Klimatanpassning i Mölndal
Alla som bor i Mölndal påverkas av klimatförändringar. Det kan handla om mildare och blötare vintrar, stigande havsnivåer, kraftigare nederbörd, längre perioder av torka och värmebölja. För att motverka och dra nytta av klimatförändringarna så arbetar Mölndals stad med klimatanpassning.
Klimatanpassning handlar i grunden om att samhället ska fungera att bo och verka i, för alla, både på kort och lång sikt. Detta handlar om att genomföra åtgärder för att minska sårbarhet, men också för att ta vara på möjligheter kopplade till dagens och framtidens klimat. Det kan till exempel vara fysiska åtgärder för att förebygga översvämningar vid skyfall eller informativa eller organisatoriska åtgärder för att minska hälsorisker vid värmeböljor.
Framtida klimatscenarier
Mölndal kommer sannolikt att påverkas ännu mer av extremt väder i framtiden. I Västra götalands kartberättelser kan du se hur klimatet kan utveckla sig framöver i länet. Hur klimatet utvecklas beror på hur mycket växthusgasutsläppen ökar i atmosfären.
Fram till år 2100 kommer temperaturen i Västra Götalands län öka med 4 grader, nederbörd kommer öka med 12 mm/mån och antal dygn med kraftig nederbörd öka med 6,5 dygn samt antal dygn med extrem nederbörd kommer att öka med 2-3 dygn om vi fortsätter att ha ett högt utsläpp av växthusgaser. Finns mer information på SMHI:s fördjupad klimatscenariotjänst.
Värmeböljor
Värmeböljor blir allt vanligare i Sverige i och med klimatförändringarna. Detta påverkar hela samhället, allt från människors- och djurhälsa till viktiga samhällsfunktioner såsom sjukvård, dricksvatten- och elförsörjning.
I Sverige definieras värmebölja som en sammanhängande period då dygnets högsta temperatur är minst 25 grader eller som en period, på minst fem dagar i sträck, där de högsta dagstemperatur är minst 2
5 grader. Fram till år 2100, beräknas antalet sammanhängande dagar över 20 grader att öka i Västra Götalands län. Graden beror på hur mycket växthusgaser som släpps ut.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har med hjälp av data från satelliter tagit fram en värmekartering över Sverige. Karteringen visar vilka maximala marktemperaturer som uppmätts under sommarmånaderna 2017-2023. Karttjänsten kan användas som stöd till kommuners klimatanpassningsarbete.
Torrare klimat
Långvariga perioder med liten eller ingen nederbörd kan medföra att det uppstår vattenbrist och att växtligheten hämmas. Enligt SMHI och Länsstyrelsens analys kommer antal dagar med lågvatten att öka till sekelskiftet.
Enligt analysen från regional vattenförsörjningsplan för Västra Götaland, förväntas tillförseln av vatten till sjöar och vattendrag öka under höst och vinter. Under sommartid ökar risken för vattenbrist i samband med en längre växtsäsong och låga flöden på grund av större avdunstning
Blötare klimat
Klimatförändringar leder till att nederbörden ökar, både i Sverige generellt och i Västra Götaland. Det gäller även den extrema nederbörden. Kraftig nederbörd kan ge negativa konsekvenser som översvämmade gator och vägar, kollapsade tak och förstörda skördar.
Översvämningar kan innebära personolyckor, skador på viktiga samhällsfunktioner och ökad risk för infektionssjukdomar på grund av läckande av smittämnen i dricks- och badvatten.
Både torrare och blötare klimat kan leda till att ökade sannolikhet för ras och skred i framtiden (se figur 1 nedan). Ras och skred är exempel på snabba massrörelser i jord eller berg. Dessa rörelser kan orsaka stora skador på mark, byggnader och infrastruktur inom det drabbade området.
Vad kan du göra?
Alla berörs av de risker som ett förändrat klimat medför, exempelvis längre värmeböljor, fler översvämningar, en förändrad tillgång till dricksvatten, ökad risk för skogsbrand med mera.
Tips för dig som vill klimatanpassa:
- Skydd mot översvämning
- Så kan du använda vattnet hållbart
- Bidra till att förhindra spridning av invasiva arter
- För fastighetsägare (SMHI)
- Klimatsäkra din fastighet (Fastighetsägarna)
- Minska risken för naturskador (Länsförsäkringar)
- Minska risken för ras och skred (MSB)
Mölndal klimatanpassar
Kommunstyrelsen i Mölndal har beslutat att utveckla stadens klimatstrategiska arbete med särskilt fokus på klimatanpassning 2021. Nedan är några exempel på arbeten som redan genomförs inom staden för att minska sårbarhet av klimatförändringar i framtiden.
Planeringsprinciper i översiktsplanen fungerar som vägledning för hur översiktsplanens inriktning och stadsbyggnadsstrategier ska uppfyllas. Klimatanpassning är ett av fokusområden i planeringsprinciper.
I en karta om skyfall i ditt område ser du hur olika delar av Mölndals stad kan påverkas av skyfall, så kallat 100-årsregn.
Översvämningsåtgärder
Mölndal har historiskt sett drabbats av översvämningar. För att minska risken för översvämningar genomför vi kontinuerligt översvämningsåtgärder.
Beredskap vid extrema väder
En viktig aspekt i arbetet med att klimatanpassa kommunen är att förebygga riskerna för att kommunen inte ska kunna utföra sitt uppdrag på grund av oväder.
Dessutom arbetar vi kontinuerligt med att förebygga invånarnas ohälsa så att hela kommunen har en beredskap. För att kunna förebygga riskerna har Mölndals stad tagit fram en handlingsplan för hanteringen av oväder och riktlinjer för hantering av värmeböljor.
Relaterad information
Hjälpte den här informationen dig?
Tack
Din synpunkt hjälper oss att göra webbplatsen bättre, för alla.