Så kan du använda vattnet hållbart

Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Varje person använder ungefär 140 liter vatten per dag. Du kan med små åtgärder bidra till en mer hållbar vattenanvändning.

En man håller i ett glas med vatten som han för mot sin mun. I bilden står även texten "Det är bara vatten. Det viktigaste vi har."

Vatten är en förutsättning för allt liv, världens viktigaste livsmedel och en av våra stora klimatutmaningar. Ändå tar vi det för givet. Genom att till exempel stänga av kranen under tandborstningen, fylla tvättmaskinen och ta en dusch istället för ett bad kan vi alla spara massor av vatten – vår allra viktigaste naturresurs.

Genom att använda vattnet hållbart sparar du också på energi och kemikalier som går åt för att rena vattnet och transportera det till och från ditt hem.

Så använder vi vattnet

Varje Mölndalsbo använder ungefär 140 liter vatten per dag i sitt vardagliga liv, i snitt. Då är inte vatten för kläd- och matframställning medräknad. Det mesta vattnet går åt till personlig hygien.

Av vattenanvändningen använder vi det så här:

  • Personlig hygien - 60 liter
  • Spola i toaletten - 30 liter
  • Disk - 15 liter
  • Tvätt - 15 liter
  • Mat och dryck - 10 liter
  • Övrigt - 10 liter.

Kan du hjälpa till att minska mängden vatten som används och bidra till en hållbar vattenanvändning? I till exempel Danmark använder de endast 100 liter per person och dygn, visst kan du vara lika bra?

Tips på hur du kan använda vattnet hållbart

Det finns flera sätt där du kan hjälpa till att använda vårt viktigaste livsmedel mer hållbart.

En man står i duschen. Han håller duschmunstycket i högerhanden och vatten rinner ner över hans ansikte.

Ta en dusch och stäng av kranen

En dusch på tre minuter drar ca 36 liter vatten, räkna med 12 liter per minut som duschen är på. Så en effektiv dusch sparar mycket vatten och även energi som behövs för varmvattnet. Vad är ditt rekord i effektiv dusch?

Och du, stäng alltid av vattnet när du tvålar och schamponerar in dig. Det blir många liter vatten som annars rinner rakt ut. Genom detta sparar du även mycket energi.

Använd lilla spolningen

Har du bara kissat? Använd den lilla spolningen på toaletten, då används mindre vatten.

Laga droppande kranar

Från en droppande kran kan 55 liter vatten per dygn rinna ut helt i onödan. Laga dina läckande kranar direkt. Det kan räcka att byta packning om du märker att kranen droppar. Säg till din fastighetsskötare om du bor i lägenhet.

Stäng av kranen vid tandborstning, rakning med mera

Om alla i en familj på fyra personer stänger av kranen när de borstar tänderna kan de spara upp till 100 liter vatten per dag.

Tänk på samma sätt när du rakar dig, sminkar dig eller andra saker du gör i badrummet. Ha inte kranen rinnande i onödan.

En kvinna står i badrummet och borstar tänderna. Hennes son kommer in och stänger av vattenkranen som inte behöver vara på när hon borstar.

En kvinna står vid sin köksbänk. I höger hand håller hon en skiftnyckel som hon skruvar åt silen på vattenkranen med så den inte ska droppa.

Laga droppande kranar

Från en droppande kran kan 55 liter vatten per dygn rinna ut helt i onödan. Laga dina läckande kranar direkt. Det kan räcka att byta packning om du märker att kranen droppar. Säg till din fastighetsskötare om du bor i lägenhet.

Diska inte under rinnande vatten

När du diskar för hand, fyll diskhon med lagom mängd vatten och använd också en balja för att skölja disken efteråt. Låter du vattnet rinna slösar du många liter vatten.

Fyll diskmaskinen

Har du diskmaskin, fyll den innan du kör. Förskölj inte, det slösar mycket vatten i onödan då diskmaskinen diskar rent och sköljer.

Ställ in en karaff med vatten i kylskåpet

Att spola länge i kranen för att få kallt vatten drar många liter i onödan. Genom att ha en karaff i kylskåpet har du alltid tillgång till kallt, gott kranvatten och slipper spola flera minuter för att få kallt vatten i kranen.

Bor du i stan behöver du inte vara orolig för vattenkvalitén, det är hög omsättning på vattnet.

Kom ihåg att dricka kranvatten. Flaskvatten som du köper i affären drar mycket mer onödig energi och resurser.

En person i röd blommig klänning håller i en glaskaraff med vatten. Vatten rinner från karaffen ner i ett glas som står på ett vitt bord. i bakgrunden växer gröna buskar.

Samla regnvatten

Växter gillar regn mer än dricksvatten. Samla regnvatten i en tunna och vattna med kanna, så sparar du på vårt viktigaste livsmedel. Vattentunnor och utkastare till stuprören, och eventuellt andra tillbehör som du kan behöva, hittar du hos trädgårds - eller bygghandlare.

Vattna i rätt tid med kanna

Vattna tidig morgon, sen kväll eller på natten så att inte vattnet dunstar bort. Placera känsliga växter så de står i skugga. Gör så även med dina krukväxter inomhus så behöver du inte vattna dem lika mycket.

En vattenspridare gör av med nästan åtta liter vatten per minut. Det blir mer än 150 liter vatten på bara 20 minuter. Vattna med kanna istället, gärna med regnvatten, så vattnar du mer lokalt där växterna är.

Vattna inte gräsmattan

Din gräsmatta vill inte ha dricksvatten. Den klarar torka och återhämtar sig när det väl regnar. Slösa inte vårt viktigaste livsmedel på torrt gräs.

Gör en regnrabatt

Med en regnrabatt skapar du en rabatt med växter som tål både rotblöta och torka samtidigt som du tar hand om regnvatten på ett smart sätt. Du hjälper också bin och andra viktiga pollinerande insekter när du inte bara har död yta med gräs.

Det enklaste är att göra en grop med dränerande grus i botten, duk ovanpå det och sedan sandig jord på toppen som du planterar i.

Växter som trivs i regnrabatten är till exempel Astilbe, Anisisop, Borsttåtel, Dagöga, Fackelblomster, Gulmåra, Jättedaggkåpa, olika Nävor, Ormbunke, Pipört, Rabattiris, Rosenstav, Rudbeckia. Sök på nätet eller fråga i handeln för mer tips.

Plantera i rätt tid!

Plantera inte nya plantor och växter medan det är varmt och torrt. Vänta tills det kommer regn och kanske blir svalare så behöver du inte vattna det nyplanterade lika mycket och de överlever lättare.

En man skjuter undan taket från en pool i sin trädgård.

Fyll inte badtunnor och pooler i "rusningstid"

Vattenledningarna i marken ska räcka till alla som ska ha vatten. Vattenverket producerar vatten dygnet runt. Vid vissa tider går det åt mer vatten, till exempel när många går upp och tvättar sig eller lagar mat.

Ska du fylla din badtunna eller pool, gör det därför sent på kvällen eller natten. Då används det mindre vatten generellt och du riskerar inte att minska vattentrycket eller att tömma våra reservoarer. Prata gärna med dina grannar så ni inte fyller pooler samtidigt.

Om vi skulle behöva införa bevattningsförbud får du inte fylla pooler alls.

Täck över pooler, badtunnor med mera

Täck för din badtunna eller pool, så att vattnet inte dunstar bort eller blir för smutsigt i onödan.

Töm poolen rätt

När du sedan tömmer din pool måste du göra det på ett korrekt sätt så att det smutsiga vattnet inte hamnar på fel ställe. Oftast kan du låta vattnet vara kvar över vintern.

Rengöringsvatten (från spolning av filter) bör du i första hand använda i din egen trädgård, men du får aldrig riskera att skada grannens dricksvattenbrunn eller att vattnet förs vidare från den egna tomten.

Om du måste tömma din pool helt på vatten (vilket alltså bör undvikas) kan vattnet ledas till en dagvattenbrunn utomhus. Observera att dagvattenbrunnen måste kunna svälja volymen vattnet, så du måste tömma långsamt. Se till att vattnet är avklorerat.

Fyll disk- och tvättmaskin

Om du fyller diskmaskinen eller tvättmaskinen så använder du vattnet effektivt. Även smarta maskiner som doserar efter mängden tvätt använder vattnet mer effektivt och energisnålt om du inte tvättar enstaka plagg.

Vi har mjukt vatten i Mölndals kommun, du kan använda minsta doseringen av tvättmedel!

Tvätta bilen i en riktig biltvätt

Ditt kranvatten börjar vid gatbrunnen på din gata. Du ska aldrig tvätta bilen på gatan, då rinner olja och annan smuts rakt ut i vår egen vattentäkt, eller i dina barns badsjö. Tvätta därför bilen på en biltvätt eller i en tvätta själv anläggning där vattnet renas.

Fler tips på hur du kan använda vattnet hållbart

Här är tips som ni invånare delat med er av:

  • "Jag sparar vatten från matlagningen, till exempel vatten som jag kokat pasta, grönsaker eller annat i. När det svalnat använder jag det för att vattna krukväxterna och balkonglådan med".
  • "När jag byter vatten i akvariet, använder jag det vattnet och vattnar krukväxterna och min trädgård med. Det innehåller naturlig gödning för växterna också så det är ju win-win".
  • "Har en skål i diskhon där det första vattnet från kranen som annars bara åker rakt ut i avloppet samlas upp. Sen använder jag det antingen till att vattna eller diska med".

Har du fler tips på hur man kan använda vattnet hållbart? Skicka in det till oss.

Fakta om vatten

Det vatten som finns är det som alltid funnits på vår planet. Samma vatten som vi dricker idag drack dinosaurierna för 65 miljoner år sedan. Om vi förorenar vattnet så blir det inte mer.

Rening och transport av dricksvatten kräver energi och till viss del kemikalier. Det är med andra ord en miljövinst att använda vattnet hållbart och få bort slöseri med vatten.

Vem äger egentligen vattnet?

Kontakt

Öppettider
måndag 8.00-16.30
tisdag     8.00-16.30
onsdag   8.00-16.30
torsdag  8.00-18.00
fredag    8.00-16.30

Dela på:

Senast uppdaterad