Hållbar vattenanvändning

Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Varje person använder ungefär 140 liter vatten per dag. Vattnet och ledningarna ska räcka till många människor, därför är det viktigt att vi använder vattnet hållbart.

En flicka i baddräkt sitter på en brugga och tittar ut över en sjö.

Vatten är en förutsättning för allt liv, världens viktigaste livsmedel och en av våra stora klimatutmaningar. Ändå tar vi det för givet. Genom att till exempel stänga av kranen under tandborstningen, fylla tvättmaskinen och ta en dusch istället för ett bad kan vi alla spara massor av vatten – vår allra viktigaste naturresurs.

Så använder vi vattnet

Varje Mölndalsbo använder ungefär 140 liter vatten per dag i sitt vardagliga liv, i snitt. Då är inte vatten för kläd- och matframställning medräknad. Det mesta vattnet går åt till personlig hygien.

Av vattenanvändningen använder vi det så här:

  • Personlig hygien - 60 liter.
  • Spola i toaletten - 30 liter.
  • Disk - 15 liter
  • Tvätt - 15 liter
  • Mat och dryck - 10 liter
  • Övrigt 10 liter

Kan du hjälpa till att minska mängden vatten som används?

Tips för en hållbar vattenanvändning

Det finns flera sätt där du kan hjälpa till att använda vårt vatten mer hållbart.

Laga droppande kranar

En droppande kran kan förbruka 55 liter per dygn. Laga dina läckande kranar direkt. Byt packning om du märker att kranen droppar eller säg till din hyresvärd.

Ta en dusch

En dusch på tre minuter drar ca 36 liter vatten, räkna med 12 liter per minut som duschen är på. Ett fyllt badkar tar ungefär 150 liter. Så en effektiv dusch sparar mycket vatten.

Och du, stäng av vattnet när du tvålar och schamponerar in dig.

Stäng av kranen vid tandborstning med mera

Om alla i en familj på fyra personer stänger av kranen när de borstar tänderna kan de spara upp till 100 liter vatten per dag.

Ha inte heller kranen rinnande när du rakar dig.

Diska inte under rinnande vatten

När du diskar, fyll diskhon med lagom mängd vatten och använd också en balja för att skölja disken efteråt. Låter du vattnet rinna slösar du många liter vatten i onödan.

Ställ in en karaff med vatten i kylskåpet

Att spola länge i kranen för att få kallt vatten drar många liter i onödan. Genom att ha en karaff i kylskåpet har du alltid tillgång till kallt, gott kranvatten och slipper spola flera minuter för att få kallt vatten i kranen.

Samla regnvatten för att vattna trädgården med

Växter gillar regn mer än dricksvatten. Samla regnvatten i en tunna och vattna med kanna, så sparar du på vattnet. Vattna tidig morgon, sen kväll eller på natten så att inte vattnet dunstar bort.

Och du, vattna inte gräsmattan med livsmedel. Din gräsmatta klarar av torka och återhämtar sig när det sedan regnar igen.

Fyll disk- och tvättmaskin

Om du fyller diskmaskinen eller tvättmaskinen så använder du vattnet effektivt. Även smarta maskiner som doserar efter mängden tvätt använder vattnet mer effektivt och energisnålt om du inte tvättar enstaka plagg.

Vi har mjukt vatten i Mölndals kommun, du kan använda minsta doseringen av tvättmedel!

Tvätta bilen i en riktig biltvätt

Din badsjö börjar vid gatbrunnen på din gata. Du ska aldrig tvätta bilen på gatan, då rinner olja och annan smuts rakt ut i din badsjö. Tvätta därför bilen på en biltvätt där vattnet renas.

Fyll inte badtunnor/pooler i "rusningstid"

Vattenledningarna i marken ska räcka till alla som ska ha vatten. Vattenverket producerar vatten dygnet runt. Vid vissa tider går det åt mer vatten, till exempel när många går upp och tvättar sig eller lagar mat.

Ska du fylla din badtunna, gör det därför sent på kvällen eller natten. Då används det mindre vatten generellt och du riskerar inte att minska vattentrycket eller att tömma våra reservoarer.

Textversion av filmen

Fakta om vatten

Det vatten som finns är det som alltid funnits på vår planet. Samma vatten som vi dricker idag drack dinosaurierna för 65 miljoner år sedan. Om vi förorenar vattnet så blir det inte mer.

Rening och transport av dricksvatten kräver energi och till viss del kemikalier. Det är med andra ord en miljövinst att använda vattnet hållbart och få bort slöseri med vatten.

Kontakt

Öppettider
måndag 8.00-16.30
tisdag     8.00-16.30
onsdag   8.00-16.30
torsdag  8.00-18.00
fredag    8.00-16.30

Dela på:

Senast uppdaterad