Upprustning av forsen i Kvarnbyn och Forsåker

Från Kvarnbyn och genom Forsåker rustar vi just nu upp forsen. Vi gör det av tre anledningar: för att minska risken för översvämningar, för att göra vattnet mer tillgängligt och att förbereda för vattenkraft. Upprustningen pågår i flera etapper och förväntas vara helt klar 2025.

Visionsbild som visar Forsåker.  Människor går längs forsen mot hus. Copyright: tmrw.se

Arbetet med forsen är en förutsättning för utvecklingen av stadsdelen Forsåker. När arbetet är klart kommer vattnet inte längre vara dolt i kulvertar under mark, utan vara mer synligt, tillgängligt och effektfullt belyst hela vägen från Kvarnbyn och genom Forsåker. Den slingrande ån blir ett promenadstråk med platser för avkoppling.

Förebygga översvämningar och förbereda för vattenkraft

Mölndalsån har en lång historia av översvämningar. I framtiden räknar vi med fler kraftiga skyfall och översvämningar på grund av klimatförändringar, en situation vi måste rusta oss inför redan nu. Dessutom vill vi säkra ett stabilt vattenflöde för framtida vattenkraft. Vi passar också på att förbättra för fiskelivet i ån och ge ål bättre möjligheter att vandra uppströms.

Så här går upprustningen till

Vid Forsebron intill Gamla torget bygger vi ett nytt bredare vattenintag som ska kunna ta hand om, och fördela, allt vatten. Merparten av vattnet leds därifrån vidare i två stora så kallade bypassrör under mark genom Forsåker och vidare ut i Mölndalsån. Ovan mark kommer en ny åränna gjutas där vattnet sen ska flyta lugnt och säkert genom Forsåker och avslutas med en vattenspegel på det framtida ”Vattentorget”. Du kan läsa mer om de olika etapperna här nedan.

Aktuella störningar

Under våren och fram till sommaren 2024 återställer vi Gamla torget som får nya planteringar, ytskikt och parkeringsplatser. Även ytorna utmed forsen och det nya vattenintaget görs i ordning med en ny mikropark, gång- och cykelbanor. Under arbetet kommer det tillfälligt att vara lite stökigt i området, men Gamla torget är tillgängligt och verksamheterna har öppet som vanligt.

Arbetet pågår i flera etapper

Nedan kan du läsa mer om varje etapp. Just nu pågår etapp 2 och 4:

  • Etapp 1: ledningsflytt - klart!
  • Etapp 2: Nytt vattenintag öster om Forsebron. 2021-2024
  • Etapp 3: Byggnation vid Vattentorget 2021-2023 - klart!
  • Etapp 4: Bypassrör genom Forsåker 2022-2024
  • Etapp 5 Utbyggnad av Forsebron - klart!
  • Etapp 6: Ny vattenränna genom Forsåker 2024-2025.

Karta över kvarnbygatan där vägarbetet är markerat med rött.

Det här gjordes

Under januari till mars kommer Mölndal Energi att flytta fjärrvärme- och elledningar som går i Kvarnbygatan. Det måste göras för att skapa plats för de arbeten som måste göras i årännan.

Det är Mölndal Energi som ansvarade för dessa arbeten. Eventuella synpunkter på deras arbete eller störningar lämnar du i första hand till dem, se molndalenergi.se.

Karta som visar Forsåker. Arbetsområde är markerat med orange färg.

Nytt vattenintag öster om Forsebron

Sedan våren 2021 pågår ombyggnation av vattenintaget öster om Forsebron. Arbetet görs för att säkra områdena runt forsen mot framtida översvämningar och skapa ett lugnare, säkrare och mer kontrollerat vattenflöde genom Forsåker. Arbetet beräknas vara klart under våren 2024.

Det här gör vi

Vattenintaget vid Forsebron är för trångt och behöver bli dubbelt så bred för att kunna ta hand om allt vatten. Vi bygger därför en ny intagskonstruktion som kan fördela och leda merparten av vattnet genom nya rör under mark. Ovan mark kommer vattnet sedan att kunna flyta lugnt och säkert. Den gamla betongkonstruktionen rivs och vi gjuter en ny, bredare konstruktion.

Illustrationsbild över det nya vattenintaget med färdigställda ytor runtomkring vid Forsebron. I bakgrunden syns flerbostadshus i Kvarnbyn.

Illustrationsbild över det nya vattenintaget med färdigställda ytor runtomkring.

Flygfoto som visar arbetsområdet för etapp 3.

Del av Vattentorget växer fram

Vid det framtida Vattentorget i Forsåker börjar ett nytt vattenområde ta form. Här kommer forsen ha ett lugnare flöde och vattnet kommer bli mer tillgängligt med trappor ned mot en vattenspegel. Detta är den första etappen i arbetet med att öppna upp vattnet genom Forsåker, som idag till stora delar är dolt under kulvertar.

Visionsbild. Människor umgås runt ett vattenområde. Hus syns i bakgrunden.

Visionsbild över det framtida Vattentorget.

Det här har vi gjort

För att kunna skapa det nya vattenområdet behövdes en stödkonstruktion, så kallad spont, slås ned i marken för att hålla jordmassorna på plats.

Samtidigt som grävning pågick och formen för den nya vattenspegeln göts byggdes också en helt ny bro i det som kommer bli Vattentorgets sydvästra del. Bron kommer bli en del av huvudstråket genom Forsåker med plats för gående, cyklister, bussar och annan fordonstrafik.

Byggarbete i området Forsåker

Byggnation av det nya vattenområdet.

Flygbild som visar etapp 4 i Forsåker.

Nya vattenrör genom Forsåker

Från intaget vid Forsebron ned till det framtida Vattentorget läggs två nya rejäla vattenledningar, så kallade bypassrör. Det gör vi för att säkra området mot översvämningar och för att vattnet ovan mark ska få ett lugnare och säkrare flöde genom Forsåker. Dessutom säkerställer vi ett stabilt vattenflöde för framtida vattenkraft.

Det här gör vi

För att kunna lägga ned bypassrören behöver vi slå ned stödkonstruktioner, så kallad spont.

Vid Vattentorget kopplas ledningarna till en befintlig kulvert som leder vattnet vidare ut i Mölndalsån. Den ena ledningen planeras gå genom det kraftverk som ska förse hela Forsåker med grön hushållsel.

En man står raklång inne i ett stort vattenrör och visar hur stort röret därmed är.

Bypassrören som läggs genom Forsåker och under Forsebron.

Flygbild som visar etapp 5 i Forsåker.

Utbyggnad av Forsebron

För att kunna lägga ned nya rör under bron och ansluta till det nya vattenintaget behövde gamla Forsebron rivas. Vi passade då på att bygga en ny och bättre bro, med rakare sträckning som gör det lättare att gå, cykla, åka buss och bil över bron. Ombyggnationen startade i augusti 2022 och var klart i augusti 2023. Invigningen skedde den 31 augusti med en stor familjefest.

Det här gjorde vi

Ombyggnationen av Forsebron var ett omfattande arbete med många delar. Vi rev den befintliga bron, gjorde grundläggning för de nya rören och byggde sedan en ny bro från grunden.

Bilar står i kö på en bro.

Gamla Forsebron.

Se en film där projektledaren berättar om den nya Forsebron:

Flygbild över etapp 6 i Forsåker.

Ny vattenränna genom Forsåker

När intaget är klart och vattnet i forsen kan flyta genom de nya rören kan vi gjuta rännan för vattnet ovan mark.

Rännan kommer gå från Forsebron ned till det framtida Vattentorget i Forsåker. På några ställen trappas vattnet till små vattenfall och rännan blir effektfullt belyst.

Över vattnet ska små broar byggas och den slingrande ån blir ett promenadstråk med platser för avkoppling.

Bullrande arbete

De arbeten vi gör kommer innebära buller och i viss mån vibrationer under dagtid då det pågår spontning och rivningsarbete.

Bullrande arbete sker dagtid vardagar, klockan 07–19.

Projektet följer Naturvårdsverkets riktlinjer för buller från byggplatser. Vi mäter och följer upp ljudnivåerna kontinuerligt för att säkerställa att vi håller de gränsvärden som Naturvårdsverket har satt upp. För att minska bullret så mycket som möjligt kommer vi att ha bullerplank och bullerskydd nära maskinerna som arbetar.

Visionsbild som visar Forsåker.  Människor går längs forsen mot hus. Copyright: tmrw.se

Visionsbild över Forsåker från Forsebron.

Kontakt

Öppettider
måndag 8.00-16.30
tisdag     8.00-16.30
onsdag   8.00-16.30
torsdag  8.00-18.00
fredag    8.00-16.30

Dela på:

Senast uppdaterad