Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Translate
Mölndals stads startsida

Jätteloka

Här kan du läsa om den invasiva arten Jätteloka och få tips om hur du kan bidra till att förhindra att växtarten sprider sig i Mölndal.

Jätteloka

Status i Sverige

Växten förekommer i Sverige och har stor spridning. Den bekämpas lokalt. Jätteloka är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter, vilket innebär att den är förbjuden att importera, sälja, odla, transportera, använda, byta och sätta ut i naturen.

Så här känner dig igen Jätteloka

Jättelokan ser ut ungefär som ett jättestort hundkäx och kan förväxlas med vissa andra växter. Stammen kan bli flera meter hög och nästan 10 cm tjock. Bladen är stora med spetsiga, flikiga kanter.

Växtarten kan skapa problem för din hälsa

Jättelokans växtsaft kan ge brännsår på huden, särskilt om du är i solen. Skadorna visar sig ofta först efter några timmar eller ett par dygn. Om du har fått växtsaft av jätteloka på dig bör du tvätta området med tvål och vatten. Skydda sedan huden mot direkt solljus under minst en vecka (även om du är symtomfri).

Så kan du bidra till att förhindra att jätteloka sprider sig

  • Om du tror att jätteloka är på väg att växa upp, försök att kapa plantan under tillväxtpunkten, som är strax under marken. Ryck upp plantan, så att den inte kan slå rot igen.
  • Om jättelokan redan har börjat växa upp är det bra att försöka slå av växtens stjälkar så tidigt som möjligt, helst innan blommorna bildar nya frön. Ta bort blommor och förstör dem (till exempel genom att bränna dem) så att fröna inte kan eftermogna och börja gro. Du kan behöva göra det här flera gånger under en säsong för att verkligen få bort jättelokorna.

Tänk på: Vi rekommenderar att du tar hjälp av en sakkunnig person (t ex ett trädgårdsföretag), eftersom det är stor risk att få brännskador av jättelokans växtsaft. Om du vill försöka få bort jättelokor är det viktigt att du använder till exempel skyddskläder, stövlar och trädgårdshandskar. Tvätta redskapen noga efteråt eftersom också torkad växtsaft är farlig.

Rapportera fynd av jätteloka

Om du hittar jätteloka i naturen kan du rapportera in det via Mölndals stads kartverktyg. och webbplatsen invasivaarter.nu

Relaterad information

Naturvårdsverket om invasiva arter
Länsstyrelsen i Västra Götaland om invasiva arter
Mölndals stads kartverktyg
Artportalen
Invasivaarter.nu

Kontakt

Miljöförvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 17 10 vardagar kl 8.30-10.30
031-315 10 00 växel
miljo@molndal.se

Hjälpte den här informationen dig?

|

Dela på:

Senast uppdaterad 2019-06-18 14.06