Jourhem

När ett barn eller en tonåring inte kan bo kvar hemma och situationen är akut kan hen få komma till ett jourhem. Det är en tillfällig lösning.

Just nu har vi ett stort behov av nya jourhem, framförallt för äldre skolbarn och ungdomar. Anmäl intresse digitalt redan idag så hör vi av oss:

Ett jourhem är alltid redo att med kort varsel, och för en begränsad tid, ta emot ett barn eller en tonåring som på grund av en akut situation inte kan bo kvar hemma.

Jourhemmet tar över det vardagliga ansvaret för barnet och ser till att hen är trygg. En jourplacering är alltid tillfällig. Den kan pågå alltifrån ett par dagar till flera månader.

Vad behövs för att kunna bli jourhem?

För att kunna bli jourhem behövs tid och engagemang. Du behöver också tycka om utmaningar och att inte veta hur dagen ska bli.

I ett jourhem kan det finnas en eller två vuxna. En vuxen behöver vara hemma, eller tillgänglig, på dagtid. Du eller ni behöver kunna erbjuda en trygg miljö i ert hem.

Barnet eller tonåringen ska kunna få ett eget rum.

Du behöver bo inom en timme från Mölndal. Ett rimligt pendlingsavstånd är viktigt för att barnet eller tonåringen som jourplaceras ska ha möjlighet att fortsätta gå i sin skola eller förskola. Du behöver vara beredd att skjutsa till och från exempelvis skola, fritidsaktiviteter, umgänge med föräldrar och möten med socialtjänsten.

Utbildning, handledning och stöd

Våra kunniga familjehemssekreterare ger utbildning, handledning och stöd i ditt eller ert viktiga uppdrag som jourhem.

Vi arrangerar även föreläsningar på olika teman och vi bjuder in till jourhemsträffar en gång i månaden.

Ersättning

Som jourhem får ni ersättning i form av arvode oavsett om ni för tillfället har ett barn placerat hos er eller inte. Vid en placering får ni även ersättning för barnets kostnader.

Anmäl intresse redan idag

Varmt välkommen att ta kontakt med oss! Vi påbörjar då en dialog för att ta reda på om ett uppdrag som jourhem skulle passa dig eller er.

Relaterad information

Socialstyrelsen har tagit fram en kampanj och en webbplats under rubriken "Min insats". Där finns mer information om uppdraget som familjehem (och om andra närliggande uppdrag).

Kontakt

Familjehemssekreterarna
Södra Ågatan 4 B
Mölndals stad
431 82 Mölndal
031-315 10 00 (kontaktcenter)
familjehem@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad