Återansökan om ekonomiskt bistånd via e-tjänst

Du som har ett pågående ärende inom ekonomiskt bistånd kan göra din återansökan via en digital e-tjänst som är öppen från den 15:e till sista dagen varje månad.

Filmen visar på ett översiktligt sätt hur det går till att återansöka om ekonomiskt bistånd via e-tjänsten. Ska du ansöka om ekonomiskt bistånd för första gången? Då ska du använda en annan e-tjänst.

Vad behöver jag för att kunna återansöka om ekonomiskt bistånd via e-tjänsten?

För att kunna återansöka om ekonomiskt bistånd via e-tjänsten behöver du ha ett pågående ärende om ekonomiskt bistånd hos Mölndals stad. Du behöver även ha BankID eller annan e-legitimation.

Vad är e-legitimation?

E-legitimation kan jämföras med pass eller körkort. BankID är den vanligaste typen av e-legitimation i Sverige. BankID används brett i samhället och med BankID kan du sköta många av dina ärenden på ett smidigt sätt.

Hur går det till att ansöka via e-tjänsten?

Du loggar in i e-tjänsten med BankID eller annan e-legitimation. I e-tjänsten svarar du på ett antal frågor om din livssituation, bland annat om din ekonomi. Det är viktigt att dina uppgifter stämmer. Att lämna felaktiga uppgifter är olagligt och kan leda till polisanmälan. När du ska signera din ansökan använder du din e-legitimation igen.

Var finns e-tjänsten?

Klicka på knappen nedan för att komma till e-tjänsten.

Jag har ett pågående ärende inom ekonomiskt bistånd. Måste jag återansöka digitalt?

Nej, det måste du inte. Du kan fortfarande återansöka via pappersblankett. Men det finns flera fördelar med att använda e-tjänsten. Under de datum som e-tjänsten är öppen kan du ansöka vilken tid på dygnet som helst. Du kan också följa ditt ärende genom att logga in i e-tjänsten och titta under "Mina sidor". Där kan du bland annat se om behandling av din ansökan har påbörjats och om beslut har fattats. Om du beviljas bistånd kan du även se när (alltså vilket datum) pengarna betalas ut.

Ska jag verkligen inte lämna in kvitton och andra underlag?

Det stämmer. Du behöver inte lämna in kvitton och andra underlag, utan du fyller i uppgifter om inkomster och utgifter med mera i e-tjänsten. Men det är viktigt att dina uppgifter i ansökan stämmer och du måste spara underlagen. Om din ansökan blir utvald för granskning (stickprov) ska du inom kort lämna in dem. Vi jämför dem då med informationen som du lämnat i din ansökan. Att lämna felaktiga uppgifter är olagligt och kan leda till att du måste betala tillbaka pengar. Det kan även leda till polisanmälan.

Jag ska ansöka om ekonomiskt bistånd för första gången. Kan jag ansöka via e-tjänsten?

Nej. När du ansöker om ekonomiskt bistånd för första gången eller för första gången på länge, måste du höra av dig till kontaktcenter.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad