Matfett ska inte ner i avloppet

Fett i avloppet är ett problem som inte bara kan orsaka dålig lukt och stopp i ditt eget kök. Det fastnar också i våra gemensamma avloppsledningar och kostar stora summor i extra underhåll. Fett som frityrolja, matolja, olja från inlagda tomater och liknande ska du inte spola ner i avloppet!

En person står vid en diskbänk. I höger hand håller hen en flaska med en fettratt på, i vänster hand håller hen en stekpanna med fett i. Fettet rinner ner i flaskan.

Fettet bildar avlagringar i rör och pumpar och när det till slut blir stopp är det både kostsamt och tidskrävande att åtgärda. Både för kommunen och för dig som fastighetsägare.

På våra återvinningscentraler i Kikås och Lindome kan dun lämna in matfett. Du som har en verksamhet, till exempel restaurang, måste ha fettavskiljare.

Så gör du med matfettet

Spola aldrig ner smör, matolja eller andra oljor i diskhon. Inte heller olja från till exempel soltorkade tomater, tonfisk, ost eller andra matförpackningar ska du hälla ut i avloppet.

Här är våra tips på hur du tar hand om ditt överblivna matfett:

Torka av med hushållspapper

  • Är det lite matfett kvar efter matlagningen kan du enkelt torka av stekpannor, stekspadar, smörknivar etcetera med lite hushållspapper och slänga pappret i den bruna matavfallspåsen, eller i restavfallet.
  • Även tallrikar kan du torka av innan du diskar dem (då behöver du inte heller förskölja och sparar då vatten).

Häll överblivet fett i en flaska

Rinnande fett eller olja häller du i en flaska, eller till exempel en tom mjölkförpackning. Det gäller till exempel:

  • det som är över i stekpannan eller kastrull efter stekning
  • olja från tonfiskburkar
  • olja från burkar med soltorkade tomater
  • olja från andra matförpackningar.

Använd gärna en tratt för att samla oljan i flaskan. Du kan använda en petflaska eller en annan tom plastflaska som du har över.

Du tar sedan med flaskan till våra återvinningscentraler, märk den då med "Matfett" och lämna vid farligt avfall. Du kan även slänga flaskan i vanliga soppåsen.

Frityrolja ska aldrig ner i avloppet!

Olja som du friterat med får du inte hälla ut i avloppet.

  • Samla frityrolja i en dunk.
  • Märk dunken med "matfett" eller "frityrolja".
  • Lämna in dunken på våra återvinningscentraler.

Dunkar med frityrolja får du inte lägga i ditt vanliga sopkärl, de trycks sönder och då läcker oljan ut och är en arbetsmiljörisk för renhållningsarbetarna.

Behöver du en tratt för att kunna samla fettet?

Du kan få en Miljötratt av oss. Du skruvar den på valfri flaska och häller i fett med hjälp av den. Tratten återanvänder du. Du kan såklart använda vilken tratt du vill.

Du kan hämta en Miljötratt gratis på våra återvinningscentraler, fråga personalen så får du en.

Tack för att du hjälper till att inte skapa stopp i avloppet.

Se hur en fettpropp ser ut i avloppsrören

Textversion av filmen

Vi tar hand om fettet

Matfettet är en viktig resurs som kan återvinnas. Fettet som du slänger i restavfallet skickas till förbränning och blir till fjärrvärme. Fettet som du lämnar på våra återvinningscentraler skickas till återvinning och används till exempel för framställning av biogas och biodiesel.

Verksamheter ska ha fettavskiljare

Företag och verksamheter som hanterar livsmedel, till exempel restaurang, café, storkök, livsmedelsindustri eller bageri, måste ha en så kallad fettavskiljare.

Relaterad information

Kontakt

Tekniska förvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
Felanmälan vatten, avlopp eller gator efter kontorstid: 031-315 10 00, knappval 2 (kopplas till SOS)
kontakt@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad