Funktionsstöd

Att leva nära och stötta någon med funktionsnedsättning kan kännas ensamt och svårt. Som anhörig finns det ofta tillfällen där man behöver prata om det som känns tungt eller få råd och stöd kring sin situation.

Här nedan finner du vårens utbud för dig som stöttar någon med funktionsnedsättning. Hälsofrämjande aktiviteter hittar du i listen till vänster.

Förelsäsningar

Flickor med NPF - Hur ser autism och adhd ut hos flickor?

Flickor får generellt sin diagnos senare än pojkar. Flickor med NPF är bättre på att maskera sina bakomliggande svårigheter och uppfattas av många som mer välfungerande än vad de är trots att
de har samma svårigheter i bakgrunden. Föreläsningen hålls av Maria Bühler som är legitimerad
psykolog och specialist i klinisk psykologi/neuropsykologi, och har under många år arbetat med
utredningar av barn och unga.Under föreläsningen får vi ta del av Marias kunskaper om hur flickorna mår och vilket stöd flickorna behöver, både hemma och i skolan.

När och var: tisdag 28/2, kl 18-20, digitalt via Teams
Anmäl dig här

Adhd i familjen

Familjer där både barn och förälder har adhd står inför många samtidiga utmaningar. Föräldrar med adhd har ofta en unik inblick i sina barns behov, samtidigt som de egna adhd-symtomen kan medföra både stress och svårigheter i vardagen. I den här föreläsningen berättar vi bland annat om:
- hur föräldrars adhd-symtom kan påverka i föräldraskap och familjevardag.
- utmaningar som kan uppstå när flera familjemedlemmar har liknande symtom och behov.
- vikten av att ta hänsyn till och försöka stärka sina egna förutsättningar, vilket är ett område där även små förändringar i sättet att ta sig an vardagssituationer kan göra skillnad.
Föreläser gör Therese Lindström, doktorand vid KI och leg. psykolog, och Sofia Buddgård, leg. arbetsterapeut. De har mångårig erfarenhet av arbete med barn, unga och vuxna inom psykiatri och habilitering. I nuläget jobbar de i ett metodutvecklings- och forskningsprojekt kring ett
föräldrastödsprogram för föräldrar med egen adhd-diagnos som ska kunna ges genom digitala kanaler.

När och var: torsdag 20/4, kl 18-20 digitalt via Teams
Anmäl dig här

Samtalsgrupper och mötesplatser

Att vara förälder till flickor med NPF

Även om neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) är samma tillstånd hos flickor och pojkar hamnar flickors svårigheter och specifika behov många i gånger i skymundan eftersom de yttrar sig på andra sätt. I denna samtalsgrupp får du som förälder eller annan viktig vuxen möjlighet att dela erfarenheter och träffa andra föräldrar i liknande situation. Teman för tillfällena görs gemensamt i gruppen.
Gruppen är ett samarbete mellan Mölndals och Härrydas anhörigstöd.

När och var: 4 tisdagar: 14/3, 28/3, 18/4 och 2/5, kl.17-19, plats meddelas senare
Anmälan eller frågor: 031-315 26 25 anhoriglots@molndal.se

Relax och snack för NPF-föräldrar

Dessa kvällar består av avkoppling, återhämtning och prat med andra kvinnor i liknande situation. Träffarna inleds med mindfulnessövning för att landa i nuet. På Streteredsbadet finns varmvattenbassäng och bubbelpool. Du anmäler dig till respektive tillfälle.
Kvällarna arrangeras av Attention Mölndal och Anhöriglots i samverkan, i hopp om en skön stund för dig som är NPF-förälder.

När: Fem måndagar klockan18.30-20.30 datum 30/1, 27/2, 27/3, 24/4 och 22/5
Plats: Streteredsbadet, Ängbackevägen 7B, Kållered
Anmälan: molndal.attention.se

Mötesplats Anhörig

En mötesplats för dig som är anhörig till någon med långvarig sjukdom, funktionsnedsättning, psykisk ohälsa eller äldre. Vi träffas och pratar om det som känns aktuellt för tillfället. Anhörigkonsulent
finns på plats för att svara på frågor och leda samtalet. Vi bjuder på
kaffe/te och smörgås.

När och var: 3 tisdagar: 21/2, 21/3 och 25/4, kl.17.30-19.30 på Café Möllan, Göteborgsvägen 19-21. Anmälan eller frågor: 031-315 26 25 eller anhoriglots@molndal.se

Digital samtalsgrupp Vuxensyskon

Har du svårt att veta vilket ansvar du har för ditt syskon? Är din självständighet ibland en belastning för dig? Får du dåligt samvete när du tänker på ditt syskon? Har du svart att veta vad du själv vill? Syskonrelationen är en av de längsta vi har. Hur påverkas den när ens syskon har en sjukdom eller funktionsnedsättning? Kanske är du ett vuxensyskon och vill dela dina tankar och erfarenheter med andra som känner igen sig? Välkommen till digigal samtalgrupp.
Samtalen följer ett material som heter Fokus på mig, vuxensyskon och leds av två anhörigkonsulenter från Anhörigkonsulenter i nationellt nätverk med stöd från Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka.

Anmälan: Anmälan och andra frågor, maria.ahlqvist@anhoriga.se
När och var: Gruppen startar upp löpande och är digitalt via Zoom.

Kontakt

Anhöriglots
031-315 26 25
anhoriglots@molndal.se
Besöksadress
Kulturhuset Möllan
Göteborgsvägen 19, Mölndal
Postadress
Mölndals stad
Vård- och omsorgsförvaltningen
Anhöriglots
431 82 Mölndal

Dela på:

Senast uppdaterad