Barn och unga – hit kan du vända dig

Alla kan må dåligt ibland och ha problem. Ibland räcker det att prata med en vän eller en vuxen som du litar på. Men ibland behövs mer stöd. På den här sidan finns information, länkar och telefonnummer som du kan ringa om du, eller någon du känner, mår dåligt eller behöver akut hjälp. Ibland finns även möjlighet att chatta.

När läget är akut

Omedelbar hjälp, 112

Om du, eller någon annan, behöver hjälp omedelbart ska du ringa nödnumret 112.

Information om socialtjänsten

Vad är soc för något och hur jobbar soc? Soc står för "socialtjänsten" och många har frågor om socialtjänsten. Det finns en webbsajt om socialtjänsten med information som är särskilt utformad för dig som är barn eller tonåring:

Hur kontaktar jag socialtjänsten på vardagar?

​"Kontorstid" betyder ungefär klockan 8 på morgonen till klockan 16 på eftermiddagen. Då kan du alltid nå en socialsekreterare på kommunens socialtjänst. Hör av dig till Kontaktcenter Mölndal som hjälper dig vidare: 031-315 10 00.

Vart vänder jag mig på kvällar, nätter och helger?

Om något akut inträffar utanför kontorstid kan du kontakta socialjouren i Göteborg. Socialjouren hjälper dig med det som ligger inom socialtjänstens ansvarsområde och som inte kan vänta till nästa vardag. Tel: 031-365 87 00.

Fler tips om vart du kan vända dig

Fältgruppen

Fältgruppen tillhör Mölndals stad och finns till för dig som är ung. Vi finns där ni ungdomar finns! Du kan möta fältgruppen i verkliga livet, på sociala medier, eller genom att ringa eller mejla. VI har också en anonym chatt.

Ungdomsmottagning

Mölndal ungdomsmottagning ligger i Krokslätt. Hit är du som är ung välkommen om du önskar hjälp eller har funderingar kring relationer, hur du själv mår, sexualitet, preventivmedel, könssjukdomar och mycket annat som berör ditt liv.

Sjukvårdsrådgivningen 1177

Om du, eller någon du känner, hamnar i en akut kris och blir drabbad av psykiska problem ska du i första hand vända dig till sjukvården. Du kan ringa till sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177 för att prata med en sjuksköterska om vad som hänt och som lotsar dig vidare om det behövs. På sjukvårdsrådgivningens webb finns bland annat adresser till vårdcentraler och akutmottagningar.

Stöd via chatt eller telefon och länktips

Barnens hjälptelefon, Bris, 161 111

Till Bris kan du som är under 18 år ringa anonymt, du behöver alltså inte berätta vem du är. Här kan du prata med en vuxen om vad som helst.
Telefonnummer: 116 111. Det går även att mejla anonymt om du föredrar det och ibland anordnas livechatt om något specifikt ämne.

Bris vuxentelefon om barn

Du som är vuxen kan ringa Bris vuxentelefon om barn för att just få svar på frågor om barn: 077-150 50 50.

HBTQ stödmottagning, RFSL

020–34 13 16

För dig som är hbtq-person och har blivit utsatt för kränkningar, hot och våld finns RFSL:s stödmottagning. följ länken och klicka sedan på "RFSL Stödmottagning". Även anhöriga och vänner till våldsutsatta hbtq-personer är välkomna att höra av sig.

Jourhavande kompis – chattjour

Jourhavande kompis är en chattjour för dig som är upp till 25 år. När du chattar här är du anonym, så det syns inte vem du är. De som svarar i chatten är också anonyma. Det är inte experter som svarar i chatten, utan andra unga människor. Chatten drivs av Röda korsets ungdomsförbund.

Chatt för killar

killar.se kan du som identifierar dig som kille chatta.

UMO – din ungdomsmottagning på nätet

UMO kan du läsa om saker som har med hälsa, sex och relationer att göra. Om du är mellan 13-25 år kan du själv ställa frågor via Fråga UMO. Du får svar av barnmorska, sjuksköterska, kurator, psykolog, dietist eller läkare. Du behöver inte berätta vem du är.

Unga relationer, info och chatt

På webbsajten ungarelationer.se finns stöd och information till dig som är under 20 år och som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Det kan vara pågående eller ha hänt tidigare. Chatten är öppen vissa tider varje kväll. Här kan du också läsa om olika typer av våld och varningstecken samt om hur en bra relation kan vara.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad