Hållbar vattenanvändning

Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Varje person använder ungefär 140 liter vatten per dag. Vattnet och ledningarna ska räcka till många människor, därför är det viktigt att vi använder vattnet hållbart.

En flicka i baddräkt sitter på en brugga och tittar ut över en sjö.

Vatten är en förutsättning för allt liv, världens viktigaste livsmedel och en av våra stora klimatutmaningar. Ändå tar vi det för givet. Genom att till exempel stänga av kranen under tandborstningen, fylla tvättmaskinen och ta en dusch istället för ett bad kan vi alla spara massor av vatten – vår allra viktigaste naturresurs.

Genom att använda vattnet hållbart sparar du också på energi och kemikalier som går åt för att rena vattnet och transportera det till och från ditt hem.

Så använder vi vattnet

Varje Mölndalsbo använder ungefär 140 liter vatten per dag i sitt vardagliga liv, i snitt. Då är inte vatten för kläd- och matframställning medräknad. Det mesta vattnet går åt till personlig hygien.

Av vattenanvändningen använder vi det så här:

  • Personlig hygien - 60 liter
  • Spola i toaletten - 30 liter
  • Disk - 15 liter
  • Tvätt - 15 liter
  • Mat och dryck - 10 liter
  • Övrigt - 10 liter.

Kan du hjälpa till att minska mängden vatten som används?

Tips för en hållbar vattenanvändning

Det finns flera sätt där du kan hjälpa till att använda vårt vatten mer hållbart.

Laga droppande kranar

Från en droppande kran kan 55 liter vatten per dygn rinna ut helt i onödan. Laga dina läckande kranar direkt. Det kan räcka att byta packning om du märker att kranen droppar. Säg till din fastighetsskötare om du bor i lägenhet.

En kvinna står vid sin köksbänk. I höger hand håller hon en skiftnyckel som hon skruvar åt silen på vattenkranen med så den inte ska droppa.

Ta en dusch

En dusch på tre minuter drar ca 36 liter vatten, räkna med 12 liter per minut som duschen är på. Så en effektiv dusch sparar mycket vatten och även energi som behövs för varmvattnet. Vad är ditt rekord i effektiv dusch?

Och du, stäng alltid av vattnet när du tvålar och schamponerar in dig. Det blir många liter vatten.

En man står i duschen. Han håller duschmunstycket i högerhanden och vatten rinner ner över hans ansikte.

Stäng av kranen vid tandborstning, rakning med mera

Om alla i en familj på fyra personer stänger av kranen när de borstar tänderna kan de spara upp till 100 liter vatten per dag.

Tänk på samma sätt när du rakar dig, sminkar dig eller andra saker du gör i badrummet. Ha inte kranen rinnande i onödan.

En kvinna står i badrummet och borstar tänderna. Hennes son kommer in och stänger av vattenkranen som inte behöver vara på när hon borstar.

Diska inte under rinnande vatten

När du diskar för hand, fyll diskhon med lagom mängd vatten och använd också en balja för att skölja disken efteråt. Låter du vattnet rinna slösar du många liter vatten.

Har du diskmaskin, fyll den innan du kör och förskölj inte, det slösar mycket vatten.

Ställ in en karaff med vatten i kylskåpet

Att spola länge i kranen för att få kallt vatten drar många liter i onödan. Genom att ha en karaff i kylskåpet har du alltid tillgång till kallt, gott kranvatten och slipper spola flera minuter för att få kallt vatten i kranen.

Bor du in stan behöver du inte vara orolig för vattenkvalitén, det är hög omsättning på vattnet.

Kom ihåg att dricka kranvatten. Flaskvatten som du köper i affären drar mycket onödig energi och resurser.

En person i röd blommig klänning håller i en glaskaraff med vatten. Vatten rinner från karaffen ner i ett glas som står på ett vitt bord. i bakgrunden växer gröna buskar.

Samla regnvatten

Växter gillar regn mer än dricksvatten. Samla regnvatten i en tunna och vattna med kanna, så sparar du på vårt viktigaste livsmedel. Vattentunnor och utkastare till stuprören, och eventuellt andra tillbehör, hittar du hos trädgårds - eller bygghandlare.

Och du, vattna inte gräsmattan med livsmedel. Din gräsmatta klarar av torka och återhämtar sig när det sedan regnar igen.

Vattna i rätt tid med kanna

Vattna tidig morgon, sen kväll eller på natten så att inte vattnet dunstar bort. Placera känsliga växter å de står i skugga, tänk så även med dina krukväxter inomhus.

En vattenspridare gör av med nästan åtta liter vatten per minut. Det blir mer än 150 liter vatten på bara 20 minuter. Vattna med kanna istället, gärna med regnvatten.

En tunna full med vatten står i en trädgård. vatten från ett stuprör rinner ner i tunnan. I bakgrunden står en person med en vattenkanna i handen.

Fyll disk- och tvättmaskin

Om du fyller diskmaskinen eller tvättmaskinen så använder du vattnet effektivt. Även smarta maskiner som doserar efter mängden tvätt använder vattnet mer effektivt och energisnålt om du inte tvättar enstaka plagg.

Vi har mjukt vatten i Mölndals kommun, du kan använda minsta doseringen av tvättmedel!

Tvätta bilen i en riktig biltvätt

Din badsjö börjar vid gatbrunnen på din gata. Du ska aldrig tvätta bilen på gatan, då rinner olja och annan smuts rakt ut i din badsjö. Tvätta därför bilen på en biltvätt där vattnet renas.

Fyll inte badtunnor och pooler i "rusningstid"

Vattenledningarna i marken ska räcka till alla som ska ha vatten. Vattenverket producerar vatten dygnet runt. Vid vissa tider går det åt mer vatten, till exempel när många går upp och tvättar sig eller lagar mat.

Ska du fylla din badtunna eller pool, gör det därför sent på kvällen eller natten. Då används det mindre vatten generellt och du riskerar inte att minska vattentrycket eller att tömma våra reservoarer.

Tänk också på att täcka för din badtunna eller pool, så att vattnet inte dunstar bort eller blir för smutsigt i onödan. När du sedan tömmer din pool måste du göra det på ett korrekt sätt.

Textversion av filmen

Fakta om vatten

Det vatten som finns är det som alltid funnits på vår planet. Samma vatten som vi dricker idag drack dinosaurierna för 65 miljoner år sedan. Om vi förorenar vattnet så blir det inte mer.

Rening och transport av dricksvatten kräver energi och till viss del kemikalier. Det är med andra ord en miljövinst att använda vattnet hållbart och få bort slöseri med vatten.

Kontakt

Stadshusets öppettider
måndag 8.00-16.30
tisdag     8.00-16.30
onsdag   8.00-16.30
torsdag  8.00-18.00
fredag    8.00-16.00

Dela på:

Senast uppdaterad