Psykisk ohälsa

Att leva nära och stötta någon med psykisk ohälsa kan kännas ensamt och svårt. Som anhörig finns det ofta tillfällen där man behöver prata om det som känns tungt eller få råd och stöd kring sin situation.

Här nedan finner du vårens utbud för dig som stöttar någon som lider av psykisk ohälsa.

Föreläsningar och anhörigträffar

Föreläsning för anhöriga till personer med psykisk ohälsa - med Ulrika Hallberg

Föreläsningen är särskilt utformad för att hjälpa dig som anhörig att navigera i en komplex och ofta svår situation. Vi kommer att utforska viktiga frågor som: Vem drabbas av psykisk ohälsa och varför? Hur ser stödet ut för de drabbade och hur ser processen ut för tillfrisknande? Ett centralt fokus i föreläsningen är anhörigas roll och utsatthet. Vi pratar om hur det är att leva nära någon som kämpar med psykisk ohälsa, vilka typer av stöd som behövs och vad som händer när anhöriga får, inte bara tillräckligt, utan också rätt stöd. Du kommer också att få praktiska tips på hur du kan bemöta din närstående och samtidigt ta hand om dig själv för att undvika att själv drabbas av psykisk påfrestning.

Ulrika Hallberg är socionom, docent ifolkhälsovetenskap och författare till 23 böcker med särskilt fokus på psykisk ohälsa och anhörigas situation. Ulrika också en personlig insikt i ämnet som anhörig till en älskad dotter med psykisk ohälsa.
Hennes unika kombination av vetenskaplig kompetens och personliga erfarenheter gör föreläsningen till en djupgående och empatisk upplevelse som ger både kunskap och hopp.

När: 25 februari kl. 18-20 via Teams
Anmälan: anhorigstod@molndal.se

Föreläsning med Sally Marshall - Självmedkänsla, när livet känns tufft.

Sally Marshall är legitimerad psykoterapeut och även utbildad lärare och
handledare inom KBT och ACT (Acceptance Commitment Therapy).
Självmedkänsla är ett inslag i hennes behandling där man lär sig att närma sig
känslomässig smärta med värme, förståelse och vänlighet och på så sätt kan
man förbättra det emotionella och fysiska välbefinnandet.

När: 22 april kl. 18 via Teams
Anmälan: anhorigstod@molndal.se

Föreläsning - Allt som inte härdar dödar

Att vara anhörig väcker stress. Det låter alltid så tråkigt med stresshantering, så segt med medveten närvaro och krångligt med förändrat förhållningssätt. Men när vi väl börjar sätta ord på våra vanor och ovanor kan skrattet leda till förändring. Ofta säger vi att allt som inte dödar härdar men vi vet att stress leder till för tidig död och mycket onödigt lidande. Därför har Charlotte och Marcus valt att tänka ”allt som inte härdar dödar” och med härdar menar de vanor vi kan lägga till och dra ifrån som ger oss motståndskraft mot den negativa stressens konsekvenser.

Hur kan vi minska den skadliga stressen, vår egen och andras? Vad är återhämtning och varför är det viktigt? Som svar ges några snabba knep och flera långsiktiga metoder. Charlotte Signahl och Marcus Gustavsson från Värdigt.se är två har många års erfarenhet av vård och omsorg. Deras föreläsningar präglas av forskning, humor, hjärta och en stor portion värme.

När: 6 februari kl. 17-19
Var: Annexet, Kulturhuset Möllan, Göteborgsvägen 19
Anmälan: anhorigstod@molndal.se eller 031-315 26 02

Vägen tillbaka - föräldraträffar om problematisk skolfrånvaro

Här får du möjlighet att dela det som känns svårt och känna gemenskap med andra som är i liknande situation. Utifrån teman och diskussionsfrågor pratar vi om kommunikationen med skolan, att stötta sitt barn och att ta hand om sig själv.

Gruppen leds av anhörigkonsulent Annie Wikner och Stina Wesslund,
familjebehandlare i Närvaroteamet. Vi utgår från materialet “Vägen tillbaka, från skolfrånvaro till skolnärvaro” från Riksförbundet Attention.

När: Onsdagar, 5/3, 12/3, 19/3, 2/4 och 9/4. Tid och plats bestäms utifrån gruppens behov och önskemål, meddela gärna i din ansökan om du önskar dag- eller kvällstid, digitalt eller fysiskt.
Anmälan: anhorigstod@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad