Tänk på vad du spolar ner

Reningsverken som tar hand om vårt avloppsvatten klarar av mycket, men alla föroreningar kan inte hanteras där. Vi måste se till att miljöfarliga ämnen inte hamnar i avloppsvattnet. Fasta föremål ska hanteras som sopor och inte spolas ner eller på annat sätt släppas ut i avloppet. Här är några saker att tänka på.

Spara på vattnet

Du kan spara vatten på många sätt: ta kortare duschar, se till att inga kranar står och droppar, samla upp regnvatten och vattna med det, diska inte i rinnande vatten och sätt på diskmaskinen först när den är full.

Vi utmanar dig! Hur sparsam kan du vara med vattnet?

Toaletten är ingen soptunna

Det enda som ska spolas ner i toaletten är toalettpapper och det som har passerat kroppen - kiss, bajs och kräks. Ingenting annat!

Tops, pads att ta bort smink med, tamponger, blöjor, hushållspapper, trasor och liknande hör hemma i soporna.

Torka bort matolja och fett

Häll inte ut matolja och fett i diskhon. Fettet slammar igen avloppet och kan orsaka onödiga stopp. Dessutom måste vattnet renas mer.

Ta hand om ditt matfett och läs om insamlingen på våra återvinningscentraler.

Använd miljömärkt tvättmedel

Titta efter miljömärkta produkter i hyllan, de innehåller mindre skadliga ämnen.

Mölndals stad har mjukt vatten, vilket innebär att du ska vara sparsam med tvättmedel. Tvätten blir härligt ren ändå.

Farliga ämnen lämnas till miljöstation - gratis!

Du får inte hälla ut vätskor i avloppet som fräter, försurar eller förgiftar vattnet. Dessa ska du istället lämna till våra miljöstationer eller återvinningscentraler. Det kostar inget att lämna farligt avfall.

Tvätta inte bilen på gatan

När solen skiner passar många villaägare på att tvätta bilen utanför tomten. De rengöringsmedel du använder innehåller ämnen som inte ska komma ut orenat i naturen. Smutsen som du tvättar bort från bilen består av olja och andra föroreningar.

Om du tvättar bilen på gatan, rinner detta ner i dagvatten­brunnarna. Vattnet från dagvattenbrunnarna renas inte, utan förs direkt ut i naturen! Tvätta därför bilen på en gör-det-själv-hall, där det finns en reningsanläggning. Då håller du både bilen och naturen ren!

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad