Budröstning och ambulerande röstmottagare

Om du på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller hög ålder inte kan ta dig till en vallokal eller förtidsröstningslokal kan du rösta genom bud. För dig som saknar möjlighet att själv ordna med bud och vittne tillhandahåller valnämnden i Mölndals stad ambulerande röstmottagare.

Budröstning

Budröstning innebär att någon annan än du själv transporterar rösten till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning. Läs mer på valmyndighetens hemsida om vem som kan vara bud och vittne.

Du behöver ett särskilt material för att rösta med bud. Materialet kan beställas hos Valmyndigheten, men finns också på följande ställen i Mölndal stad:

  • Stadshusets kontaktcenter (Göteborgsvägen 11-17).
  • Samtliga förtidsröstningslokaler i Mölndal under förtidsröstningsperioden
  • Samtliga vallokaler på valdagen

Valsedlar kan du eller den som hjälper dig hämta på alla ställen där man kan rösta eller beställa direkt från partierna. Förtidsröstningen med bud får börja 24 dagar före valdagen.

Ambulerande röstmottagare

För dig som saknar möjlighet att själv ordna med bud och vittne tillhandahåller valnämnden i Mölndals stad ambulerande röstmottagare. Skillnaden mellan bud och ambulerande röstmottagare är att budet endast är en transportör av väljarens röst. De ambulerande röstmottagarna däremot tar emot röster på samma vis som i en förtidsröstningslokal.

Samtliga röstmottagare är tjänstemän anställda av Mölndals stad och legitimerar sig alltid vid hembesök. De allmänna valen 2022 är de ambulerande röstmottagarna, från vänster i bild: Carina Grunditz, Susanne Börjesson, Helen Bergström, Yvette Hedlund och Andrés Lagunas Vargas.

När kan jag få hjälp?

Besök sker efter överenskommelse och under ordinarie arbetstid måndag – fredag fr.o.m. den 24 augusti t.o.m. den 9 september 2022 samt under valhelgen 10-11 september mellan kl. 12.00 och 18.00.

Hur bokar jag?

Boka från och med den 22 augusti. Du bokar via mail: carina.grunditz@molndal.se eller tel: 031-315 13 12. Glöm inte att ange namn, adress och telefonnumer dagtid. Under valhelgen boka senast kl 16.30 för att få hjälp.

Så går röstningen till

De ambulerande röstmottagarna har har med sig partivalsedlar för alla partier som vid något av de senaste två valen fått mer än 1% av rösterna och blanka valsedlar. Du behöver ha röstkort och en giltig id-handling. Din röst ska göras i ordning på samma sätt som en förtidsröst i en lokal för förtidsröstning. Röstmottagarna tar sedan med sig fönsterkuvertet med din röst till valkansliet som ser till att det på valdagen kommer till det valdistrikt du tillhör.

Kontakt

Valnämnden
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
kontakt@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad