Växthusgasbudget för Mölndal
Mölndals stad har tagit fram en koldioxidbudget, för att tydliggöra de utmaningar samhället står inför när det handlar om att uppnå Parisavtalet.
Vad är en växthusgasbudget?
En växthusgasbudget är den mängd växthusgaser vi har kvar att släppa ut innan vi riskerar att den globala temperaturökningen blir för stor. Den lokala växthusgasbudgeten utgår ifrån de utsläpp som sker inom kommunens gränser. En växthusgasbudget ska förhålla sig till Parisavtalet, som säger att vi ska hålla den globala uppvärmningen väl under 2 grader.
Hur stora klimatförändringarna blir avgörs av de samlade utsläppen av växthusgaser över tid. Därför är det av stor betydelse att utsläppen kan minska nu och stadigt fortsätta minska kraftigt. FN:s klimatpanel har beräknat vad den kvarvarande utsläppsmängden sannolikt maximalt kan bli innan den globala genomsnittstemperaturen överskrider en ökning med 1,5 eller 2 grader. Den mängden kallas för en utsläppsbudget. Det är vad världen har att förhålla sig till. Varje land, kommun, företag och människa måste bidra.
Ett flertal kommuner och regioner i Sverige har tagit fram denna typ av beräkningar, och här ser du en uträkning för Mölndals stad. Denna budget räknar in alla växthusgaser, men koldioxid, som släpps ut när fossila bränslen används, är den dominerande växthusgasen inom Mölndal.


Det visar budgeten
- Nyckeltalet "Utsläppsbudget 2018-2050" visar det totala utsläppsutrymmet i Mölndal från 2018 och framåt.
- Nyckeltalet "år 2030" visar den utsläppsnivå som vi i Mölndal bör ha nått senast 2030.
- Sist visas samma minskning i procent där 2030 jämförs med 2018.
Bilden visar att utsläppen av fossilt koldioxid i Mölndal har minskat sedan 1990 (den turkosa delen). Det senaste året som vi har data för är 2022. Den lila linjen visar var utsläppsnivåerna inom Mölndals stad bör ligga på för att kommunen ska hålla koldioxidbudgeten. Det lila fältet visar det utsläppsutrymme som vi har kvar för att uppfylla vår dela av Parisavtalet
Mellan 2021 och 2022 minskade utsläppen med nästan 10 procent i Mölndal. Det är en minskning som är i linje med vad som krävs för att utsläppen inom Mölndal ska minska i tillräcklig takt, men eftersom minskningstakten har varit lägre tidigare år ligger utsläppsnivåerna fortsatt för högt för att vara inom nivåerna för växthusgasbudgeten. För att stadens mål gällande minskad klimatpåverkan ska kunna nås måste minskningen av utsläpp fortsätta i samma takt kommande år. Växthusgasbudgeten uppdateras årligen med den senaste utsläppsstatistiken, och om utsläppen inte minskar snabbt nog blir den återstående kurvan brantare.
Mölndals växthusgasbudget visar hur kraftfullt utsläppen måste fortsätta att minska. Men det geografiska perspektivet ger inte hela bilden av de utsläpp som kommunen och dess invånare ansvarar för. Andra sätt att se till det kvarvarande utrymmet för koldioxidutsläpp är att titta på de utsläpp som uppstår från kommunmedborgarnas och samhällets konsumtion eller att göra beräkningar för stadens organisation och de utsläpp som uppstår från stadens verksamheter.
Växthusgasbudget enligt WWF
För att beräkna Mölndals växthusgasbudget har WWF:s metod för klimatmål i linje med Parisavtalet använts. Metoden bygger på forskning och innehåller även en rättviseparameter som innebär att svenska kommuner som är resursstarka i ett globalt perspektiv får ett större beting, cirka 64% per decennium, dvs mer än globala 50% per decennium.
Mölndals stad har valt att visualisera sin utsläppsbudget i ett digitalt verktyg från Sustainable Advantage AB. Sustainable Advantage sammanställer och beräknar data till växthusgasbudgeten från SCB, Energimyndigheten, Nationella emissionsdatabasen och Naturvårdsverket. Senaste uppgifter används alltid, vilket innebär en eftersläpning på ca 1,5–2 år.
Kontakt
Mölndals stad
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00
kontakt@molndal.se
Öppettider
måndag 8.00-16.30
tisdag 8.00-16.30
onsdag 8.00-16.30
torsdag 8.00-18.00
fredag 8.00-16.30
Hjälpte den här informationen dig?
Tack
Din synpunkt hjälper oss att göra webbplatsen bättre, för alla.