Viktiga principer för viktiga vuxna
Är du förälder eller på annat sätt viktig vuxen för ett barn eller en tonåring? I Mölndals stad lyfter vi fram fem viktiga principer som bygger på forskning. Principerna beskriver hur vi kan stärka relationen till våra barn.
Vi vill påminna dig som är förälder, eller viktig vuxen på annat sätt, om hur viktig du är för ditt barn. Visste du att det har stor betydelse för barnets hälsa om hen har en god relation med minst en förälder (eller annan viktig vuxen)?
De flesta föräldrar och andra viktiga vuxna ställs ibland inför utmaningar. Ibland kan ganska enkla saker bidra till att ge näring åt relationen och stärka den. De fem principer som tas upp på den här sidan bygger på forskning och kan bidra till att stärka er relation. Det handlar om att fundera över, och ibland ändra, vårt bemötande av barnet.
Principerna finns med i programmet Komet som är en föräldraskapskurs. Eftersom de kan vara relevanta och till nytta för alla föräldrar och andra viktiga vuxna, lyfter vi fram dem även utanför Komet.
Den första principen kallas för byrålådan.
Byrån, som har fyra lådor, ska symbolisera att det är flera saker i tillvaron som påverkar relationen mellan dig och ditt barn. Det kan handla om dina egenskaper, om barnets egenskaper, och om hur er livssituation ser ut.
Om du behöver jobba med och ändra något i de här tre byrålådorna, kan det kräva en hel del – ofta både ansträngning och tid.
På den fjärde byrålådan står det ”bemötande”. Till skillnad från övriga är den här lådan utdragen, och det ska påminna oss om att det finns en sak som vi alltid har möjlighet att förändra redan idag – nämligen vårt bemötande.
Vårt sätt att bemöta barnet påverkar relationen med en gång. Nästa gång du känner frustration – testa att stanna upp, ta ett djupt andetag och tänk på hur du bemöter barnet. Kan du testa ett annat bemötande?
Pyramiden – det är nästa princip. Den är indelad i fyra olika delar. Överst, i toppen av pyramiden, finns den minsta delen. På den står det ”gränssättning”. På den andra delen står det ”välja strider” och ”problemlösning”. Därefter kommer ”uppmuntran”.
Längst ner i pyramiden finns den fjärde och största delen. På den står det ”tid tillsammans” och ”lek”.
Det är ingen slump att "tid tillsammans, lek" är pyramidens största del och att den återfinns längst ned. Det ska symbolisera att tid tillsammans och lek utgör grunden för en god relation mellan dig och ditt barn. En god relation kräver en stabil grund. Den stabila grunden gör det lättare att samarbeta. Utan en stabil grund blir det svårare att till exempel införa regler och att sätta gränser.
Välj ut korta stunder där du tar av dig din "föräldrakostym" och är följsam i barnets lek. Om du har en tonåring får du vara extra lyhörd för olika sätt att vara tillsammans utifrån tonåringens villkor.
Nästa princip är härmningsprincipen. Den handlar om att barn gör som vuxna gör. Föregå därför med gott exempel, eftersom barnet härmar dig.
Om du höjer rösten i konflikter, kommer barnet också att göra det. Om du visar glädje, kommer barnet att göra det. Och om du ber om förlåtelse när det behövs, kommer barnet lära sig att göra det.
Nästa princip är ficklampan. Det som barnet får uppmärksamhet för kommer barnet att fortsätta med – oavsett om uppmärksamheten är positiv eller negativ.
Ficklampan påminner oss om att rikta uppmärksamheten mot, och ”lysa” på, det som fungerar bra.
Det är lätt hänt att som vuxen hamna i ”tjatfällan”, alltså att framförallt uppmärksamma problematiska beteenden hos barnet. Forskning visar att tjat förstärker problematiska beteenden. Utmaningen för oss vuxna är ofta att byta fokus och att "lysa" på positiva saker som barnet gör.
Den femte och sista principen kallas för vågskålen.
Bilden visar en klassisk våg med två vågskålar. I vågskålen till vänster ligger tio föremål. På dessa står det till exempel ”uppmuntran”, ”bekräftelse” och ”omtanke”. I vågskålen till höger ligger bara två föremål. På dem står det ”sätta gränser” och ”ställa krav”.
Principen handlar om att det behövs ungefär fem gånger mer kärlek än tjat – annars riskerar tjat och konflikter att trappas upp. Att sätta gränser och ställa krav väger helt enkelt tyngre; därför krävs det mer positiv uppmärksamhet för att få balans i vågskålen.
Upplever du att ni har mycket konflikter? Fundera i så fall över när du skulle kunna fylla på i den positiva vågskålen.
Mer information och lästips
Behöver du stöd i ditt föräldraskap? Vill du ha mer information? På den här sidan finns tips på böcker och på stödlinjer dit du kan vända dig. Här finns även information om vad Mölndals stad erbjuder.
Skulle du vilja delta i en Komet-kurs?
Komet-kurserna ges regelbundet. Antalet platser är begränsat. Mer information om kurserna finns på en separat sida. Där publiceras även information om aktuella kurser och om hur du anmäler ditt intresse.
Ansök om stöd från socialtjänsten
Har ni en svår situation i familjen? Vet du inte hur du ska göra för att det ska bli bättre? Då kan du vända dig till socialtjänsten som har stor erfarenhet och kompetens när det gäller att stötta familjer. Ibland kan det som kallas för familjebehandling erbjudas.
Kontakt
Kontaktcenter Mölndal
Mölndals stadshus
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00
kontakt@molndal.se
Hjälpte den här informationen dig?
Tack
Din synpunkt hjälper oss att göra webbplatsen bättre, för alla.