Ung i bostadskö

Lägg några minuter på din framtid! Genom att ställa dig i bostadskö ökar dina chanser till ett förstahandskontrakt. Är du 16 år eller äldre? Ställ dig då i bostadskö så snart som möjligt, helst redan idag!

Du som läser detta kanske bor "hemma" fortfarande, alltså hos din förälder eller dina föräldrar. Eller så kanske du hyr en bostad i andra hand där kontraktet har ett slutdatum. Eller så kanske du pluggar och hyr en studentbostad.

Eller så bor du på något annat sätt.

Hur som helst – vi har ett viktigt råd till dig och det är: Ställ dig i bostadskö!

Då börjar du nämligen samla ködagar och då stärks dina möjligheter att få ett förstahandskontrakt på en lägenhet i framtiden.

Registrera dig på Boplats

Det kan du göra från och med att du fyllt 17 år. Om du är yngre – var beredd och registrera dig redan på 17-årsdagen! Det är gratis första året. Det innebär att du samlar ködagar under ett år utan att det kostar något.

När du fyller 18 år (eller om du är 18 eller äldre när du registrerar dig) behöver du betala en årsavgift på 200 kr för att behålla dina ködagar och fortsätta samla kötid.

Registrera dig hos Förbo

Du kan registrera dig hos Förbo från och med att du har fyllt 16 år. Det kostar ingenting. Då börjar du samla kötid. Från och med att du fyllt 18 år kommer du att kunna anmäla intresse för lediga bostäder.

Fler tips om hur du söker bostad

Om du har planer på att plugga på universitet eller högskola i Göteborg kan du söka bostad via SGS. Du kan ställa dig i SGS bostadskö från och med att du fyllt 17 år.

Planerar du att eventuellt plugga någon annanstans i Sverige? Ta reda på hur det ser ut med studentbostäder där. Om det finns en kö till studentbostäderna – registrera dig och börja samla kötid!

Utöver de kommunala bostadsaktörer som vi tipsar om här ovanför (Boplats och Förbo) finns det privata hyresvärdar som har egna bostadsköer. Även hos dessa kan du ställa dig i kö.

Många privata hyresvärdar använder sig av HomeQ. Det är en nationell bostadsförmedling som annonserar ut lägenheter i hela Sverige. HomeQ fungerar på ett annat sätt än Boplats då det inte är kötiden som avgör vem som erbjuds ett hyreskontrakt, utan andra faktorer.

Har du tankar på att bo någon annanstans än i Göteborgsområdet? Kolla upp vad motsvarigheten till Boplats är och ställ dig i bostadskö där!

Du kan förstås även söka information om privata hyresvärdar i staden eller området där du vill bo.

  • Ett alternativ till att bo i en lägenhet där du har förstahandskontrakt – alltså ett kontrakt som innebär att du får bo kvar i bostaden så länge du vill – är att hyra i andra hand, vara inneboende eller bo i kollektiv.

  • Tänk både kortsiktigt och långsiktigt. Oavsett hur du bor eller vad du söker för slags bostad just nu – kom ihåg att du bör fortsätta stå i bostadskö! Det är smart och viktigt eftersom du samlar ködagar och ökar dina chanser till ett förstahandskontrakt i framtiden.

  • Sök bostad i ett större område. Många vill bo i de centrala delarna av Mölndal och Göteborg. Våga leta dig lite utanför, om du vill öka dina chanser att få tag i en bostad.

  • Fyll i uppgifter om dig själv när du ställer dig i bostadskö, så som nuvarande adress och sysselsättning. Kom ihåg att logga in och uppdatera informationen om något skulle ändras.

  • Skriv ett personligt brev och skicka till privata hyresvärdar. Tänk på att hålla det lagom långt, max en A4-sida.

Frågor och hjälp med att ställa dig i bostadskö

Hör av dig till Kontaktcenter Mölndal som lotsar dig vidare till oss som jobbar med bostadsfrågan i Mölndals stad. Vi kan svara på frågor och ge dig tips och råd utifrån just din situation. Om du tycker att det är krångligt att registrera dig, det vill säga ställa dig i bostadskö, kan vi även hjälpa till med detta.

Relaterad information

Är du vuxen och har ett brådskande behov av att hitta en bostad just nu eller inom den närmsta framtiden? Även du bör genast ställa dig i bostadskö på Boplats och hos Förbo, så att du börjar samla ködagar. Mer information och fler tips om hur du kan lösa din situation finns på följande sida:

Kontakt

Öppettider 24/6-11/8
måndag 8.00-16.30
tisdag     8.00-16.30
onsdag   8.00-16.30
torsdag  8.00-16.30
fredag    8.00-15.00

Dela på:

Senast uppdaterad