Vi städar Mölndal

Det är allas ansvar att inte skräpa ner i naturen. Du kan bidra till en renare stad och natur genom att plocka skräp på platser du tycker är skräpiga.

Kvinna plockar skräp

Det är inte bara kommunens ansvar att det inte ligger skräp i naturen. Det är allas ansvar. Mölndals stad städar till exempel parker, lekplatser och torg. Fastighetsägare ska städa sina fastigheter och du kan hjälpa till med att städa naturområden nära dig och genom att se till att inte skräpa ner.

Tänk alltid på detta:

 • Släng skräp i papperskorgar.
 • Om papperskorgen är full, ta med dig skräpet hem eller till en annan papperskorg!
 • Ta med dig en skräppåse på utflykten eller till badplatsen. Då kan du enkelt se till att ditt skräp inte blir mikroplaster i vattnet.
 • Ingenting försvinner, har du tagit med något ut i skogen då tar du med det därifrån också!

Var med och plocka skräp

Din insats är viktig. Du som medborgare kan också medverka till att Mölndal blir en attraktiv och trevlig plats att vara i. Förutom att du inte skräpar ner kan du plocka skräp med bostadsrättsföreningen, grannarna, kompisarna, arbetskamraterna eller på egen hand.

Du kan hjälpa till och plocka skräp vid ditt företag, bostadsområde eller naturområde eller varför inte ta en ploggningsrunda? Du kan göra det vilken dag och tid du vill.

Du kan få säckar av oss

Du som vill städa ett område kan få säckar och handskar av Mölndals stad. Vi kommer också överens om var du lägger säckarna när du plockat så tar vi hand om dem.

Beställ säckar
Vi kan be dig att lägga dina säckar på en annan plats än den du föreslagit om platsen är tomtmark eller svåråtkomlig med våra fordon.

Bli av med ditt digitala avfall – 4 steg

Visste du att koldioxidavtrycket från internet och de system som stöder det står för cirka 3,7 procent av de globala växthusutsläppen? Det motsvarar den mängd som produceras globalt av flygindustrin.

Ett att minska ditt klimatavtryck är att rensa bland ditt digitala avfall. Låter lätt, eller hur? ​​

Ta bort onödiga filer, appar, foton och videor så förlänger du livslängden på dina gadgets och sparar på miljön. Här får du fyra enkla tips som hjälp på traven.

 1. Rensa din smartphone
  Ta bort program, appar, spel som du inte använder eller bara använt ett par gånger. Dessa förbrukar energi när de inte används. Rensa bland suddiga bilder och dubbletter.

 2. Rensa din dator
  Avinstallera program som du inte använder. Rensa bland gamla och dubbla filer, bilder, musik. Arkivera det som verkligen är viktigt att spara.

 3. Töm din inkorg på gammalt
  Var modig och klicka på knappen RADERA. Filtrera e-postmeddelanden efter den äldsta och arkivera dem. Avsluta prenumerationen på nyhetsbrev som du inte läser. Rensa bland alla "tack" och "var så god" mejl.

 4. Tänk efter före
  Använd ditt bästa e-post vett! Undvik att svara alla, om inte det verkligen behövs. Skicka inte tunga filer som bilaga via e-post. Använd samarbetsytor och spara filer i molntjänster.

Du vet väl att du kan plogga? En bra aktivitet där du kombinerar motion med att städa och hålla ditt favoritområde rent. Läs mer om ploggning.

Håll Sverige Rents skräpplockardagar

På Håll Sverige Rents webb kan du läsa mer om skräpplockning och se om de arrangerar speciella skräpplockardagar, som kuststädardagen eller liknande.

Läs mer om organisationen Håll Sverige rent.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad