Matfett ska inte ner i avloppet

Fett i avloppet är ett problem som inte bara kan orsaka dålig lukt och stopp i ditt eget kök. Det fastnar också i våra gemensamma avloppsledningar och kostar stora summor i extra underhåll.

Matfett - användning av miljötratt

Fettet bildar avlagringar i rör och pumpar, och när det till slut blir stopp är det både kostsamt och tidskrävande att åtgärda, både för kommunen och för dig som fastighetsägare. På våra återvinningscentraler i Kikås och Lindome finns insamling av fett från matlagning.

Så gör du 

Spola aldrig ner smör, matolja eller andra frityroljor i diskhon. Här är våra tips på hur du tar hand om ditt överblivna matfett.

Torka av med hushållspapper

Är det lite matfett kvar efter matlagningen kan du enkelt torka av fettet med lite hushållspapper och slänga sedan pappret i den bruna matavfallspåsen. Du kan också använda tomma mjölkförpackningar för att samla upp fettrester från matlagning. När fettet stelnat slänger du paketet i det brännbara restavfallet.

Använd miljötratten

När det blir mer matfett/olja över kan du använda den specialtillverkade miljötratten som du skruvar på till exempel en pet-flaska. Med miljötratten är det enkelt att hälla rinnande fett från stekpanna, fritös eller kastrull i flaskan. När flaskan är full stänger du till den ordentligt och märker flaskan med "matfett" innan du lämnar in den på våra återvinningscentraler i Kikås eller Lindome (disken där du lämnar farligt avfall).

Miljötratten finns att hämta gratis på våra återvinningscentraler eller hos teknisk kundservice på Skedebrogatan 1.

Vi tar hand om fettet

Matfettet är en viktig resurs som kan återvinnas. Fettet som du slänger i restavfallet skickas till förbränning och blir till fjärrvärme. Fettet som du lämnar på våra återvinningscentraler skickas till återvinning och används till exempel för framställning av biogas och biodiesel.

Kontakt

Teknisk kundservice
Tekniska förvaltningen
031-315 15 80 vardagar kl 8-12
teknisk.kundservice@molndal.se

Akuta ärenden efter kontorstid
Till exempel vattenläckor, vattenavbrott, gatuproblem, fara för allmänhet:
031-87 18 00 kopplas till SOS Alarm

Hjälpte den här informationen dig?

|

Dela på:

Senast uppdaterad 2020-01-29 09.09