Gifta sig, borgerlig vigsel

Borgerlig vigsel är rättsligt bindande men utan religiösa inslag. En borgerlig vigsel förrättas av en person som länsstyrelsen har utsett som vigselförrättare. Ni behöver inte vara skrivna i Mölndals stad för att få vigas av stadens vigselförrättare.

Ett par fingrar krokar an med varandra. Foto: TuAnh från Pixabay.com

Gör så här för att gifta er i Mölndal

1. Ansök om hindersprövning

Kontakta Skatteverket för att:

Blanketter kan ni skriva ut via länkarna ovan. Ni kan även ringa Skatteverket på telefon 0771-56 75 67. Ansökningar ska undertecknas och skickas till Skatteverket.

Efter godkännande av Skatteverket får ni två intyg: hindersprövning och vigselintyg. Det tar cirka två veckor. Observera att intygen bara är giltiga i fyra månader.

2. Boka tid för vigseln

Vanligast är att man gifter sig under de tider stadshuset är öppet. Har ni önskemål om en särskild vigselförrättare eller vill gifta er andra dagar och tider brukar det gå att ordna.

Ni måste boka tid minst två veckor innan det datum ni vill viga er. Du kan ringa för att boka ett datum eller använda vår e-tjänst.

3. Vittnen

Två vittnen måste närvara under vigseln. Vem ni vill ha som vittnen avgör ni själva. Det enda kravet är att de fyllt 18 år. Saknar ni egna vitten kan Mölndals stad ordna vittnen men bara om ni väljer att gifta er vardagar och i stadshuset.

4. Detta ska ni lämna till Mölndals stad innan vigseln

Senast en vecka innan vigseln ska ni skicka in:

  • intyg vigsel och Intyg hindersprövning som ni fått från Skatteverket
  • namn och adress på vittnen.

Skicka till:
Carina Grunditz
Mölndals stad
Stadsledningsförvaltningen
431 82 Mölndal

Vill ni vill lämna in intygen personligen så kontakta Carina Grunditz på stadsledningsförvaltningen i Mölndals stadshus.

5. Vigselceremonin

Den borgerliga vigselakten är en kort ceremoni på cirka fem minuter. Den förrättas enligt ett fastställt vigselformulär. Övrigt som ring, blommor och klädsel bestämmer ni själva. Tag med giltig legitimation. Mölndals stad underrättar Skatteverket om vigseln.

6. Avgift

Kostnaden är 625 kronor.

Vigselförrättare

Det finns sju politiker och fem tjänstemän som utför vigslar i Mölndals stad. Politikerna gör i första hand vigslar som ligger utanför stadshuset och under helger. Ni får själva kontakta dem för att boka en tid.

En lista med namn och telefonnummer till politikerna mejlas till er efter överenskommelse med oss.

Tjänstemännen utför vigslar i stadshuset och under vardagar, dessa vigslar bokas direkt med oss.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad