Mölndal är efter Göteborg och Borås den tredje folkrikaste kommunen i Västra Götalands län. För att ta välgrundade beslut och följa upp arbetssätt i staden är statistik en viktig del.
Den här sidan innehåller statistik, dels siffror som sällan förändras och annan statistik som ständigt förändras. Senaste uppdateringen skedde 2019-03-29.
Inom Mölndals stads gränser ökar antalet boende och antas fortsätta att göra så de kommande åren. Vid 2018 års slut var folkmängden 68 152 personer vilket var resultatet av en ökning på 3,1 procent under året. Under 2020 förväntas kommunen ha passerat 70 000 personer. Nära kopplat till befolkningsökningen är bostadsbyggandet, som har varit och kommer fortsätta att vara i betydande omfattning. Staden växer och är attraktiv i relation till sin folkmängd. Inflyttningen från resten av landet som andel av befolkningen är relativt hög i Mölndal.
Mölndal är till ytan en relativt liten kommun. Grannkommunen Göteborg är 6,7 gånger så stor till ytan och har en befolkning som är 8,5 gånger av Mölndals.
Medelåldern i Mölndals stad är relativt låg. Det här beror bland annat på att det bor väldigt många personer som är 25-30 år i kommunen, samtidigt som andelen mellan 60-80 är lägre än riksgenomsnittet. Tittar vi framåt kommer de som nu är i tjugoårsåldern att bli äldre och bo kvar i kommunen, samtidigt som det antas flytta in många nya i tjugoårsåldern. Det här kommer inom de närmaste åren innebära att en ovanligt stor del av de som bor i Mölndal stad är i arbetsför ålder.
Har du inte fått svar på dina frågor eller har sidan skapat nya som du tidigare inte hade? Var inte orolig - svaren finns och du hittar dem i nedanstående källor.
En stor del av den statistik som berör kommun samordnas av Statistiska centralbyrån, SCB. Myndigheten har en sida för Kommunfakta, som sammanfattar statistik om exempelvis befolkningen, ekonomi och skola. SCB ger också möjlighet till jämförelser mellan kommunerna genom sidan för Kommuner i siffror.
Genom SCB:s webbplats kan du utöver detta exempelvis hitta namnstatistik och befolkningspyramider, men även mycket annat. För att hitta annan statistik leta vidare på SCB.
Statistik som berör samhällets olika delar når du även via specifika myndigheter och organisationer. Västra Götalandsregionen har en statistikdatabas som bland annat samlar utbildningsstatistik och sjukvårdsstatistik, men också mycket mer om regionen.
För specifik information om arbetsmarknaden besök gärna Arbetsförmedlingen. Valmyndigheten har intressant statistik om hur befolkningen röstar och Socialstyrelsen om hur socialtjänst, hälsa och vård ser ut. Ofta har myndigheter statistik på sitt område, och de webbplatser som nämns ovan är bara ett urval.
Vi svarar väldigt gärna på frågor. I vissa fall kan vi även vara behjälpliga med att hitta specifika siffror om du har svårigheter att finna dem själv.
Ragnar Dahlgren
Analytiker
Samordning för Hållbarhet
031-315 12 50
ragnar.dahlgren@molndal.se
Hjälpte den här informationen dig?
Din synpunkt hjälper oss att göra vår webbplats bättre