Återansökan om ekonomiskt bistånd via e-tjänst

Du som har ett pågående ärende inom ekonomiskt bistånd kan göra din återansökan via vår e-tjänst.

Filmen visar på ett översiktligt sätt hur det går till att återansöka om ekonomiskt bistånd via e-tjänsten. (Ska du ansöka om ekonomiskt bistånd för första gången? I så fall behöver du höra av dig till kontaktcenter.)

Obs – om du ska ansöka om ekonomiskt bistånd för första gången kan du inte ansöka via e-tjänsten. Här finns mer info.

Vad behöver jag för att kunna återansöka om ekonomiskt bistånd via e-tjänsten?

För att kunna återansöka om ekonomiskt bistånd via e-tjänsten behöver du ha ett pågående ärende om ekonomiskt bistånd hos Mölndals stad. Du behöver även ha BankID eller annan e-legitimation.

Vad är e-legitimation?

E-legitimation kan jämföras med pass eller körkort. BankID är den vanligaste typen av e-legitimation i Sverige. BankID används brett i samhället och med BankID kan du sköta många av dina ärenden på ett smidigt sätt.

Hur går det till att ansöka via e-tjänsten?

Du loggar in i e-tjänsten med BankID eller annan e-legitimation. I e-tjänsten svarar du på ett antal frågor. Det är viktigt att dina uppgifter stämmer. Att lämna felaktiga uppgifter är olagligt och kan leda till polisanmälan. När du ska signera din ansökan använder du din e-legitimation igen.

Var finns e-tjänsten?

Klicka på knappen för att komma till e-tjänsten:

Jag har ett pågående ärende inom ekonomiskt bistånd. Måste jag återansöka digitalt?

Nej, det måste du inte. Du kan fortfarande återansöka via pappersblankett. Men det finns flera fördelar med att använda e-tjänsten. Bland annat kan du själv följa ditt ärende genom att logga in i e-tjänsten.

Ska jag verkligen inte lämna in kvitton och andra underlag?

Det stämmer. Du behöver inte lämna in kvitton och andra underlag, utan du fyller i uppgifter om inkomster och utgifter med mera i e-tjänsten. Men det är viktigt att dina uppgifter i ansökan stämmer och du måste spara underlagen. Om din ansökan blir utvald för granskning (stickprov) ska du inom kort lämna in dem. Vi jämför dem då med informationen som du lämnat i din ansökan. Att lämna felaktiga uppgifter är olagligt och kan leda till att du måste betala tillbaka pengar. Det kan även leda till polisanmälan.

Jag ska ansöka om ekonomiskt bistånd för första gången. Kan jag ansöka via e-tjänsten?

Nej. En e-tjänst för så kallad nyansökan om ekonomiskt bistånd kommer preliminärt att lanseras i slutet av 2021. När en person ansöker om ekonomiskt bistånd för första gången kallas det nyansökan. (Personen kan ha haft ett ärende inom ekonomiskt bistånd tidigare, men i så fall har det gått en viss tid sedan dess och en nyansökan behöver göras.)

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad