God man
En god man är en enskild person, som inte är anställd av kommunen. God man fungerar som en representant av samordnande karaktär för den hjälpbehövande snarare än en praktisk utförare av tjänster.
Den gode mannens uppgifter kan exempelvis vara att bevaka den hjälpbehövandes rättigheter, förvalta egendom och på andra sätt se till att den hjälpbehövande får en god omvårdnad och goda levnadsvillkor. Att ha god man är frivilligt och kan inte beslutas mot någons vilja.
Information om hur du ansöker om god man eller förvaltare.
Information om hur du blir god man eller förvaltare.
Vanliga former av godmanskap
God man på grund av hälsoskäl
Den vanligaste formen av godmanskap är för personer som på grund av sin hälsa inte kan sköta sin ekonomi, bevaka sina rättigheter eller få en god omvårdnad. Den som behöver hjälp eller närmsta anhörig till den hjälpbehövande kan ansöka om god man. Ansökan ställs till tingsrätten som beslutar om godmanskap. Personal inom sjukvården eller socialtjänsten kan anmäla behov av god man till överförmyndaren.
God man för ensamkommande barn
När barn kommer ensamma till Sverige och söker uppehållstillstånd får de en god man som fungerar som en tillfällig vårdnadshavare. Ansökan om god man kan göras av Migrationsverket eller av kommunens socialtjänst. Godmanskapet beslutas av överförmyndaren.
Om uppdraget som god man för ensamkommande barn.
Undantagsformer av godmanskap
God man i förmyndares ställe
Om förmyndaren blir sjuk eller dör kan en god man utses tillfälligt. Godmanskapet beslutas av överförmyndaren.
God man vid motstridiga intressen
Används vid bland annat rättstvister och när en underårig eller en enskild vuxen person och dennes förmyndare eller god man eller förvaltare har del i samma dödsbo. Godmanskapet är tillfälligt och beslutas av överförmyndaren.
God man för bortavarande kända eller icke kända arvingar
Överförmyndaren beslutar om godmanskapet.
Föreningar
Godmansföreningen i Kungsbacka och godmansföreningen i Göteborg arbetar för att på ett praktiskt sätt hjälpa ställföreträdare att fullgöra sina uppdrag, bland annat genom mentorskap och möten.
Relaterad information
Kontakt
Överförmyndare i samverkan
Postadress: 431 82 Mölndal
Besöksadress: Stadshuset,
Göteborgsvägen 11-17
031-315 18 80
ofs@molndal.se
Telefontider
10.00-12.00 måndag, onsdag och fredag
Välkommen att kontakta oss
Alla besök till handläggare måste tidsbokas via telefon eller e-post. Du kan lämna in handlingar hos Kontaktcenter i stadshuset i Mölndal.
Hjälpte den här informationen dig?
Tack
Din synpunkt hjälper oss att göra webbplatsen bättre, för alla.