Utbyggnad av vatten och avlopp
Utbyggnad av vatten och avlopp är när vi bygger ledningar för kommunalt dricksvatten eller avlopp i ett område med befintlig bebyggelse.

Utbyggnad av vatten och avlopp, eller VA-utbyggnad, innebär att befintliga fastigheter får dricksvattenledningar med kommunens vatten och spillvattenledningar som leder avloppsvatten till reningsverket. Det brukar kallas vatten- och avlopp i omvandlingsområden eller kort VAIO. Grunden för utbyggnaden är Lagen om allmänna vattentjänster §6. En del av syftet med att bygga ut kommunalt vatten och avlopp är att skydda miljön från ökande utsläpp.
VA-utbyggnad steg för steg
När vi bygger ut vatten och avlopp i ett område sker det i olika stadier. Beslut om vilka områden som ska byggas ut och preliminär tidplan är beslutat i Handlingsplan för vatten och avlopp i omvandlingsområden.
När vi börjar med ett utbyggnadsprojekt börjar vi med en inventering. Då undersöker vi förutsättningarna i området. Dels undersöks marken och förutsättningarna var ledningar kan läggas. Du får ett första informationsbrev från oss.
Vi vill underlätta för dig som fastighetsägare att ansluta dig genom att tillsammans hitta lämpligaste läget för förbindelsepunkten. Läget beror på var dina befintliga ledningar och anläggningar ligger. Du kommer under inventeringen bli ombedd att skicka in information om dina nuvarande ledningar.
Vad gör staden
Personal från vår entreprenör är ute i området och kollar på förutsättningarna på plats och kompletterar utifrån den information du skickat in. Personalen har legitimation från Mölndals stad eller från den konsultfirma staden anlitar. De kommer inte att gå in i ditt hus. Vilken konsultfirma som används får du information om i ett brev från oss.
Efter inventeringen påbörjas projektering av utbyggnadsarbetet. Här kommer vi bland annat söka eventuella tillstånd och avtal som behövs, till exempel ledningsrätter och lantmäteriförrättning. Vi tar fram ritningar och beskrivningar av ledningsnätet och upphandlar entreprenör som ska göra själva utbyggnaden.
Under denna fas kommer du att få information om den föreslagna förbindelsepunkten för din fastighet och om du behöver en LTA-station och du kan lämna synpunkter på förslaget.
Vi brukar bjuda in till ett informationsmöte för att ge dig all information du behöver.
Efter detta ska du skicka in en Servisanmälan till Mölndals stad, så du blir upplagd som kund.
Vår entreprenör bygger ut ledningarna enligt ritningarna. Vi följer och kontrollerar arbetet så det sker som det ska. entreprenören informerar om eventuella störningar på trafiken eller bullrande arbeten.
När alla ledningar är utbyggda får du slutligt besked om din förbindelsepunkt och datum när du kan ansluta dina egna ledningar till servisen / förbindelsepunkten. Innan vi sagt ok får du inte ansluta dina ledningar.
Vi monterar en vattenmätare om du anslutit dig till kommunalt vatten. Du ska då ordna platsen inne i ditt hus inför det, se information om vattenmätare.
4 - Projektavslut, vatten i kranen
Vi avslutar projektet och genomför uppföljning. Du som anslutits faktureras anläggningsavgift enligt VA-taxan.
Du ska säga upp ditt slamtömningsavtal och beställa sluttömning av tanken. E-tjänst för uppsägning av slamabonnemang vid kommunalt avlopp.
Om din egna avloppsanläggning är yngre än 10 år kan du söka ersättning efter att du anslutits till kommunens spillvattenledningar. Det gör du via blankett.
Mölndals stads vattentjänstplan 2024 - 2035
Vattentjänstplanen innehåller kommunens långsiktiga planering av hur behovet av allmänna vattentjänster ska tillgodoses samt redogöra för åtgärder som behöver vidtas för att den allmänna anläggningen ska fungera vid skyfall.
Vattentjänstplan för Mölndals stad
- Planen beskriver framtida utbyggnad av de allmänna vattentjänsterna i samband med exploatering och utbyggnad av vatten och avlopp i omvandlingsområden, VAIO.
- Fokus är ett långsiktigt perspektiv med hänsyn både till miljö och människors hälsa.
- Allmänna vattentjänster är en samlande benämning för en kommuns försörjning av dricksvatten till invånare samt bortledning av avlopp
Ta del av Vattentjänstplan för Mölndals kommun, inklusive bilagor Pdf, 4.7 MB..
I Vattentjänstplanen finns detaljer om de områden som ska byggas ut med kommunalt vatten och avlopp.
Det finns även en Handlingsplan för vatten och avlopp i omvandlingsområden som beslutades i kommunstyrelsen i november 2014. I handlingsplanen framgår vilka områden som ska anslutas till kommunalt vatten och avlopp samt en tidplan för när kommunen planerar att ansluta de olika områdena. Tidplanen har justerats löpande sedan antagandet.
Tidplan
Utbyggnad kommer främst att ske genom att staden bygger ut ledningar för vatten och avlopp i områdena men kan även ske genom bildande av en gemensamhetsanläggning som bygger ut ledningar i området och ansluter till kommunens ledningsnät. I beslutad handlingsplan finns en tidplan. Då tidplanen kan justeras finns aktuellt läge i text om du klickar ut plusboxen nedan.
Tidplan för VA-utbyggnad i omvandlingsområden
Justeringar i tidplanen kan ske med kort varsel. Preliminär tidsplan finns nedan.
Tidplan Vatten och avlopp i omvandlingsområden
Område | Status planering av byggnation |
---|---|
Tulebo by, etapp 2 | Byggnation klar. |
Ingemantorp, etapp 1 | Byggnation klar. |
Tulebo Strandväg, etapp 2 | Byggnation projekteras 2023, inväntar Lantmäteriförrättning, |
Stenkrossvägen | Byggnation projekteras 2023-2024. |
Barnsjöområdet etapp 1 | Detaljplanearbete pågår, VA-utbyggnad kan ske när det är klart. |
Barnsjöområdet etapp 2 | Detaljplanearbete pågår, se etapp 1. |
Hassungared etapp 1 | Projektering 2025 och byggnation 2026-2027. |
Hällesås etapp 1 | Planerad projektering 2025 och ev byggnation 2026. |
Hällesås etapp 2 | Planerad projektering 2026 och byggnation 2027-2028. |
Hassungared etapp 2 | Planerad projektering 2026 och byggnation 2027-2028. |
Spårröd | Planerad projektering 2027 och byggnation 2028. |
Humlekärr och Torkelsbohöjd | Planerad projektering 2028 och byggnation 2029. |
Ingemantorp etapp 2 | Planerad byggnation 2029. |
Dammets byväg | Planerad projektering 2029 och byggnation 2030. |
Pågående och planerad utbyggnad av kommunalt VA
I dessa områden pågår utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp. Alternativt planeras utbyggnad inom den närmsta tiden.
Anslutningsavgifter
När din fastighet ansluts till det kommunala VA-nätet betalar du en anläggningsavgift. Den baseras på hur stor din fastighet är och hur många bostäder som finns på den samt vilka ledningar som ansluts.
Det pågår något under marken
Processen för att bygga, driva och utveckla vatten och avloppsnätet är komplex. Vissa saker märker du direkt, som exempelvis grävarbeten, medan andra projekt är osynliga.
Ordförklaring
Det finns många olika ord som kan vara krångliga när vi pratar om vatten och avlopp. Här har du en liten förklaring av dem.
Förbindelsepunkt är den punkt där dina ledningar ansluts till det kommunala vatten- och avloppsnätet. Ligger oftast vid fastighetsgränsen. Du ansvarar för ledningarna från punkten in till ditt hus. Kommunen har inga ritningar på dina ledningar.
Servis är den ledning som går från huvudledningen i gatan till ditt hus. Kommunen ansvarar för servisen från huvudledningen till förbindelsepunkten och du ansvarar för servisen därifrån till ditt hus.
Spillvatten är vatten från diskho, handfat, dusch, toalett, disk- maskin, tvättmaskin med mera. Dock inte regn- eller dräneringsvatten som kallas dagvatten och ska ledas till vattendrag eller tas om hand på din tomt.
Dricksvatten är det vatten som kommer i din kran. Det är vårt viktigaste livsmedel och behövs för allt liv.
LTA-station står för LättTryckAvlopp och är en liten pumpstation. Det vanligaste är att spillvatten avleds med självfall i ledningar till reningsverket. Ibland går detta inte att lösa för att den befintliga terrängen inte möjliggör det. Då behöver spillvattnet avledas med ett så kallat LTA-system. Det är en pumpstation som placeras på den fastighet som ska anslutas till VA-nätet om det inte går med självfall.
Om det i samband med projekteringen bestäms att avloppssystemet i ditt område byggs ut med LTA och det därför behövs en LTA-station på din fastighet, så får du besked om det. Kommunen står då för kostnaden för själva pumpstationen. Du som fastighetsägare står för kostnaden för schaktning och installation av pumpstationen samt ansvarar för elförsörjningen och elkostnaden för den.
Kontakt
Mölndals stad
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00
kontakt@molndal.se
Hjälpte den här informationen dig?
Tack
Din synpunkt hjälper oss att göra webbplatsen bättre, för alla.