Vildsvin

Vildsvin söker sig till områden där det finns mat, speciellt när de får kultingar. Trädgårdar och tomter ”bökas upp” och vi vet att många känner både frustration, ilska och ibland även rädsla över detta. Sedan afrikansk svinpest konstaterades i Fagersta och Norbergs kommuner i Västmanlands län, pågår ett intensivt arbete med att bekämpa sjukdomen inom den smittade zonen.

I dagsläget finns ingen oro att smittan ska sprida sig utanför den smittande zonen i. Men för att detta inte ska ändras behöver vi alla hjälpas åt för att förhindra att afrikansk svinpest sprider sig i Sverige.

Tillsammans stoppar vi afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest har konstaterats för första gången i Sverige. Under hösten 2023 konstaterades första fallet i Fagersta kommun i Västmanlands län. Sjukdomen drabbar grisar och vildsvin.

Det här kan du som invånare göra:

  • Släng dina matrester i soporna. Lämna dem inte i markerna efter en picknick eller vid rastplatser .
  • Kompostera matavfall i en sluten behållare som vildsvinen inte kan komma in i.
  • Om du hittar sjuka eller döda vildsvin ska du rapportera det till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) via deras rapporteringsfunktion.

Varför är det viktigt att bekämpa afrikansk svinpest?

  • Afrikansk svinpest är en plågsam och dödlig sjukdom för vildsvin och tamgrisar.
  • Sjukdomen kan inte smitta människor och andra djur, men bekämpningen av den påverkar hur och var vi får röra oss.
  • Sjukdomsutbrottet är kostsamt då bekämpningsarbetet kräver stora personella- och materiella resurser.
  • Om sjukdomen sprider sig till fler områden och till tamgrisbesättningar får det stor påverkan på vår livsmedelsproduktion och livsmedelsförsörjning.
  • Utbrottet påverkar andra länders vilja att importera svenskt griskött.

Det kan ta flera år att utrota afrikansk svinpest i Sverige, men de första månaderna är de mest kritiska för att hejda smittspridningen. Om vi hjälps åt att följa de restriktioner som gäller i den smittade zonen och arbetar förebyggande i resten av landet ser förutsättningarna för att lyckas ljusa ut.

Det är fortsatt säkert att äta kött från vildsvin och gris

Svenskt vildsvins- och griskött är fortfarande säkert att äta. Du behöver inte tömma frysen på ditt vildsvins- eller griskött, slänga det du köpt i affären eller välja bort köttslagen när du äter på restaurang. Fortsätt att stödja våra svenska grisbönder, livsmedelsproducenter, restauranger, jägare och vilthanteringsanläggningar.

Mer information om afrikansk svinpest

Hos Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, hittar du aktuell information om afrikansk svinpest och det pågående utbrottet.

Läs mer om afrikansk svinpest och se frågor och svar på jordbruksverket.se
Se frågor och svar om afrikansk svinpest på sva.se
Rapportera sjukt eller dött vildsvin – SVA:s rapporteringsfunktion

Vildsvin bökar upp trädgårdar och tomter

Det är viktigt att notera att det inte bara är Mölndals stad, utan även övriga berörda markägare som har ett ansvar för denna fråga. Vi kan bara hantera jakten och andra åtgärder på kommunens egna mark, som markägare.

Mölndals stad har inte något huvudansvar för den rådande vildsvinsproblematiken i kommunen, utan det är ett gemensamt ansvar för områdets samtliga markägare och jakträttsinnehavare.

Plan med åtgärder för Balltorp

I juni 2021 skickades ett brev till boende och verksamma i Balltorp där en plan med åtgärder presenteras. Vi inleder ett arbete med att röja sly, buskar och vassområden. Vi har uppmanat jaktlag att öka jakten på vildsvin. Vi kommer också att komplettera belysning på delar av gång- och cykelbanor

Vi ber också att boende och yrkesverksamma i Balltorpsområdet att hjälpa till genom att inte slänga trädgårdsavfall, jord, gräsklipp, fallfrukt och liknande i öppna ”komposter”.

Så hanterar du ditt trädgårdsavfall

Röjning startar i september

Röjningen av sly, buskar och vassområden genomförs under slutet av augusti och början av september.

Säkerheten i fokus

Utgångspunkten är att intensifiera de jaktliga åtgärderna då det behövs för att minska de skador och problem som vildsvinen just nu skapar. Mölndals stad vill understryka att det är av största vikt att all jakt sker med fokus på säkerheten och givetvis i enlighet med gällande jaktbestämmelser. Bestämmelserna som finns om jakt går att läsa i jaktförordningen, och det är Länsstyrelsen som har uppdraget att samordna jakten och hanteringen av vildsvinstammen i Västra Götaland och jakt i allmänhet.

Känner du dig direkt hotad av aggressiva vildsvin, vänd dig till Polisen. Mölndals stad har ingen möjlighet att skjuta av enskilda djur i bostadsområden. Polisen har de tillstånd som krävs för att gå in och skjuta i tätbebyggda områden då det behövs och då de anser att det är befogat.

Observationer av vildsvin är viktig information för jägarna i kommunen. Om du ser vildsvin så får du skicka mail till kommunens kontaktcenter.

Informationen kommer att vidarebefordras till samordnaren för jägarna.

Kontakt

Öppettider
måndag 8.00-16.30
tisdag     8.00-16.30
onsdag   8.00-16.30
torsdag  8.00-18.00
fredag    8.00-16.30

Dela på:

Senast uppdaterad