Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Translate
Mölndals stads startsida

Biltvätt

Vatten från biltvätt innehåller kemikalier och oljerester. Om tvättvattnet släpps ut orenat påverkar det våra sjöar och vattendrag. Det bästa sättet att tvätta sin bil är därför att använda någon av de biltvättsanläggningarna vi har i Mölndal.

Tvätta inte bilen på gatan

När du tvättar bilen på gatan eller garageinfarten rinner vattnet vanligtvis ut i en dagvattenbrunn. Dagvattenbrunnar är inte anslutna till någon reningsanläggning som kan ta hand om de miljöfarliga ämnena. Det förorenade tvättvattnet går då orenat direkt ut i ett vattendrag, kanske din egen badsjö.

Tvätta din bil på en biltvättanläggning

Istället för att tvätta bilen på gatan bör du tvätta den på en riktig biltvättanläggning. Fråga personalen vilken rening som finns. Kom ihåg att genom att gynna tvättar som har mer avancerad rening gör du samtidigt ett aktivt miljöval.

Det bästa är om du tvättar din bil i en biltvätt med reningsanläggning som komplement till oljeavskiljaren. I Mölndal finns sådana biltvättar på följande ställen:

  • Circle K på Jolengatan, Nedanvägsgatan och Vänortsgatan
  • Clean Park på Ågatan
  • Din Biltvätt på Lammevallsgatan (Gör-det-själv-anläggning)
  • Mjuk Biltvätt på Norra Ågatan
  • OKQ8 i Kållered

Det näst bästa är att du tvättar din bil i en biltvätt där vattnet passerar en oljeavskiljare innan det släpps ut. Den typen av biltvätt finns på de flesta av Mölndals stads bensinstationer samt några bilvårdsanläggningar.

Vattnet från biltvätten innehåller giftiga ämnen

Det avloppsvatten som uppstår när du tvättar din bil innehåller rester av olja, asfalt och flera skadliga metaller som till exempel bly, kadmium och krom.

Dessutom ingår tensider och andra kemikalier i bilschampo och bilvårdsprodukter. Avfettningsmedel innehåller ofta lösningsmedel som är giftiga och skadliga både för oss människor och för livet i sjöar och vattendrag.

Miljöanpassade rengöringsmedel är bättre, men de är inte så miljöanpassade att de kan släppas rakt ut i vattendrag.

Kontakt

Victor Albrektson
Miljöinspektör
Miljöförvaltningen
031-315 17 03
miljo@molndal.se

Hjälpte den här informationen dig?

|

Dela på:

Senast uppdaterad 2018-04-19 10.15