Livsmedelshygien i hemmet

God mat, god dryck och gott sällskap är några av livets höjdpunkter. Här följer några användbara tips som förhöjer upplevelsen.

Använd eller ät inget som ser onormalt ut, luktar eller smakar konstigt. Du minskar risken att bli sjuk av mat om du tänker på temperatur, hantering och rengöring.

En termometer i kylen och en för matlagning är bra investeringar för säker mat.

Inköp

Handla endast bra råvaror, det vill säga livsmedel som förvarats och hanterats riktigt i butiken.

Tid och temperatur är två väsentliga faktorer som påverkar livsmedlets säkerhet och kvalitet. Om ett livsmedel förvaras i felaktig temperatur under en längre tid så blir det sämre. Varma sommardagar är det bra om du använder en kylväska för hemtransport av kyl- och frysvaror.

Förvaring

Du hittar mycket bra information om hur olika livsmedel ska förvaras i Livsmedelsverkets rapport Förvara maten rätt så håller den längre.

Upptining

Hur du ska tina upp ett livsmedel beror på hur du sedan bör förvarar det. Kylvaror ska tinas i kylen medan bröd, kakor och andra livsmedel som inte kräver kyl kan tinas i rumstemperatur.

Har du glömt att tina matlådan till jobbet så förvara maten i kylen på jobbet och använd dig av upptiningsprogrammet på mikron. Undvik att tina i rumstemperatur.

Personlig hygien

Tvätta händerna ofta. Innan matlagning och mellan hantering av olika råvaror.

Täck över eventuella sår på händer och fingrar. Du kan även komplettera med plasthandske. Kom ihåg att alltid byta handske mellan hantering av olika råvaror.

Laga inte mat till andra om du är sjuk.

Redskap

Använd alltid rena knivar och skärbrädor. Använder du samma kniv och skärbräda så diska dem när du skiftar mellan olika råvaror.

Disktrasan kan vara en riktig bakteriehärd eftersom det är en gynnsam miljö för bakterietillväxt; fukt, matrester och ljummen temperatur. Byt eller tvätta den ofta och använd den inte på ytor som kommer i direkt kontakt med livsmedel, till exempel skärbrädor. Använd hushållspapper istället som du kastar efteråt.

Tillagning

Frukt, grönsaker, potatis och rotfrukter

Skölj alltid, även sådana produkter som enligt förpackningen är sköljda.

Kött

Genomstek alltid fågel, gris och köttfärs - ingen röd färg ska synas.

När det gäller köttskivor/-bitar av nöt så sitter bakterierna på ytan av köttet. Det är därför du kan äta en blodig biff. Ska du använda en stektermometer vid tillagning av nötkött så bryn ytan innan du sticker in termometern.

Nötfärs ska alltid genomstekas eftersom bakterierna från ytan blandas med resten av köttet vid malningen.

Fisk

Fisk ska värmas till + 60 °C i en minut för att döda eventuella parasiter.

Fisk som ska ätas rå, gravas, kallrökas eller lättmarineras ska frysas i tre dygn innan du använder den för att döda eventuella parasiter.

Följ alltid recept när du lägger in fisk och använd vanligt koksalt, inte mineralsalt.

Rester

Mat som blivit över och som du tänker ta tillvara på ska kylas ned så fort som möjligt. Ett riktvärde är att maten ska vara max + 8 °C inom 4 timmar efter avslutad tillagning.

Små mängder mat kan du sätta direkt i kylen eller frysen.

Större mängder mat kyler du ner med hjälp av vattenbad innan du sätter den i kylen eller frysen. Fyll upp kallt vatten i diskhon och sätt ner grytan. Rör om då och då och byt ut vattnet vid behov. På vintern kan du ta hjälp av det kalla vädret och snön genom att sätt grytan i en snödriva.

Använd låga och avlånga kärl om du vill öka hastigheten på nedkylningen.

Relaterad information

Kontakt

Anna Arvidsson
Livsmedelsinspektör
Miljöförvaltningen
031-315 17 11
miljo@molndal.se

Kenneth Karlsson
Livsmedelsinspektör
Miljöförvaltningen
031-315 17 05
miljo@molndal.se

Hjälpte den här informationen dig?

|

Dela på:

Senast uppdaterad 2020-05-31 21.37