Vi städar Mölndal, skräpplockning

Det är allas ansvar att inte skräpa ner i naturen. Du kan bidra till en renare stad och natur genom att plocka skräp på platser du tycker är skräpiga.

Kvinna plockar skräp och lägger ner det i en sopsäck.

Det är inte bara kommunens ansvar att det inte ligger skräp i naturen. Det är allas ansvar. Mölndals stad städar till exempel parker, lekplatser och torg.

Fastighetsägare ska städa sina fastigheter och du kan hjälpa till med att städa naturområden nära dig och genom att se till att inte skräpa ner.

Skräpa inte ner!

 • Släng skräp i papperskorgar.
 • Om papperskorgen är full, ta med dig skräpet hem eller till en annan papperskorg lämna det inte på marken.
 • Släng inte fimpar eller snus på marken, det är förbjudet och kan ge dig böter på 800 kronor.
 • Vid buss- och spårvagnshållplatser är det rökförbud och det finns därför inga askkoppar där, respektera förbudet.
 • Ta med dig en skräppåse på utflykten eller till badplatsen. Då kan du enkelt se till att ditt skräp inte blir mikroplaster i vattnet.
 • Ingenting försvinner, har du tagit med något ut i skogen då tar du med det därifrån också!

Var med och plocka skräp

Din insats är viktig. Du som medborgare kan också medverka till att Mölndal blir en attraktiv och trevlig plats att vara i.

Förutom att du inte skräpar ner kan du plocka skräp med bostadsrättsföreningen, grannarna, kompisarna, arbetskamraterna eller på egen hand. Du kan hjälpa till och plocka skräp vid ditt företag, bostadsområde eller naturområde eller varför inte ta en ploggningsrunda? Du kan göra det vilken dag och tid du vill. Varför inte arrangera din egen skräpplockardag?

 • I några av våra naturområden finns påsholkar där du kan ta en påse och plocka skräp under din skogspromenad och då hjälpa till att hålla naturen ren.

Så tar du hand om skräpet

Om du har plockat skräp i naturen så slänger du det i till exempel din soptunna för brännbart restavfall och sorterar på återvinningsstation eller Återbruket Kikås.

Om du ser något stort skräp som du inte kan ta hand om eller om du har plockat mycket som inte får plats i dina sopkärl kan du höra av dig till oss så kommer vi och hämtar. Använd vår e-tjänst för att rapportera var det stora skräpet är eller vart du har lagt säckar efter skräpplockningen.

Förskolor och skolor kan plocka skräp

Du som företräder en skola, förskola eller förening kan från 1 mars anmäla dig till Skräpplockardagar från Håll Sverige Rent och får då tillgång till pedagogiskt material. Den aktiviteten pågår fram till början av juni varje år.

Det här gör Mölndal

Vi städar allmänna platser som torg och parker varje vecka, vissa platser varje dag. Vi har gott om papperskorgar där människor rör sig.

Bli av med ditt digitala avfall – 4 steg

Visste du att koldioxidavtrycket från internet och de system som stöder det står för cirka 3,7 procent av de globala växthusutsläppen? Det motsvarar den mängd som produceras globalt av flygindustrin.

Ett att minska ditt klimatavtryck är att rensa bland ditt digitala avfall. Låter lätt, eller hur? ​​

Ta bort onödiga filer, appar, foton och videor så förlänger du livslängden på dina gadgets och sparar på miljön. Här får du fyra enkla tips som hjälp på traven.

 1. Rensa din smartphone
  Ta bort program, appar, spel som du inte använder eller bara använt ett par gånger. Dessa förbrukar energi när de inte används. Rensa bland suddiga bilder och dubbletter.

 2. Rensa din dator
  Avinstallera program som du inte använder. Rensa bland gamla och dubbla filer, bilder, musik. Arkivera det som verkligen är viktigt att spara.

 3. Töm din inkorg på gammalt
  Var modig och klicka på knappen RADERA. Filtrera e-postmeddelanden efter den äldsta och arkivera dem. Avsluta prenumerationen på nyhetsbrev som du inte läser. Rensa bland alla "tack" och "var så god" mejl.

 4. Tänk efter före
  Använd ditt bästa e-post vett! Undvik att svara alla, om inte det verkligen behövs. Skicka inte tunga filer som bilaga via e-post. Använd samarbetsytor och spara filer i molntjänster.

Du vet väl att du kan plogga? En bra aktivitet där du kombinerar motion med att städa och hålla ditt favoritområde rent. Läs mer om ploggning.

Håll Sverige Rents skräpplockardagar

På Håll Sverige Rents webb kan du läsa mer om skräpplockning och se om de arrangerar speciella skräpplockardagar, som kuststädardagen eller liknande.

Läs mer om organisationen Håll Sverige rent.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad