Visselblåsarkanal

Du som är anställd i Mölndals stad eller har en annan arbetsrelation till kommunen, till exempel som konsult, leverantör, praktikant eller arbetssökande kan rapportera om sådana missförhållanden som strider mot lag eller annars är av allmänt intresse.

När ska visselblåsarfunktionen användas?

Visselblåsarkanalen ska endast användas om du av någon anledning inte vill vända dig till din chef eller till chefens chef för att rapportera om ett missförhållande som du vill ska uppmärksammas.

Det ska finnas ett allmänintresse av att det du rapporterar om ska komma fram eller så ska händelsen strida mot lag eller EU:s bestämmelser. Det innebär som huvudregel att det ska vara fråga om ett allvarligt missförhållande.

Exempel på missförhållanden som strider mot lag eller som är av allmänt intresse är:

  • Bedrägeri
  • Förskingring
  • Mutor
  • Felaktig eller olämplig användning av offentliga resurser

Gäller inte personliga förhållanden eller missnöje med chef

Du kan inte använda visselblåsarkanalen för att framföra åsikter om exempelvis ledarskap, arbetsmiljö eller verksamhetsplanering. Kanalen är inte till för att rapportera om dina egna arbetsförhållanden, som konflikter eller problem med kollegor eller chef. Sådana frågor ska hanteras inom verksamheten. Om du inte vill prata med din chef eller chefens chef så kan du vända dig till HR eller facket.

Om du har synpunkter på den kommunala verksamheten bedrivs så kan du använda stadens e-tjänst för att lämna synpunkter eller klagomål.

Vem kan använda visselblåsakanalen?

Visselblåsarkanalen är till för dig som har vill rapportera om ett missförhållande som du fått reda på i ett arbetsrelaterat sammanhang.

Exempel de som kan använda sig av kanalen är:

  • Anställd i Mölndals stad eller i något av dess bolag (Gunnebo Slott och Trädgårdar AB, Mölndal Energi AB, Mölndala Fastighets AB, Mölndals Parkerings AB, Mölndalsbostäder AB)
  • Volontär
  • Praktikant
  • Konsult eller utför arbete åt staden eller bolagen
  • Revisor
  • Arbetssökande

Att rapportera ett missförhållande

För att omfattas av visselblåsarlagens skydd krävs det att du rapporterar om ett missförhållande på rätt sätt. I första hand ska du rapportera genom den interna visselblåsarkanalen. Om du inte får någon respons på ditt ärende så kan du vända dig till en extern rapporteringskanal. Om du inte får någon återkoppling där heller så kan du själv offentliggöra uppgifterna.

Intern visselblåsarkanal

Mölndals stad har tillsammans med Gunnebo slott och trädgårdar AB, Mölndal energi AB, Mölndala fastighets AB, Mölndals parkerings AB och Mölndalsbostäder AB en gemensam intern rapporteringskanal. en så kallad visselblåsarfunktion, dit du kan anmäla misstankar om missförhållanden.

Visselblåsarfunktionen tar emot anmälningar, följer upp dem och ger återkoppling. Du kan vara anonym när du skickar in din rapport. Du ska få återkoppling senast 90 dagar efter att vi tagit emot din rapport.

Intern visselblåsarkanal - Rapportera ett missförhållande

Så här hanteras din rapport

Visselblåsarorganisationen börjar med att gå igenom och bedöma om den händelse eller det beteende som du har rapporterat om strider mot lag eller är av allmänt intresse och därmed ska hanteras som en visselblåsning.

Om det du rapporterar om är ett missförhållande men ändå inte uppfyller de krav som ställs för att visselblåsarorganisationen ska följa upp riktigheten kan uppgifterna, eller delar av de uppgifter du lämnat, lämnas vidare till exempelvis HR-konsult och chef i verksamheten.

Riktigheten av det som du rapporterat utreds i första hand av Mölndals stads interna visselblåsarfunktion. Om anmälan exempelvis avser större strukturella missförhållanden, högre chefer eller om det av annan anledning är olämpligt med en intern utredning kan den göras av ett externt företag.

Vid hantering av en visselblåsarrapport är det viktigt att ha så mycket kännedom om omständigheterna som möjligt. Det kan annars vara svårt att gå vidare med en utredning. Visselblåsarorganisationen har därför ofta behov av att kontakta dig under uppföljningen. Du kan alltid vara anonym när du rapporterar om ett missförhållande. Kontakten mellan dig och utredaren sker därför genom visselblåsarsystemet, som du får tillgång till genom den kod som du får när du lämnar din rapport. Via visselblåsarsystemet får du även återkoppling om uppföljningen som gjorts med anledning av din rapport. Tänk därför särskilt på att spara den kod som du får i systemet så att du kan återvända till ditt ärende. Om du inte besvarar de följdfrågor som visselblåsarorganisationen ställer kan ditt ärende komma att avslutas utan vidare åtgärd.

Senast 90 dagar från att vi tagit emot din rapport ska du få återkoppling.

Externa rapporteringskanaler

Om du inte får svar från visselblåsarfunktionen kan du kontakta en statlig myndighet som har en extern rapporteringskanal för sitt område. Exempel på myndigheter som tillhandahåller sådana är:

  • Arbetsmiljöverket
  • Ekobrottsmyndigheten
  • Konkurrensverket
  • Inspektionen för vård och omsorg
  • Integritetsskyddsmyndigheten
  • Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
  • Skatteverket
  • EU:s institutioner

På respektive myndighets hemsida finns ytterligare information om hur du gör för att rapportera via deras rapporteringskanal.

Offentliggöra uppgifterna

Om du inte får någon återkoppling efter att du har lämnat en rapport via en extern visselblåsarkanal kan du själv offentliggöra uppgifterna om missförhållandet. Du kan till exempel lämna uppgifterna till en journalist eller publicera dem på egen hand. I visselblåsarlagen framgår under vilka förutsättningar du får offentliggöra information.

Så här är du skyddad som visselblåsare

Skydd enligt visselblåsarlagen

Visselblåsarlagen ger ett skydd för dig som rapporterar om ett missförhållande i ett arbetsrelaterat sammanhang. Skyddet innebär att din arbetsgivare inte får hindra dig att rapportera eller straffa dig som har rapporterat om missförhållanden.

Meddelarfriheten

Visselblåsarlagen påverkar inte din rätt att använda din meddelarfrihet. Enligt meddelarfriheten har du som tjänstemän inom kommun eller kommunalt bolag rätt att lämna uppgifter som du fått i ditt arbete, till en journalist eller författare. Kommunen eller bolaget får inte får efterforska vem som lämnat uppgifterna (efterforskningsförbud) eller straffa den som använt sig av sin meddelarfrihet (repressalieförbud).

Relaterad information

Dela på:

Senast uppdaterad