Ställ dig i kö

Många hyresvärdar har ett kösystem där den som stått längst tid i kö har störst chans att få en lägenhet. Därför är det viktigt att du så snabbt som möjligt ställer dig i kö hos flera olika hyresvärdar.

  • Allmännyttan i Mölndal utgörs av två bolag: Mölndalsbostäder och Förbo. Det finns ingen kommunal bostadskö utan Förbo har en egen kö dit du anmäler dig via företagets webbplats medan Mölndalsbostäder annonserar om lediga lägenheter via Boplats Göteborg.

  • Registrera dig på Boplats Göteborg och betala årsavgiften. Det är en sajt för bostadsförmedling som flera kommuner driver tillsammans. Via denna sajt förmedlas såväl bostäder i Mölndal som bostäder i andra kommuner i Göteborgsområdet. Från och med att du fyllt 17 år, kan du registrera dig och bli medlem mot en avgift. Registrera dig så snart som möjligt för att börja samla kötid! Det är avgörande för dina möjligheter att bli erbjuden en bostad den här vägen.

  • Det finns fler hyresvärdar och bostadsförmedlingar med koppling till Mölndal. Dessa kan du hitta exempelvis genom att söka på "hyresvärd Mölndal", ”hitta bostad Mölndal" eller "bostadsförmedling Mölndal" i en sökmotor på internet.

Planera

Vet du redan nu att du kommer behöva lämna ditt nuvarande boende? I så fall är det viktigt att du börjar söka nytt boende redan nu. Det kan ta tid att hitta ett boende, därför är det bra att ha framförhållning.

Olika boendeformer

Eftersom det ofta är svårt att hitta ett förstahandskontrakt kan ett alternativ vara att hyra i andrahand eller bo inneboende hos någon och hyra en del av en lägenhet.

Sök brett

Många vill bo i Mölndal och närliggande kommuner. För att öka dina möjligheter att få en bostad bör du även söka dig utanför Mölndal och Storgöteborg.

Bolotto

Bolotto finns i flera kommuner och hos olika hyresvärdar. Det innebär att en lägenhet annonseras ut under kort tid. Sedan avgör slumpen vilken sökande som erbjuds kontraktet. Lägenheterna har ofta tillträde med kort varsel. Sök efter ”bolotto” på webben för att hitta aktuella alternativ.

Förbered personligt brev

Det är bra att ha ett färdigt personligt brev (eller mejl) så att du kan vara snabb med att höra av dig när du ser annonser om bostäder som du är intresserad av.

Säkra din inkomst

De flesta hyresvärdar undersöker om du har möjlighet att betala hyran med din befintliga ekonomi.

Betala av skulder

Om du har en eller flera betalningsanmärkningar kan det försvåra dina möjligheter att få ett hyreskontrakt eller ta ett bolån. Om du har inkomster är det en fördel att du betalar av eventuella skulder så snart som möjligt. Undvik att skuldsätta dig på nytt.

Boka in en kostnadsfri genomgång av din ekonomi

Vill du få bättre koll på din ekonomi? Du kan boka in en kostnadsfri genomgång där du tillsammans med kommunens budget- och skuldrådgivning tittar närmare på din ekonomi. Du får möjlighet att diskutera olika lösningar, exempelvis hur du kan sänka dina utgifter genom att ändra dina vanor. Hör av dig till kontaktcenter.

Skriv en boendeansökan

Precis som när du söker jobb kan du söka boende genom att skicka ett personligt brev till hyresvärden. Fokusera på dina goda egenskaper och på sådant som kan vara till din fördel när du söker boende.

Lägenhetsbyte

Om du redan har ett förstahandskontrakt kan du i många fall byta det med någon som också vill byta sitt förstahandskontrakt. Ett sådant byte måste alltid godkännas av båda hyresvärdarna.

Upprätta kontrakt

Se till att upprätta ett kontrakt som godkänns av hyresvärden. Detta för att skydda dig själv från oseriösa kontrakt där du riskerar att bli bostadslös.

Skriv kontrakt innan du betalar

Kom ihåg att alltid skriva under kontraktet med den som hyr ut bostaden innan du betalar något. Betala aldrig i förskott. Ibland krävs en depositionskostnad som du betalar efter att kontraktet har skrivits på, men innan du flyttar in. Dessa pengar kan du få tillbaka när du flyttar ut. Depositionen lämnas som säkerhet för hyresvärden för att du ska lämna lägenheten i bra skick när du flyttar. Det rör sig oftast om en eller två månadshyror.

Rådgivning

Om du behöver rådgivning gällande din boendesituation kan du komma i kontakt med socialtjänsten genom Kontaktcenter Mölndal.

När kan du få hjälp?

Socialtjänsten har inget generellt ansvar för att hjälpa enskilda att skaffa en permanent bostad. För att en person ska kunna få den typen av hjälp, måste vissa kriterier vara uppfyllda.

Kontakt

Öppettider
måndag 8.00-16.30
tisdag     8.00-16.30
onsdag   8.00-16.30
torsdag  8.00-18.00
fredag    8.00-16.30

Dela på:

Senast uppdaterad