Psykisk ohälsa

Att leva nära och stötta någon med psykisk ohälsa kan kännas ensamt och svårt. Som anhörig finns det ofta tillfällen där man behöver prata om det som känns tungt eller få råd och stöd kring sin situation.

Här nedan finner du vårens utbud för dig som stöttar någon som lider av psykisk ohälsa. Hälsofrämjande aktiviteter hittar du i listen till vänster.

Föreläsningar

Psykisk livräddning

Vill du veta mer om hur du kan vara ett medmänskligt stöd till någon som inte mår bra och har tappat livsviljan? Representant från föreningen SPIV berättar om hur vi kan skapa en större trygghet kring ämnet självmord utifrån aktuell och grundläggande kunskap inom suicidprevention.

När och var: 9 mars, kl.17.30-19.30, Hörsalen Hajen på Mölndals stadsbibliotek
Anmäl dig direkt

Om självskadebeteende och bemötande

En digital föreläsning om självstadebeteende och ätstörningsproblematik. Vad är och innebär självskadebeteende? Hur kan vi förstå och vara till hjälp för den drabbade? Vad ska man tänka på i mötet med någon som har självskadebeteende? Hur kan vi stötta? Med ökad kunskap och gott bemötande kan man göra stor skillnad. Vi kommer även få ta del av föreläsarens egen historia från sjuk till frisk.
Föreläser gör Maria Rasmusson Huggins, lokal ambassadör för föreningen SHEDO.

När och var: 15 mars kl. 18.00-19.30, digital via Teams. 
Anmäl dig direkt

Samtalsgrupp och mötesplats

Du är inte ensam- en samtalsserie för dig som stöttar en vuxen person med psykisk ohälsa

Genom att prata våra upplevelser och erfarenheter kan vi hjälpa varandra att se saker i nytt ljus. Och i ett nytt ljus kanske vi orkar och vågar ta nya steg och se att det faktiskt bär vidare. Förhoppningsvis kan den här gruppen få vara en plats för sådana samtal och där alla känslor är okej att känna.

När: Gruppen startar när vi är tillräckligt många deltagare Intresseanmälan: Ring Anhöriglots 031-315 26 25 eller maila till anhoriglots@molndal.se


Mötesplats Anhörig

En mötesplats för dig som är anhörig till någon med långvarig sjukdom, funktionsnedsättning, psykisk ohälsa eller äldre. Vi träffas och pratar om det som känns aktuellt för tillfället. Anhörigkonsulent
finns på plats för att svara på frågor och leda samtalet. Vi bjuder på
kaffe/te och smörgås.

När och var: 3 tisdagar: 21/2, 21/3 och 25/4, kl.17.30-19.30 på Café Möllan, Göteborgsvägen 19-21. Anmälan eller frågor: 031-315 26 25 eller anhoriglots@molndal.se

Digital samtalsgrupp Vuxensyskon

Har du svårt att veta vilket ansvar du har för ditt syskon? Är din självständighet ibland en belastning för dig? Får du dåligt samvete när du tänker på ditt syskon? Har du svart att veta vad du själv vill? Syskonrelationen är en av de längsta vi har. Hur påverkas den när ens syskon har en sjukdom eller funktionsnedsättning? Kanske är du ett vuxensyskon och vill dela dina tankar och erfarenheter med andra som känner igen sig? Välkommen till digigal samtalgrupp.
Samtalen följer ett material som heter Fokus på mig, vuxensyskon och leds av två anhörigkonsulenter från Anhörigkonsulenter i nationellt nätverk med stöd från Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka.

Anmälan: Anmälan och andra frågor, maria.ahlqvist@anhoriga.se
När och var: Gruppen startar upp löpande och är digitalt via Zoom.

Dela på:

Senast uppdaterad