Livsmedelshygien och matlagning hemma

När du lagar mat hemma, är god livsmedelshygien viktig för att du och de du lagar mat till inte ska bli sjuka. Med rätt hantering och förvaring håller sig maten längre och du kan minska matsvinnet.

Här kan du ta del av Livsmedelsverkets råd och tips för säker matlagning.

Hygien - tillagning och förvaring

Med god hygien när du lagar och förvarar mat så minskar du risken att bli matförgiftad. Samtidigt håller maten längre och det innebär mindre matsvinn.

Tillagning

Maten tillagas för att den ska gå att äta, för att förbättra smaken och för att öka hållbarheten. Men det finns också nackdelar med tillagning, som att näringsämnen kan gå förlorade och att skadliga ämnen kan bildas.

Förpackningar och köksredskap

Hur påverkas maten av plasten, papperet, glaset och metallen i köksredskap och förpackningar? Här kan du läsa om vad som gäller för olika material, vad du kan göra för att maten ska vara säker och vilka regler som gäller.

Avsvalning och förvaring

Om du kyler ner och förvarar tillagad mat på rätt sätt, så minskar du risken att bli matförgiftad. Dessutom förlängs hållbarheten, vilket ger mindre matsvinn.

Relaterad information

Kontakt

Bygg- och miljöförvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
kontakt@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad